Published On: Soare, Sep 5th, 2010

Pericol pe sosele!

Share This
Tags

* peste 100 de braileni surzi sau orbi au permis de conducere * acestia au fost depistati de Inspectoratul Teritorial de Munca, dupa verificarea a mii de dosare * inspectorii ITM vor anunta Politia si Directia de Sanatate Publica

Un control de amploare facut de angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca Braila a scos in evidenta o situatie uluitoare: circa 70 de persoane care figureaza in scripte ca oarbe si alte 50, inregistrate ca surde, au permis de conducere. Seful ITM, Victor Voiculet, ne-a declarat ca inainte de a demara acest control, a avertizat persoanele incadrate in grad de handicap vizual sau auditiv sa vina singure sa declare daca sunt in neregula si sa renunte la indemnizatiile pe care le primesc, insa nimeni  nu a facut acest lucru, cel mai probabil, pentru ca sperau cu totii ca nu vor fi depistati. Cum controlul a fost unul incrucisat, in care s-au comparat bazele de date ale ITM cu cele ale Politiei si Agentiei pentru Somaj, surprizele nu au intarziat sa apara: “Urmare a verificarilor facute de ITM Braila, la solicitarea facuta prin ordin de ministru, cu colaborarea Prefecturii Braila, am descoperit in baza de date coroborata cu cea a Politiei, un numar de 71 de persoane incadrate in grard de handicap cu probleme de vedere si permis de conducere. Totodata, mai sunt aproximativ 50 de persoane cu probleme de auz si permis de conducere. Vom lua toate masurile legale impotriva acestora; am spus de la inceputul controlului ca mai bine vin singuri si renunta la aceste ajutoare, decat sa incepem sa controlam si sa-i depistam. Este jenant sa mergem in controale la domiciliu si sa descoperim ca vand cafea in piata si  ne jignesc inspectorii. Nu voi fi de acord cu asa ceva si voi face tot ce pot, pe orice plan, sa-mi apar oamenii, sa ne respectam ca cetateni, unii pe ceilalti”.

Voiculet a explicat ca acesti indivizi au fost depistati verificand circa 6.500 de dosare. El a mai spus ca ITM nu le poate aplica celor gasiti in neregula niciun fel de sanctiuni, insa va instiinta organele specializate, care pot face acest lucru : “Eu, ca institutie, in acest moment nu pot sa le aplic sanctiuni, deoarece ei se afla doar in administrarea inspectorilor sociali, ei sunt acum organizati ca directie in cadrul Ministerului Muncii, pe legea specifica a lor se aplica sanctiunile, de la cateva milioane, la zeci de milioane, dar ideea este ca se pot constitui din urma sumele acordate fara avea acest drept. Vom face adresa atat catre Politie, cat si catre medicii de familie, sa ia toate masurile necesare, de acum incolo, daca medicul de familie nu are in baza de date asa ceva, sa nu mai acorde viza pe certificatul medical, iar politia sa ia toate masurile de supendare, anulare a permisului, cum prevede legea”.

Voiculet a mentionat si o propunere facuta Ministerului Muncii, care, in opinia sa, ar reduce numarul persoanelor care primesc incadrare in grad de handicap fara sa fie indreptatite la asa ceva: “ITM Braila a facut propunere scrisa catre minister, ca aceste comisii de incadrare in grad de handicap sa fie intrajudetene, interjudetene, nu stiu cum sa le spun exact, adica nu din acelasi judet. Stim foarte bine ca si pentru inspector si pentru orice organ de control, de abilitare, de certificare, se creaza afinitati, vorbim de factorul uman, subiectiv si trebuie sa facem ceva, sa umblam in acest sens la zona aceasta de subiectivism. Deci as propune ca aceste comisii sa vina din alte judete”.

Presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Braila, Adrian Francu, ne-a declarat ca nu are cunostinta ca in asociatia pe care o conduce sa fie astfel de cazuri, de persoane fara vedere, care sa aiba carnet de conducere. Francu ne-a oferit si o posibila explicatie pentru situatia depistata de ITM: “Fie au fost persoane care au dobandit permisul de conducere inainte de a se stabili gradul de handicap, fie au omis sa predea acel permis de conducere si asa s-a creat aceasta situatie”.

In ceea ce-l priveste, purtatorul de cuvant al Politiei judetene, inspector Jenel Sogor, ne-a informat ca dupa primirea adreselor respective, politistii nu pot ridica imediat permisul celor in cauza, ci trebuie facuta intai o expertiza medicala: “Persoanele despre care sunt suspiciuni ca nu mai pot exercita calitatea de conducator auto vor fi prezentate la Serviciul de Medicina Legala, iar in functie de rezultatul examinarii medico-legale, se poate ridica permisul de conducere pe o perioada determinata, sau definitiv”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-