Published On: vin, Sep 17th, 2010

Restructurare tot se va face la Spitalul Judetean, dar in pasi mici

Share This
Tags

* dupa ce masurile radicale de reducere a cheltuielilor cu salariile au fost primite cu proteste la care a fost necesara interventia fortelor de ordine, autoritatile au ajuns la concluzia ca solutia potrivita  este cea  a pasilor mici * seful CJ spune ca daca va constata ca nu este capabil sa ia masuri, va schimba intreg Colegiul Director al spitalului

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, este convins ca fara restructurarea din temelii a activitatii Spitalului Judetean, acesta va ajunge la faliment, insa a ajuns la concluzia ca masurile trebuie luate putin cate putin, ca sa fie mai suportabile pentru angajati. El considera ca trebuie trase invataminte din experienta acestei saptamani, cand personalul mediu a iesit in curtea spitalului, intr-un protest vehement fata de reducerea sporurilor si ca este de dorit o mai buna comunicare cu oamenii: “Este foarte clar ca lipsa de comunicare si acest asa-zis liant cu sindicatele, nu au facut altceva decat sa incite salariatii Spitalului Judetean, neexplicandu-le, de fapt, adevarata discutie care a avut loc intre sindicate si conducerea operativa a spitalului. Aici i se poate imputa managerului acest lucru si se mai poate imputa faptul ca, in general, toate controalele care se fac, trebuie sa fie controale pentru preventie si nu pentru altceva. Nu pot schimba un sistem care a functionat asa cum a functionat pana pe 9 iulie, dintr-o data. Se vor schimba in timp. Fiecare om s-a obisnuit cu un stil de viata si daca ne-am obisnuit sa ne comportam asa in incinta spitalului, sa incepem cu cafelele, cu lipsa de solicitudine fata de pacienti, cu trimiterea pacientilor la farmacia din colt… Probabil ca ele vor iesi la iveala si atunci ne intrebam noi daca masurile care s-au luat au fost decalate sau nu. Eu zic ca au fost la limita legii. Asta e parerea mea, ca au fost la limita legii, ca si oamenii, dupa ce ca s-au taiat 25%, cand a aparut a doua reducere de sporuri, ce au redus ei acolo – sigur ca si urma unor manipulari cu puternic iz politic, cu intrusi in randul manifestantilor, pentru a crea acea panica si pentru a iesi si noi cu ceva in fata, Braila, daca nu iesim cu lucruri pozitive, sa iesim cu lucruri negative. A fost un fapt foarte periculos, putea sa fie o scanteie la nivel national, ca si sistem si asta a fost un lucru extraordinar de grav, din punctul meu de vedere. Cred ca lucrurile acum s-au mai linistit, dar probabil ca nu vom mai avea de aici incolo medicamente in spital, nu vom mai avea echipamente sanitare, dezinfectanti, sau materiale pentru dezinsectie si atunci o sa ramanem cu salariile si cu sporurile platite si populatia o sa beneficieze probabil de microbi spitalicesti sau boli spitalicesti. Vor beneficia de trenul de Bucuresti, de mersul la farmacia nu stiu care, care are medicamentul prescris si asa mai departe.
Lucrul asta putea fi transat cu 10, 15 oameni care sunt reprezentativi si care erau alesi, altii decat sindicatele. Sa fi avut discutii cu conducerea spitalului, nu cu spartul geamurilor, nu cu huliganism, nu cu plecatul din sectii si sa stam doua zile in fata Spitalului Judetean”.
Intrebat fiind in ce mod vede restructurarea in pasi marunti, Stancu a declarat ca nu este treaba lui sa ia acest tip de decizii, ci a conducerii spitalului: “Nu cred ca este problema mea, a lui Stancu si nu ma implic eu in subiectul asta. Acesta este subiectul in care trebuie sa se implice cei din conducerea spitalului. Ei trebuie sa vina sa ne faca propuneri, cum vad ei, ce masuri trebuie luate, in concordanta cu indicatiile ministerului, cu consultarea ministerului, sa vina in plen, sa ne explice cum vad ei acest lucru in viitor. Eu nu sunt medic, nu sunt de specialitatea lor, pot sa constat pe hartie care este problema privind asigurarea spitalului in parametrii normali. Ei trebuie sa ne explice noua cati bani le trebuie pentru medicamente, cat le trebuie pentru utilitati si asa mai departe. Ca un spital nu poate sa functioneze fara utilitati, nu poate sa functioneze fara oxigen, gaz metan si altele, apa, canalizare, electricitate si analizele, mancarea oamenilor, spalatoria. Pai toate astea, daca nu sunt bani, cine o sa le plateasca? Asta e intrebarea mea, pe care le-o pun celor din Colegiul Director. Daca constat ca nu sunt capabili sa ia masuri, vom schimba Colegiul Director. De la A la Z i-am schimbat si cautam altii, care stiu sa ia masuri. De ce m-as implica eu in acest lucru, cand nu e treaba mea? Treaba mea e sa constatam ca unele spitale merg, TBC-ul si altele care sunt in Braila, iar in Spitalul Judetean sunt probleme. De ce sunt probleme? Pentru ca a fost un manageriat prost, care a facut contract colectiv in defavoarea spitalului, care nu poate intelege ca nu putem depasi un anumit procent din totalul de incasari pentru salarii, sporuri si cote. Legea 330 spune clar, trebuie sa te incadrezi in prevederile bugetare. Ei au echilibrat bugetul anului 2010 inscriind la capitolul venituri proprii aproape 250 miliarde de lei bani vechi, care nu existau. Nu te poti echilibra cu venituri imaginare”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-