Published On: mar, Sep 21st, 2010

Liderul “Sanitas” Braila l-a suparat pe prefect

Share This
Tags

* Aurelia Chelariu l-a acuzat marti pe prefectul Popa de imixtiune in treburile sindicatului si de incitare a angajatilor de la Spitalul Judetean sa-si aleaga noi lideri * adevarul este ca delegatii angajatilor au reclamat ca nu sunt reprezentati de actualii lideri si au cerut conducerii spitalului sa nu mai poarte negocieri cu acestia, pana nu-si aleg alti reprezentanti, iar prefectul a zis ca nu e treaba lui cum se organizeaza sindicalistii

Liderul sindicatului “Sanitas”, Aurelia Chelariu, nu suporta prea bine faptul ca, uneori, este contestata de angajatii de la Spitalul Judetean.

Aflata astazi la sedinta Comisiei de Dialog Social, unde urma sa se discute situatia economica grava de la spitalul amintit si posibilitatile de reorganizare, Chelariu s-a  lansat intr-o serie de consideratii care nu aveau nicio legatura cu tema discutiei. Timp de circa 25 de minute, ea a facut, printre altele, un istoric al sindicatului, a vorbit despre faptul ca acesta este puternic, pentru ca are peste 1200 de membri numai de la Spitalul Judetean, a vorbit despre afilierea la o confederatie nationala, precum si despre noul sediu de care nu a avut timpul sa se bucure, pentru ca au inceput problemele la Spitalul Judetean. De asemenea, Chelariu a povestit cu lux de amanunte conjunctura in care a aflat despre intentia conducerii unitatii de a reduce din sporuri, precum si toate demersurile sale, in incercarea de a impiedica aceasta nedreptate.

Aurelia Chelariu a mentionat ca sindicatul Sanitas nu este de acord cu diminuarea niciunui spor prevazut de lege si a precizat ca “aceste sporuri au fost castigate de-a lungul anilor de acest sindicat, care are peste  150.000 de membri in toata tara si consider eu – si sunt lipsita de modestie  – ca suntem foarte puternici”. De asemenea, liderul sindical a reclamat ca ea si colegii sai “au fost denigrati”, prin faptul ca nu au fost anuntati cu 72 de ore inainte de “sedinta de Comitetul Director cu Consiliul de Administratie”.

Chelariu a amintit si despre recentul conflict intre protestatarii adunati in curtea unitatii si firma de paza de la spital, care s-a lasat cu un dosar de cercetare penala: “Daca a degenerat putin acea miscare (de protest -n.r.), a degenerat din cauza acestei  societati de paza, DIOP, pe care noi deja o inaintam si cerem daune morale in judecata si rezilierea acestui contract, pentru ca acea societate a fost pusa sa ne pazeasca, sa ne ocroteasca, tinand cont ca 90% suntem femei. Daca dvs ati vazut pe site-uri cum acei oameni puternici s-au dat unul peste altul, ca sa darame colegele noastre, sigur ca acum sunt si colege care si-au luat certificat medico-legal, sunt chemate sa dea declaratii, ca am inteles ca politia s-a sesizat din oficiu, sigur ca noi nu lasam asa, ne sesizam si noi, am uitat sa va informez ca avem avocat angajat, ca atare, vom inainta proces pentru rezilierea acestui contract si daune morale, atat pentru conducerea spitalului, pentru colegele noastre, cat si societatea DIOP”.

Liderul “Sanitas” a reclamat lipsa de comunicare a conducerii spitalului, dar si a Consiliului Judetean, in relatia cu organizatia sa si a vorbit despre “calvarul declansat in unitate, deoarece nu s-a respectat contractul colectiv de munca”.

In continuare, Aurelia Chelariu a criticat o presupusa interventie a prefectului in treburile sindicatului, in cea de-a doua zi a protestului angajatilor de acolo, distorsionand flagrant faptele, asa cum au fost constatate de cei prezenti la fata locului, inclusiv ziaristii.

