Published On: mar, Sep 14th, 2010

Şcolile brăilene, ca o culegere de mate – multe probleme de rezolvat

Share This
Tags

* săli de sport lipsă sau improprii, clădiri care se surpă, reparaţii şi construcţii începute şi neterminate sunt doar câteva din situaţiile întâlnite în municipiu * rare sunt motivele de bucurie, cum e al doilea proiect Comenius al Şcolii „Sf. Andrei”

Ar fi bine să ne putem bucura de începutul anului şcolar, dar situaţia din teren nu prea dă şanse la dezvoltarea unui asemenea sentiment. Sunt multe probleme de rezolvat, de parcă ar fi vorba despre o culegere de matematică. Spre exemplu, sunt unităţi de învăţământ care nu au săli de sport după standarde – este cazul Şcolilor cu clasele I – VIII „Ion Creangă”, „Dimitrie Cantemir”, „Sf, Andrei”, „A. Puşkin” (care nu are deloc) şi nu numai – unde pentru elevi şi cadrele didactice de educaţie fizică şi sport este un adevărat calvar ora desfăşurată în curte ori întro sală mică de clasă.

În alte unităţi de învăţământ este neapărat nevoie să intervină constructorii. La Şcoala cu clasele I – VIII „Vasile Alecsandri”, unde fenomenul de surpare a clădirii se pare că este în continuă derulare, au fost doar începute unele lucrări. După cum ne-a confirmat prof. Elena Barbu – directorul Şcolii „Alecsandri”, s-a reparat doar clasa unde surparea era mai pregnantă. O altă problemă ar necesita intervenţia sistematică a organelor de ordine, pentru că se fură sistematic din gard, chiar dacă este vechi sau poate tocmai de aceea.

Şi Şcoala cu clasele I – VIII „Mihai Viteazul” are nevoie de reparaţii, directorul Raluca Violeta Marica precizând că unitatea, care datează din 1979, nu a fost niciodată în atenţia constructorilor la modul serios.

Un campus ca un coşmar

O altă situaţie, de-a dreptul penibilă, se înregistrează la Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius”. Aici s-a început un proiect grandios, respectiv transformarea şcolii – unde învaţă elevi de la clasele primare la liceu, ba chiar şi 22 de tineri din Republica Moldova sunt înscrişi la clasele liceale – în campus şcolar cu sală de festivităţi şi cantină nouă, cu un bloc de garsoniere destinate cadrelor didactice. Din nefericire, aşa cum confirmă directorul Constantin Gherghinoiu, lucrările au încetat în primăvara anului 2009 şi situaţia nu pare să se schimbe nici acum. „La clădirea internatului s-a lucrat în procent de 60%, pentru garsoniere s-a realizat fundaţia, la cantină nu s-a lucrat deloc, iar corpul de clădire cu 8 săli de clasă, bibliotecă  şi sală de festivităţi este neterminat. Ne-ar fi utile cele 27 miliarde lei vechi, datoria către constructor – SC Concivia SA – care a promis că dacă primeşte aceşti bani finalizează lucrările”, precizează directorul Liceului Pedagogic, pentru care ordonanţa guvernamentală de pe vremea liberalilor, prin care se promiseseră sumele destinate campusurilor şcolare a devenit o poveste fără final.

Personal nedidactic insuficient în grădiniţe

Şi unităţile preşcolare au probleme, unele datorate spaţiilor insuficiente, altele pe motiv că nu pot oferi mai multe locuri la program prelungit, aşa cum doresc părinţii. Dar cea mai gravă problemă este datorată lipsei de personal, iar blocarea posturilor nu face decât să creeze un stres în plus, deoarece există riscul ca micuţii să nu poată fi supravegheaţi cum se cuvine şi să se producă accidente. După cum preciza Paula Ştergărel – directorul Grădiniţei cu program prelungit n. 47 din cartierul Radu Negru – o unitate cu trei sferturi din efectivul de copii la program prelungit, lipsa personalului a determinat apelarea la o firmă de catering. „Pentru 7,5 lei pe zi copiii au hrană, după un meniu stabilit de comun acord cu părinţii. Rămâne problema supravegherii insuficiente din lipsă de personal nedidactic”, subliniază Paula Ştergărel, care a rezolvat multe alte situaţii din lista de priorităţi cu ajutorul părinţilor, prin sponsorizări. Dar cine îşi mai permite acum, în vreme de criză, să facă pe sponsorul?

Sunt, uneori şi motive de bucurie. Spre exemplu, la Şcoala cu clasele I – VIII „Sf. Andrei” s-a primit acceptul pentru derularea unui al doilea proiect multilateral Comenius, la momentul acesta finalizându-se un altul, cu parteneri din Anglia, Italia, Germania, Turcia. După cum ne-a precizat directorul Cătălina Rotaru, prima vizită în acest al doilea proiect, numit „European Musical Portofolio”, va avea loc foarte curând, mai precis în Spania, în octombrie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-