Published On: vin, Sep 24th, 2010

Proprietarii caselor degradate vor fi obligati sa le repare fatadele

Share This
Tags

* este o prevedere a unui proiect de lege, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Proprietarii imobilelor din Braila care se afla intr-o stare avansata de degradare si constituie pericol public pentru trecatori vor fi obligati de primarie sa efectueze lucrari de interventii in sase luni de la notificarea facuta de primar. In cazul in care proprietarii refuza sa reabiliteze fatadele, primaria se va ocupa de acest lucru fara, iar costurile vor revina tot proprietarilor. Acestea sunt prevederile unui proiect de lege initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Dupa cum ne-a informat Marian Covache, presedintele Federatiei “Uniunea Asociatiilor de Proprietari”, Ministerul a publicat spre dezbatere publica proiectul de lege privind masurile de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor, prin care detinatorii imobilelor a caror degradare care pun in pericol siguranta si sanatatea populatiei si afecteaza calitatea cadrului urban sunt obligati sa ia masuri de realizare a lucrarilor de interventie pentru reabilitarea anvelopelor constructiilor.

Potrivit notei de  fundamentare, MDRT considera ca “lucrarile de interventie asupra anvelopelor constructiilor, pe langa actiunea benefica de eliminare a pericolului public pe care il prezinta riscul de prabusire a unor elemente constructive ori ornamentale degradate, “asaneaza” urbanistic, estetic si functional zona, creaza puncte de interes local pentru comunitate si polarizeaza activitatile si serviciile de interes public”.
Legea ar urma sa abiliteze autoritatile publice sa solicite proprietarilor imobilelor degradate reabilitarea acestora. Acestea vor implementa un program multianual prin care vor identifica si inventaria constructiile cu astfel de probleme. Primarul va notifica proprietarii cu privire la “obligatiile care le revin pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a constructiilor”, masurile, termenele de reabilitare, dar si in legatura cu sanctiunile pe care le-ar primi.
In acest sens, proiectul prevede un termen de sase luni pentru efectuarea reparatiilor, calculat de la data notificarii.
Potrivit proiectului de lege, lucrarile de interventie se vor executa la anvelopa constructiei si vor consta, dupa caz, in lucrari de reparatii la zidarii, lucrari de tencuieli, zugraveli, vopsitorii, lucrari de reparatii sau inlocuire la tamplaria exterioara cu tamplarie performanta energetic, lucrari de refacere a invelitorii/terasei, lucrari de refacere/reparare a trotuarelor de protectie aferente constructiei, de izolare a rosturilor si de demontare/remontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade/terase.
In acelasi timp, proiectul elaborat de MDRT prevede recuperarea in procent de 50% a taxei pe valoarea adaugata aplicata asupra pretului materialelor de constructii puse in opera si respective, asupra manoperei aferente executarii lucrarilor de constructii de catre detinatori, in calitate de beneficiari ai lucrarilor de interventie.
Daca lucrarile de interventie necesare nu au fost executate sau au fost incepute, dar nefinalizate, precum si in situatia in care detinatorii notificati refuza executarea lucrarilor de interventie, primarul va putea solicita consiliului local aprobarea prin hotarare a executarii lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, in bugetul local, cu conditia recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati.
Daca detinatorul imobilului nu va permite accesul, primarul va pune in aplicare hotararea consiliului local emisa, cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala, potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
De asemenea, proiectul de lege prevede ca finantarea lucrarilor sa se faca pe cheltuiala proprie de catre detinatorii constructiilor, iar, prin exceptie, din fondurile autoritatii administratiei publice locale.
Totodata, in cazul in care proprietarii notificati refuza sa efectueze reparatiile, vor raspunde pentru accidentele care au loc din cauza degradarii imobilelor care le apartin.
Prevederile proiectului de lege nu se aplica:
-constructiilor expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic;
-cladirilor de locuit multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public;
-blocurilor de locuinte reabilitate termic sau inscrise in programele locale pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-