“In momentul cand eu am aparut  cu domnul vicepresedinte Mocuta  in mijlocul colegilor, nimeni nu ne-a contestat, pentru ca ei stiau deja ca nu este miscare organizata de noi si ca atare, liderii sunt tot timpul alaturi si stiu cat noi muncim pentru a face legalitate si a ne chema la dialog si ca atare, nu am fost acolo huiduiti; chiar daca eram huiduiti, din democratie face parte si huiduiala si esecul si laudele. Ca atare, le-am privit cu fruntea sus, dar foarte tarziu. Am fost invitati acolo de domnul prefect, sindicatul “Sanitas” si celelalte sindicate. Am fost inconjurati in hol, dupa ce am plecat din mijlocul colegilor nostri, de fortele de ordine, de asta nu am avut voie sa punem mana pe clanta si sa ne ducem catre Comitetul Director – Comitet Director asa zis, ca n-a fost un Comitet Director, a fost un tete-a tete acolo, cu domnul prefect. S-a fixat o lista de 10 reprezentanti ai demonstrantilor si va rog sa ma credeti, ceea ce spun este realitate, a venit domnul prefect si a zis sa intre cei 10 reprezentanti ai  demonstrantilor si au intrat, s-au bulucit atunci, a numarat serviciul de paza ca pe niste oi, 10, pe care nu consider ca erau pe lista ( de unde stia ea care era lista, daca nu era implicata in organizarea si desfasurarea protestului ?! –n.r.) . Au intrat cei 10, a iesit domnul prefect si a zis ca “nu va vor demonstrantii”. Bine, atunci noi stam acolo, dar am fost inconjurati ca niste criminali, fara drept de apel. De trei-patru ori l-am acostat pe domnul prefect si am zis “sunt invitatul dvs, sunteti reprezentantul Guvernului, va rog, luati masuri, dvs hotarati ca noi sa intram, chiar daca cineva ne contesta!”. Noi avem fruntea sus si suportam. Dupa ce s-a iesit in fata, nu am stiut ca cineva i-a incitat impotriva noastra. Dupa ce m-am uitat pe site si in ziare, am vazut ca domnul prefect, pana la urma, ar fi dat o indicatie, ca “daca nu va reprezinta, va rog sa faceti alegeri”. Atrag atentia ca toate sindicatele functioneaza cu un statut aparte, organizatia  de sindicat nu are nicio problema cu conducerea, suntem apolitici, ma intereseaza si ne intereseaza pe toti exact politica sindicala. Si cum i-am mai repetat domnului prefect, prin mine, care din ’90 fac cu cea mai mare placere aceasta functie pe care o am, am pornit de jos, 10-15 ani nu am avut un leu indemnizatie si acum suntem la indemnizatii modice. Dupa ce am vazut pe site ca domnul prefect a zis “alegeti-va conducatorii!”, atunci am inceput sa fim huiduiti”.

De fapt, in realitate, cei doi lideri Sanitas au fost huiduiti din primul moment in care au aparut in mijlocul multimii, in a doua zi de proteste, iar cei care nu i-au lasat sa intre la discutii au fost chiar colegii lor, reprezentantii manifestantilor, care au dat-o deoparte pe Chelariu cu gesturi hotarate, pentru ca aceasta insista sa intre la intalnirea cu managerul.  La acel moment, reprezentantii protestatarilor -asa cum s-a vazut si pe imaginile postate pe site-ul nostru – le-au spus celor doi lideri Sanitas ca nu au nicio legatura cu protestul respectiv, ca nu reprezinta pe nimeni acolo si le-au cerut sa stea deoparte. Mai mult, in timpul discutiilor din biroul managerului Sin, cei 10 delegati ai angajatilor au spus in mod repetat ca nu recunosc actuala conducere a sindicatului, ca nu sunt reprezentanti de aceasta si au cerut ca la Comisia paritara si la Comitetul Director sa nu mai fie invitati Chelariu si colegii ei, ci niste delegati desemnati de protestatari. Managerul Sin a precizat, atunci, ca legea o obliga sa discute cu sindicatele, moment in care delegatii au solicitat sa nu se mai intruneasca Comitetul Director si Comisia paritara, pana nu-si aleg alti lideri de sindicat. Rugat sa intervina, prefectul Dumitru Popa a declarat ca nu este treaba lui si nici a managerului cum se organizeaza oamenii in sindicatele lor si ce lideri isi aleg si deci, nu se poate amesteca in aceasta chestiune.

Mentionam ca, la momentul in care a fost respinsa de delegatii manifestantilor, Aurelia Chelariu era atat de furioasa, incat a ajuns sa le reproseze chiar si ziaristilor ca nu au facut nimic ca sa impuna prezenta ei in sala unde pana si presa a fost primita. Mai mult, ea a declarat ca, in mod de protest fata de atitudinea jurnalistilor, care nu au aparat-o, de acum inainte, nu le va mai da declaratii.

Afirmatiile lui Chelariu facute astazi, la sedinta Comisiei de Dialog Social, l-au nemultumit pe prefectul Popa, care a comentat: “Nu am obstructionat in niciun fel si ma bucur ca a fost presa de fata atunci si a inregistrat – nu am instigat la alegeri, am exprimat clar punctul de vedere ca intr-o activitate si in viata unui sindicat nu poate nimeni sa se interpuna sau nu poate nimeni interveni, toata multimea atunci a vrut  sa discute fara sindicate – si presa a fost de fata – si au zis ca nu vor sindicatele de fata. Situatia era tensionata, pe cei 10 i-am vazut prima data in viata mea, nu stiu de partea cui sunt, reprezentau, in orice caz,o multime aflata in fata spitalului – cel putin asa au zis cei ce se aflau acolo si i-am ascultat”.

Prefectul a mai declarat  ca a rugat personal membrii comisiei de control venite de la Misterul Sanatatii sa discute si cu sindicatele, iar la aceasta discutie, el personal, nu a participat, ci i-a lasat pe oameni sa-si spuna pasul deschis, fara nicio retinere.

Comentarii

comentariu

About the Author

-