Published On: mar, Sep 14th, 2010

Lista sporurilor ce vor fi taiate personalului medical al Spitalului Judetean Braila

Share This
Tags

* Comitetul Director al spitalului a decis sa taie sporul de noapte si cel pentru activitate in 3 ture, precum si indemnizatia de conducere pentru medici sefi de sectie si asistente sefe * in locul sporului de activitate prestata sambata si duminica si pe timpul sarbatorilor legale, se acorda un liber * sporul de serviciu de Anatomie patologica si cel pentru garzi se acorda la nivelul minim, de 50% din salariu 

Decizii dure ale conducerii Spitalului Judetean Braila, care taie in carne vie, cand este vorba despre castigurile salariale ale personalului medical. In dorinta de a se incadra in bugetul alocat salariilor, de 35 miliarde lei, s-au luat mai multe hotarari majore, in sedinta Colegiului Director, intrunit pe 13 septembrie. La reuniune s-a discutat despre situatia financiara grea a unitatii si despre solutiile oferite de conducere, pentru reducerea cheltuielilor. Mai exact, a fost vorba despre reducerea sau chiar anularea, pe o perioada nedeterminata – respectiv “pana la redresarea situatiei financiare a unitatii” – a unor sporuri, dar si despre disponibilizari si organizarea evaluarii personalului TESA care va fi afectat de disponibilizari.

Potrivit unor surse care au participat la sedinta, sindicatele prezente au avut pozitii diferite, in cadrul analizei posibilelor variante de lucru, astfel incat se sa poata respecta baremul bugetar de 35 miliarde lei vechi. Conducerea unitatii a informat sindicatul ca la ora actuala exista de platit datorii de 400-500 miliarde lei vechi, reprezentand contributii la bugetul de stat neachitate din anii trecuti, cu penalitatile aferente si orice luna care trece inseamna penalitati suplimentare. Managerul Rodica Sin a mai declarat ca daca se asigura salariile la nivelul actual, nu vor mai fi bani pentru plata furnizorilor de medicamente si nu numai, ceea ce ar duce la imposibilitatea efectuarii actului medical. In acest context, liderul Camerei Federative a Medicilor, Octavian Georgescu,  ar fi declarat ca este de acord cu plata acestor datorii, dar cu conditia ca penalitatie aferente sa se recupereze de la cei vinovati ca aceste contributii nu s-au achitat la timp, aluziaa fiind la fostul manager, Stefan Mihailescu. In plus, Georgescu a lansat, ca posibile variante de lucru, reducerea cu 10% a salariilor, sau sa se recurga  concediul fara plata de o luna de zile pentru toti salariatii.

Reprezentantii sindicatului “Sanitas”, in schimb, nu au fost de acord cu reducerile sau anularile de sporuri, pe principiul ca acestea sunt prevazute de lege. In ciuda opozitiei unor sindicalisti, luni, in Comitetul Director, s-au luat insa decizii privind suspendarea unor sporuri si reducerea altora. In plus, s-a hotarat ca pana pe 16 septembrie, comisia paritara de reanalizare a normativului de personal sa stabileasca lista cu persoanele ce vor fi disponibilizate.

Iata, insa, concret, o parte a deciziilor luate in cadrul Comitetului Director, asa cum figureaza ele in documentul semnat de conducerea spitalului: “ 3. Pentru incadrarea in bugetul de salarii de 3,5 milioane lei, Comitetul Director al spitalului hotaraste urmatoarele: * acordarea sporului pentru Serviciul de Anatomie patologica la nivelul minimal si anume de 50% din salariu, pana la redresarea situatiei financiare a unitatii * acordarea sporului pentru efectuarea garzilor la nivelul minimal si anume  de 50% din salariu, pana la redresarea situatiei financiare a unitatii * suspendarea acordarii indemnizatiei de conducere  pentru medicii sefi de sectie si pentru asistentele sefe, pana la redresarea situatiei financiare a unitatii.

