Published On: sâm, Sep 11th, 2010

La Teatrul “Maria Filotti” se joacă Ibsen, inventatorul teatrului modern

Share This
Tags

*  premiera cu “Peer Gynt”, la 1 octombrie

La Teatrul “Maria Filotti” (TMF) se lucrează la o premieră importantă, aceasta valorificând la maximum potenţialul teatral oferind de piesa “Peer Gynt” a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen. Considerat inventatorul teatrului modern, Ibsen aduce în prim plan adevărul de dincolo de aparenţe şi propune o abordare care pentru mulţi contemporani – chiar şi astăzi, la 104 ani de la moartea dramaturgului – pare cam abruptă. Contează ideile la Ibsen, personajele îşi dau jos “măştile”, totul este prezentat simplu şi fără ocolişuri. De aceea Ibsen se joacă destul de rar: întotdeauna ce este simplu este şi greu de făcut foarte bine, fiind necesari regizori de calibru, actori de forţă şi scenografi plini de imaginaţie care să permită translarea simplităţii nude în planul spiritual al Thaliei fără să denatureze în clişee ieftine şi melodramă de telenovelă.

După cum a precizat Rodica Antonescu – inca director interimar al TMF, pana la semnarea contractului cu noul director, Mircea Bodolan – în fapt, cea care a fost cu ideea de a-l include pe Ibsen în repertoriul dramaticului brăilean şi s-a preocupat de punerea ei în practică, premiera cu “Peer Gyun” va avea loc pe 1 octrombrie, la ora 19.00, spectacolul fiind cumpărat integral de STX Europe, Santierul Naval brăilean fiind partener fidel la TMF (ei cumpără de două ori pe an spectacole de la TMF, de Ziua Copilului şi de Crăciun, oferindu-le copiilor angajaţilor şantierului).

“Ideea acestui spectacol mi-a venit încă de când am văzut că Guvernul Norvegiei oferă o bursă Ibsen, pe bază de proiecte. Am încercat să-l cooptez pe Vlad Masaci, să abordeze el acest subiect cu un proiect Ibsen, regizorul fiind fascinat de Ibsen. Din nefericire, era ocupat cu altceva, aşa că am propus ideea la festivalul de comedie din capitală, unde noi am participat cu <Identităţi> în regia de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Aici am discutat cu Vlad Cristache şi tânărul regizor a fost de acord şi i-am propus <Peer Gynt> pentru că pune în valoare cel mai bine miracolul norvegian. După ce am demarat lucrul cu Vlad Cristache, dar pierdusem oportunitatea bursei norvegiene, am trimis o scrisoare de intenţie Ambasadei Norvegiei la Bucureşti care, spre bucuria noastră, a acordat o finanţare nerambursabilă de 3.000 de euro pentru spectacol şi mai mult, ambasadorul norvegian şi-a anunţat prezenţa la premieră. Din câte ştiu, această finanţare – care acoperă cam 40% din suma necesară – este cea mai mare care vine din exterior la un spectacol al teatrului nostru, din alte surse decât bugetul local”, ne-a povestit Rodica Antonescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-