Published On: vin, Sep 24th, 2010

Presedinte de Consiliu Judetean ales in doua tururi, ca primarul

Share This
Tags

* este optiunea deputatului PDL Viorel Balcan, care crede ca e mai corect asa, decat sa se aleaga seful judetului la mica intelegere, intre consilieri, sau intr-un singur tur

Deputatul PDL de Braila  Viorel Balcan sustine hotarat sistemul  electoral in care presedintii de consilii judetene sa fie alesi prin vot direct, ca si primarii, iar daca niciun candidat nu aduna 50% plus unu din voturi, sa treaca prin turul II primii doi clasati. Balcan este de parere ca e mai corect sa se desemneze in acest mod, prin vot popular, seful judetului, decat sa se faca negocieri intre partide si sa se bata palma pentru intelegeri care, mai apoi, sa nu fie respectate, sau sa se mearga pe ideea unui singur tur: “Eu merg pe ideea ca si alegerea presedintelui CJ sa se desfasoare in doua tururi, exact ca la Primarie. Daca obtine peste 50% din voturi, nu discutam, ca si primarul, iese pe functie. Legat de alegerile parlamentare, noi am avut la Braila suprize, cand au ajuns parlamentari candidati de pe pozitia a III-a, deci primul a avut 49 si ceva la suta, al doilea, 25-26% si al treilea, cu 17% a ajuns parlamentar, deci consider ca acea formula matematica – diabolica, de altfel, nu stiu cine a facut-o – a dat posibilitatea si celor de pe pozitia a III-a sa iasa parlamentari. As considera ca acei candidati care nu iau peste 50% sa se duca in turul 2, primii doi clasati. As propune asta. Sistemul mixt, pe liste nu mi se par firesc si nu mi se pare normal.

Si mai este ceva, cand e vorba despre negocierile intre partide la nivel local: azi se intelege PDL-ul cu PNL-ul, maine , PSD-ul cu PDL-ul, poimaine PNL-ul cu PSD si ies alte majoritati. Ce se intampla in astfel de situatii, ca noi, la Braila , avem un caz concret, s-a creat o noua noua intelegere si s-a propus prin hotarare a Consiliului Municipal si a Consiliului Judetean schimbarea viceprimarului si a vicepresedintelui CJ. Din punctul asta de vedere, pai inseamna ca in tara provocam astfel de enormitati, vom avea procese pe rol slava Domnului, deci aceste intelegeri pot modifica foarte mult situatia. Asta vizavi varianta propusa, ca primarul sa fie ales de Consiliul Local”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-