Published On: lun, Sep 27th, 2010

Sambata, premiera la teatrul „Maria Filotti”!

Share This
Tags

* se va juca piesa „Peer Gynt” de Henrik Ibsen, în regia lui Vlad Cristache şi scenografia lui George Mosorescu

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila deschide stagiunea 2010/2011 cu premiera piesei „Peer Gynt” de Henrik Ibsen, în regia lui Vlad Cristache şi scenografia lui George Mosorescu. Spectacolul este realizat cu sprijinul partenerilor săi, Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi Santierul Naval STX RO Offshore Brăila S.A.

„În ultima vreme există un interes în continuă creştere faţă de cultura norvegiană, mai cu seamă în ceea ce priveşte arta teatrală. Am fost plăcut surprinşi de iniţiativa Teatrului „Maria Filotti” de a realiza o punere în scenă modernă a unei piese clasice, scrise de unul dintre cei mai apreciaţi dramaturigi norvegieni, Henrik Ibsen. Reinterpretarea în cheie modernă, cu o scenografie neconvenţională, chiar îndrăzneaţă aş spune, a unei piese clasice norvegiene, de o echipă tânără de artişti români este  expresia unei cooperări culturale care capătă noi dimensiuni şi perspective”, a declarat E. S. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei în România.

Tânărul regizor Vlad Cristache a absolvit in 2009 secţia Regie–Teatru, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti şi este in prezent masterand în „Arta regizorului de teatru” U.N.A.T.C. Bucureşti la clasa profesorului  Victor Ioan Frunza.

„Peer Gynt este prototipul omului dispreţuit de societatea pe care, la rândul lui, o dispreţuieşte. Un outsider visător, respingând mediocritatea, care încearcă cu orice preţ să fie «altfel», să fie liber. Cenuşiul cotidianului, absenţa orizontului, îl obligă să evadeze în imaginar, să trăiască o viaţă dublă în care fantezia şi realitatea se întrepătrund, în care visurile de a ajunge împărat şi luptele cu creaturi supranaturale se suprapun peste scandaluri domestice”, a  declarat regizorul Vlad Cristache.

Personajul Peer Gynt este interpretat de actorul Marius Stănescu, membru al trupei Teatrului Odeon din Bucureşti, cunoscut publicului datorită numeroaselor roluri interpretate : Hamlet în Hamletmachine de Heiner Muller, un spectacol de Dragoş Galgoţiu; Ştietot în Aventurile lui Habarnam de Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija;

Cloten în Cymbeline de William Shakespeare, regia Laszlo Bocsardi;

Contele Romeo Daddi în Nu se ştie cum de Luigi Pirandello, regia Laszlo Bocsardi; Lordul Henry Wotton în Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, regia Dragoş Galgotiu; Mosbie în Arden din Feversham, autor anonim, regia Dragoş Galgotiu; Mircea Aldea în Gaiţele de Alexandru Kiriţescu, regia Alexandru Dabija; Santiago în Alchimistul, scenariu Radu Macrinici, regia Anca Maria Colteanu.

Alături de Marius Stănescu, din distribuţie mai fac parte Liliana Ghiţă (Aase),  actriţa invitată Alexandra Sălceanu (Solveig), Bujor Macrin (Topitorul de nasturi), actorul invitat Adrian Nicolae (Uscăţilă, Boygen, Begriffenfeld), Emilia Mocanu (Ingrid, Femeia în verde), Zane Jarcu (Musiu Balon, Felahul, Cârmaciul, Un flăcău, Un priculici de curte), Costică Burlacu (Tatăl mirelui, Un priculici, Herr von Eberkopf, Husein, Bucătarul), Marcel Turcoianu (Aslak, Master Coton, Huhu, Căpitanul de corabie), Dan Moldoveanu (Unchiaşul Dovrei, Cârciumarul), Silvia Tariq (Mama mirelui, O vrăjitoare), Flori Popa (O fată, Un priculici mic), Wanessa Radu (Mama lui Solveig, Un priculici), Adrian Iacov (Mirele, Un priculici, Cel de veghe), Ilona Marin (Helga, Sora lui Solveig).

Asistent regie: Adrian Iacov, ilustraţia muzicală: Cornel Cristei, muzica live: Cornel Cristei şi Adrian Nicolae.

Durata spectacolului este de 2 ore 20 de minute, iar spectacolul va fi supratitrat în limba engleză.

Piesa se mai joaca în datele de 2, 16 şi 17 octombrie, de la ora 18:00.

Comentarii

comentariu

About the Author

-