4. Pentru incadrarea in bugetul in bugetul de salarii de 3,5 milioane lei, Comitetul Director al spitalului solicita avizul sindicatelor reprezentative, pentru luarea urmatoarelor masuri: * suspendarea acordarii sporului de 25% din salariu, pentru activitatea prestata pe timpul noptii, pana la redresarea situatiei financiare a unitatii * suspendarea acordarii sporului de 100% din salariu pentru activitatea prestata in zilele de sambata si duminica si sarbatorile legale si inlocuirea acesteia acestuia cu un liber, pana la redresarea situatiei financiare a unitatii * suspendarea  acordarii sporului de 15% pentru activitatea desfasurata in trei ture.

5. Avand in vedere  faptul ca sindicatele reprezentative la nivelul spitalului se opun masurilor manageriale de reducere a sporurilor,  asa cum sunt ele mentionate la pct 3, pentru ca unitatea sa se incadreze in bugetul de salarii de 3,5 milioane  lei, Comitetul Director dispune acordarea salariilor angajatilor cu aplicarea masurilor hotarate la pctele 3 si 4.

6. Avand in vedere acordul dat in cadrul Comitetului Director, de sindicatele reprezentative la nivelul spitalului, cu privire la necesitatea adoptarii unei decizii corecte si echidistante, in procesul de identificare a persoanelor ce urmeaza a fi  disponibilizate(…) Comitetul Director al Spitalului Judetean de Urgenta Braila dispune  organizarea evaluarii privind personalul afectat de reorganizarea serviciilor ce compun TESA, in scopul distribuirii acestor angajati pe posturile normate prin cetralizatoare.

In acest sens se va constitui o comisie care va avea ca sarcina evaluarea lucrarilor angajatilor TESA ce vor sustine aceasta evaluare, pentru acele servicii afectate de reorganizare.

Totodata, se stabileste ca persoanele incadrate in serviciul de statistica in functia de economist si care au optat pentru ocuparea unui post de registrator medical, in urma reorganizarii serviciului de statistica, sa poata fi testat in vederea distribuirii intr-un post de economist din cadrul serviciului financiar – contabilitate, doar prin renuntare la incadrarea pe functia de registrator.

De asemenea, se dispune ca testarile angajatilor TESA afectati de reorganizare sa fie  organizate astfel incat sa cuprinda latura practica a muncii pe care acestia o desfasoara, in scopul asigurarii unei departajari dupa criteriul performantei in raport cu munca efectiv desfasurata, in functie de specificul fiecarui serviciu”.

Contactati, marti, pentru a-si spune opinia in legatura cu aceste decizii, liderii sindicatului “Sanitas”, Aurelia Chelariu si Ionel Mocuta, ne-au declarat ca nu recunosc hotararea amintita a Comitetului Director si o vor ataca in instanta: “Vom face sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca si vom actiona in instanta, avand in vedere procesul verbal incheiat pe data de 13 septembrie. Sporurile respective sunt prevazute in contractul colectiv de munca si in legea salarizarii in domeniu, nu pot fi suspendate. Potrivit legii, toate sporurile trebuie cuprinse in buget, nu se pune problema sa tai din ele. Probabil ca va urma declansarea oficiala a conflictului colectiv de munca”.

Cei doi lideri sindicali ne-au mai declarat ca Ordonanta 48/2010 prevede ca incadrarea cheltuielilor de personal in limita de 70% din bugetul spitalului trebuie sa se faca abia din 1 ianuarie 2011, nu din august sau septembrie 2010.

Conducerea locala “Sanitas” ne-a mai precizat ca sindicatul amintit nu a fost implicat in niciun fel in protestul desfasurat marti dupa-amiaza la Spitalul Judetean Braila.    

Pana una-alta, insa, dupa ce au aflat ca li se taie sporurile, potrivit unor surse interne, mai multe asistente de la Corpul B al Spitalului Judetean ar fi anuntat medicii ca nu se mai prezinta la garzi, daca nu sunt platite, iar unii medici din corpul A au declarat ca nu vor mai veni la serviciu sambata si duminica, daca nu sunt platiti pentru aceasta munca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-