Published On: vin, Sep 17th, 2010

Nori negri, de saracie si peste Spitalul de Psihiatrie

Share This
Tags

* in ultimele trei luni ale anului, sumele alocate pe buget sunt la o treime din necesar * daca nu se face o rectificare bugetara, nu vor fi bani nici de salarii, daramite de medicamente si materiale sanitare

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, nu exclude posibilitatea ca, in perioada urmatoare, sa aiba si el probleme cu Spitalul de Psihiatrie, unde angajatii sa iasa in strada, cum s-a intamplat zilele trecute la Spitalul Judetean. Problema, in cazul unitatii aflate in administrarea Consiliului Local Municipal, nu va fi legata de taierea unor sporuri, din cauza datoriilor istorice imense, ci de faptul ca nu vor fi bani pentru plata salariilor, pentru ca nu au fost alocati de la buget. Edilul-sef a vorbit, astazi, din nou, intr-o conferinta de presa, despre faptul ca pe ultimul trimestru al acestui an, alocarile bugetare sunt la nivelul a 25%-30% din necesar, iar daca nu va fi facuta o rectificare bugetara, situatia ar putea deveni critica: “V-am mai spus si o repet, in trimestrul patru al acestui an, din punct de vedere contractual, nu este acoperit necesarul, pe contract semnat la inceputul anului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Se asteapta o rectificare in 20 septembrie; daca aceasta rectificare nu vine, sumele care sunt contractate cu Casa sunt la sfert din suma care vine in mod normal lunar si in fiecare din urmatoarele trei luni este aceeasi chestiune. Deci, ca sa va dau un exemplu concret, la Psihiatrie, din 12,5 miliarde de lei vechi, care este suma medie necesara pe luna, in octombrie sunt alocate  4 miliarde, in noiembrie sunt 3, in decembrie, 2 miliarde si ceva. Deci toate 3 luni fac cat o singura luna normala. Daca nu se intampla aceasta rectificare, sumele semnate la inceputul anului sunt la o treime din totalul sumelor necesare unui spital.

Deja avem o problema pentru acest trimestru, atata timp cat nu avem o alocatie bugetara care sa corespunda contractelor sau sumelor minimale necesare salarizarii. Lucrurile sunt foarte de complexe si necesita un bun management la nivel local, dar si national, tinand cont de realitate si de niste bani. Cetateanul, cand se imbolnaveste, nu se imbolnaveste ca azi e greva, sau ca e bine. S-a imbolnavit cand s-a imbolnavit si in momentul ala, el are nevoie de un anumit tip de tratament. Astfel, se bulverseaza activitatea si ne putem trezi – acum, la Spitalul Judetean nu s-a intamplat, dar se putea intampla – ca cineva sa aiba un stop cardiac sau cine stie ce se putea intampla in spital. Daca murea cineva, incepeau intrebarile si se cautau responsabilii si cine poate sa plateasca viata unui om?”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-