Published On: mie, Sep 8th, 2010

La 2 decenii de la Revolutie, brailenii inca se tem sa-si exprime opiniile

Share This
Tags

* este concluzia conducerii asociatiei Pro Democratia, care a constatat ieri ca oamenii fie nu au curaj, fie sunt complet dezinteresati sa-si exprime opiniile, ca si cetateni ai urbei

Sarbatorirea, ieri, a 20 de ani de la infiintarea Asociatiei Pro Democratia, le-a lasat un gust amar voluntarilor de la clubul local al APD, care au constatat inca o data, daca mai era nevoie, ca brailenii inca nu au curajul opiniei si chiar daca au opinii, nu se inghesuie sa si le exprime public. Membrii APD Club Braila au incercat sa comunice cu oamenii amenajand in strada un “Zid al dorintelor”, unde trecatorii puteau posta biletele pe care sa-si scrie nemultumirile legate de administratia locala, dar si de autoritatile centrale. Dintre miile de persoane care au trecut prin zona, in cursul zilei, doar cateva zeci au zabovit putin in fata standului APD, pentru a vedea despre ce este vorba si numai vreo 15 au fost dispuse sa-si scrie nemultumirile pe cate un biletel. Doar unul dintre acestia a si semnat biletelul si si-a trecut adresa, pentru ca se plansese ca a cerut la Primarie o casa si nu i-a fost data, asa incat si-a lasat datele de contact, in speranta ca cei de la APD l-ar putea ajuta.

“Am realizat un “Zid a dorintelor”, pe care cetatenii aveau posibilitatea sa-si posteze dorintele, cu privire la problemele pe care le au in societatea romaneasca, sau legate de administratia publica locala sau centrala. Voiam sa evidentiem 20 de ani de activitate a Asociatiei Pro Democratia, dar mai ales rolul nostru in societatea romaneasca si faptul ca dorim sa schimbam ceva, dar impreuna cu cetatenii si pentru cetateni”, ne-a declarat Mariana Batca, presedinte APD Club Braila.

Cand au inventariat biletelele primite de la braileni, voluntarii APD au constatat ca mare parte dintre ele erau scrise incalcit si uneori, neinteligibil. Printre nemultumirile acestora s-au numarat: locuri de munca putine, starea dezastruoasa a subsolurilor blocurilor, pensii mici, “lumea este foarte rea”, salarii mici, criza financiara, case putine pentru tineri, lipsa investitiilor in educatie.

“Persoanele sunt foarte reticente in a-si spune pasurile, in primul rand nu-si cunosc drepturile pe care le au si in al doilea rand, nu vor sa-si asume raspunderea, uneori pun anumite probleme pe care le au din viata cu zi cu zi, dar nu vor sa-si asume raspunderea, vor sa paseze dorintele lor, sa le rezolve altcineva. De oprit, s-au oprit mai multe persoane, dar dorintele nu au vrut sa si le exprime, intrucat au spus ca nu au incredere in nimeni si in absolut nimic. Le e si teama, intr-adevar”, ne-a declarat, la randul sau, Mircea Cazan, membru APD Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-