Published On: vin, Sep 24th, 2010

Parlamentarii Cibu, Tusa si Badalan nu sunt reprezentativi pentru Braila

Share This
Tags

* o spune vicepresedintele PSD Braila, Doru Damian * liderul PSD crede ca atunci cand iti obtii mandatul de pe locul 2 sau 3, nu ai nicio responsabilitate si nu reprezinti pe nimeni

Vicepresedintele PSD Doru Damian este de parere ca lipsa de responsabilitate de care dau dovada, uneori, parlamentarii romani, este efectul firesc al modului incorect in care ei au ajuns sa detina aceste demnitati in stat. Damian face referire la faptul ca unii dintre deputati si senatori si-au adjudecat mandatul desi au fost pe locul 2 sau 3 in optiunile electoratului, in colegiul in care au candidat si au fost votati de un numar redus de oameni. In acest context, crede liderul PSD, ei nu percep ca reprezinta pe cineva in forul legislativ si nu simt ca ar avea vreo responsabilitate. Damian, care a pierdut un mandat de deputat, desi s-a situat pe locul I in Colegiul sau, resimte cu atat mai mult nedreptatea creata in urma acestui sistem de vot: “Este o chestiune fireasca, dupa opinia mea, avand in vedere ca foarte multi dintre parlamentarii alesi printr-o lege nedreapta nu au niciun fel de reprezentativitate, nu au votul majoritatii populatiei din colegiu si atunci ei sunt niste oameni prizonieri, daca vreti, ai unor politici de partid necorespunzatoare, ca sa ma exprim intr-un mod elegant. Vedem acum ce consecinte deosebite are o lege – si ma refer la legea alegerilor parlamentare din 2008, cand oameni cu un vot au intrat in Parlamentul Romaniei. Nu au niciun fel de responsabilitate, pentru ca nu au in fata cui sa aiba aceasta responsabilitate, nu au niciun fel de reprezentativitate, pentru ca in momentul in care te-ai calificat pentru Parlament de pe pozitia a II-a sau a III-a, nu ai cum sa ai o atitudine corecta si nu ai cum sa votezi conform constiintei, pentru ca practic, alegatorii din colegiul respectiv nu te-au ales si daca nu te-au ales, intotdeauna vei fi servil partidului pentru ca el te-a propulsat, prin metode mai mult sau mai putin ortodoxe. Si atunci este explicabila si lipsa de interes din partea lor, pentru anumite acte normative. Eu nu vreau sa va reamintesc ca avem 93 de parlamentari care au iesit din primul tur si avem 71 de parlamentari care n-ar fi trebuit niciodata  sa fie in Parlament, pentru ca s-au calificat dupa locurile 2 si 3. Acum, despre morti numai de bine, fiind o chestiune care a trecut, nici nu vreau sa intru pe fondul acesteia, ceea ce este interesant si sper s-o amendeze cineva, daca va exista un anumit tip de interes, ca oamenii care se duc in Parlament sa fie in mod real alesi prin votul popular, sa obtina o majoritate de voturi, fie ea cu o cheltuiala suplimentara, pentru al doilea tur de scrutin. Numai votul populatiei iti confera legitimitate”.

Damian este de parere, in acest context, ca si o parte a parlamentarilor de Braila ( respectiv Diana Tusa (PNL), Constantin Cibu (UNPR) si Eugen Badalan (PDL) ) sunt nereprezentativi pentru populatia judetului, pentru ca si-au obtinut mandatele desi au iesit pe locul 2 sau 3 in optiunile electoratului: “Absolut, am spus-o de multe ori, in conditiile in care te califici dupa locul 2 sau 3 si intri in Parlamentul Romaniei, n-ai cum sa… cred ca ai si o jena, sau ar trebui sa o ai, sa-ti spui, “domnule, eu nu prea am ce cauta aici!”. Eu, pe cei trei nu i-am vazut niciodata facandu-si vreo mea culpa… in orice caz, mie niciodata nu mi-a placut sa fiu al doilea sau al treilea”. Intrebat  daca, in opinia sa, parlamentarii parasutati de la centru pe lista unui judet sau altul - cum ar fi Cristian Rizea, colegul sau de partid, deputat PSD – sunt si ei lipsiti de reprezentativitate, Damian a  declarat: “Ei macar au obtinut un numar de voturi, prin efortul partidului, prin efortul colectiv al membrilor de partid  unde au fost alesi, au un minimum de legitimitate. Si ei sunt prizonierii unei politici de partid. Eu sunt ferm convins ca parlamentarii parasutati vor trebui sa se reorienteze. Ei sunt baieti orientati tot timpul si se vor reorienta, pentru ca e foarte clar ca nu vor mai putea candida la judetele care i-au trimis in Parlament. Eu sper din tot sufletul ca in 2012 sa nu se mai intample un asemenea lucru, cel putin la PSD Braila, am avut niste ani de experiente si sper ca sa avem mintea treaza la momentul ala si sa avem si taria sa ne opunem unor parasutari de la centru”.

Intrebat daca este de parere ca PSD Braila a facut o greseala cu Cristian Rizea, Damian a fost retinut in exprimare: “Nu vreau sa comentez aceasta problema, indiferent de situatie, e colegul meu de partid”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-