Published On: Soare, Sep 26th, 2010

Irigatul a devenit un lux in Romania

Share This
Tags

* o spune presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, care sustine ca in lipsa subventiilor pentru apa, recoltele devin din ce in ce mai slabe, iar suprafetele semanate scad de la un an la altul

Presedintele PNL Braila, Catalin Boboc, sustine ca, din cauza pretului prohibitiv al apei pentru irigatii, de cand s-a renuntat la subventii, agricultorii au mari dificultati in a se mentine pe linia de plutire. El a explicat ca nu este vorba doar de faptul ca, din acest an, culturile sunt din ce in ce mai slabe, in lipsa udarilor, ci si de problemele legate de insamantari, in conditiile in care terenul este uscat, iar plugul abia mai intra in pamant. In acest context, spune Boboc, la cultura de rapita, spre exemplu, anul acesta s-a insamantat cam o treime din suprafata, comparativ cu anul trecut: “As putea sa va spun, spre exemplu, ca la cultura de rapita, o cultura indragita de fermieri, pentru ca apare foarte repede si are un pret bun si e usor vandabila, suprafetele semanate anul asta sunt undeva la 30% din suprafetele semanate anul trecut, ceea ce este foarte semnificativ. Aceasta cultura are nevoie – ca orice cultura, de altfel – ca oamenii sa-si permita sa irige; evident ca nu toti pot iriga, dar si aceia care au instalatiile necesare, care au infrastructura necesara, nu o pot face, datorita costului foarte mare al apei. Dincolo de situatia asta punctuala, in tot ce inseamna agricultura, daca ati vazut in ultima perioada, nu au aparut masuri stimulatorii, subventia a fost redusa, sau nu a mai fost alocata, pentru ca ceea ce primesc astazi agricultorii este strict ce ne da Uniunea Europeana, statul nu are niciun merit in treaba asta – desi uneori mai vine si mai spune ca “v-am dat subventia” – dupa ce ca este mai mica, vreau sa stiti ca  depui astazi si conform actului normativ, platile nu vin imediat, ci intarzie cu cate un an. Fermierii primesc in schimb un vaucer – e o solutie si asta, dar si ala mai costa ceva, pentru ca te duci cu el la banca si mai platesti dobanzi suplimentare, adica niste costuri suplimentare si atunci masuri stimulatorii pentru agricultura astazi nu exista. Intr-un judet ca al nostru, in care agricultura are o mare pondere la produsul intern al judetului, asta afecteaza si se rasfrange nu doar la cei care lucreaza in agricultura, pentru ca oamenii, evident, banii pe care ii castiga din asta nu ii pun la saltea, sa duc si ii consuma pe alte produse si alte servicii.  Suntem un judet foarte afectat de treaba asta. E o mare problema cu apa, care nu se mai foloseste, pentru ca este foarte scumpa; nu ca nu ar fi posibil, dar nemaifiind subventia, e foarte scumpa, nu se justifica, atunci cand faci socoteala, la noi, irigatul a devenit un lux, in momentul asta”.

Intrebat daca, in conditiile renuntarii la subventii din partea statului, agricultura mai este rentabila in Romania, Boboc a raspuns: “Da, in unele situatii este rentabila agricultura, in destule situatii este rentabila, dar pentru cei care au stiut sa se organizeze si cei care isi aranjeaza de asa natura culturile, ca sa corespunda situatiei concrete pe care o au, adica nu te apuci si pui nu stiu ce cultura, atunci cand nu ai apa. E clar ca astazi, din agricultura poti  sa faci niste bani, nu in sensul in care devii foarte bogat din asta, dar o afacere poti  sa tii pe picioare si cu niste utilaje corespunzatoare, poate aduce un venit. Oricat de mult ai face la hectar si cat ar face acel produs, cand il vinzi, daca ai un hectar sau doua, nu-ti ajung banii aia ca sa traiesti cu familia ta, asa cum stiti ca fac multi de la tara. Si atunci trebuie sa gasesti o aternativa si sa cultivi altceva, o alta cultura, cu valoare adaugata mult mai mare. Si de aceea, atunci cand am ocazia, incerc sa explica acel lucru, eu, cel putin o fac, intru in contact cu multi fermieri, dar cred ca si autoritatile ar trebui sa faca ceva si stiti ca si pe vremea Guvernului Tariceanu, criticam aceste agentii de consultanta agricola, ca pana la urma, oamenii aia de la tara nu au nicio vina ca nu sunt informati, ca nu-i invata nimeni, ca asta a fost conjunctura in care au trait si au fost educati, dar nici nimeni nu face nimic pentru asta”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-