Published On: lun, Sep 13th, 2010

Sarbatoare de austeritate, la Braila, de Ziua Pompierilor

Share This
Tags

*cand salariul mediu pe unitate este de circa pana in 1.400 de lei, pompierilor nu le prea vine sa mai sarbatoreasca

Conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila a marcat, astazi, ca in fiecare an, Ziua Pompierilor. Chiar daca intotdeauna programul manifestarilor a fost unul sobru, fara prea mare fast, in acest an, pompierii si-au intampinat Ziua Armei cu un gust amar, in conditiile in care salariile lor au fost reduse, ca in intreg sistemul bugetar, cu 25%. In acest context, in care iti risti zilnic viata, pentru un venit mediu de 1.000, pana in 1.400 de lei, parca nu-ti mai vine sa petreci…

Colonelul Sandel Arama a facut un scurt istoric al momentului  13 Septembrie si a vorbit despre luptele din Dealul Spirii, de acum 162 de ani, in care pompierii au facut adevarate fapte de eroism. El a precizat ca, in ceea ce-i priveste pe pompierii braileni, cea mai veche mentionare documentara dateaza din  1831, mai precis, de la aplicarea Regulamentului Organic in Tara Romaneasca si consta in porunca Divanului Savarsitor al Principatului Valahiei catre Magistratul orasului Braila. Acest act se poate numi “Certificatul de Nastere” al pompierilor braileni.

In 1863 a fost realizat un local special pentru pompieri, opera a arhitectului Dumitru Poenaru, pe strada Orientala. Sectia de pompieri a orasului Braila s-a infiintat la 1 aprilie 1874, in cadrul Bateriei Galati din Divizia a III-a, moment in care s-a consfintit si militarizarea, in cea mai are parte, a serviciului de pompieri si preluarea de catre Sectia de pompieri a unor prerogative ale artileriei teritoriale. Ca urmare a reorganizarii teritoriale, in 1968, se infiinteaza Grupul de pompieri Braila, cu sediul in strada Orientului, iar in 1974, aceasta s-a mutat pe bulevardul Dorobatilor nr. 468. Activitatea institutiei a castigat mult prin operativitate in perioada de dupa Revolutia din 1989, prin infiintarea pichetelor din orasele Ianca si Insuratei, in 1995 si Faurei in 2003.

Maiorul Ion Cristian, la randul sau, a dat cateva detalii cu privire la activitatea pompierilor militari braileni, in primele 8 luni ale acestui an. El a precizat ca subordonatii sai au intervenit in peste 1.700 situatii de urgenta. Mai multe detalii cu privire la aceste interventii, in materialul video.

In ceea ce-l priveste, seful ISU Braila, colonelul Florin Silvi, a admis, la intrebarile redactorului Infobraila, ca salariile pompierilor au ajuns la un nivel redus, in urma taierii lor cu 25%, insa a precizat ca acestia sunt militari si ca atare, isi fac datoria in orice conditii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-