Published On: mar, Sep 21st, 2010

În Zilele Europene ale Patrimoniului, vizite ale elevilor la monumente în Brăila şi Buzău

Share This
Tags

* Mănăstirea Măxineni, parcul Crâng, Teatrul „Maria Filotti” şi tabăra de sculptură Măgura au fost câteva dintre obiectivele care i-au atras pe liceenii de la „Darclee” şi Margareta Sterian” din Buzău * scopul manifestării a fost sublinierea importanţei patrimoniului în viaţa comunităţii

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Brăila a organizat ediţia a XVIII-a a manifestării Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP) în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură Buzău, urmărind tema ediţiei româneşti  ZEP 2010 – “Rolul patrimoniului cultural în viaţa comunităţilor locale”. Echipa brăileană de la DJCPN, condusă de prof. drd. Ana Hărăpescu, a ales o temă şi mai aplicată, “Patrimoniul arhitectural – creaţie istorică şi valoare contemporană”, în acest scop alegând un traseu cu obiective din patrimoniul construit. Evenimentele propuse s-au derulat in acest week-end, concomitent la Brăila şi Buzău, cu participarea unor grupuri de elevi de la Liceul de Artă “Hariclea Darclee” Brăila şi Liceul de Artă “Margareta Sterian” Buzău. Brăilenii au mers la Buzău, în parcul Crâng, la Fântâna lui Mihai şi în tabăra de sculptură de la Măgura, dar şi la Mănăstirile Ciolanu şi Bradu. Liceenilor brăileni le-au plăcut foarte mult parcul Crâng şi tabăra Măgura.

Lecţie de arhitectură la Măxineni

Buzoienii, elevi de la clase a XI-a şi a XII-a cu profiluri arte plastice şi arhitectură, însoţiţi de cadre didactice specializate, au vizitat în centrul istoric al municipiului Brăila – unde au mers împreună cu Ana Hărăpescu şi arh. Marcian Roman – Biserica “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi Teatrul “Maria Filotti”. De asemenea, la sediul DJCPN  au avut bucuria să se întâlneascpă şi cu criticul de artă Tudor Octavian, prezent la Concursul Internaţional de Caricatură organizat la Brăila, unde a fost preşedintele juriului. Informaţii succinte despre aceste două monumente au fost oferite tinerilor şi în pliante realizate de echipa de la DJCPN Brăila. Un alt obiectiv, foarte apreciat şi el de oaspeţi, a fost la Măxineni, unde s-au întâlnit cu  specialiştii care lucrează la delicata operaţiune de restaurare a Mănăstirii “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, ctitorie a voievodului Matei Basarab datând din 1636. Tinerii şi profesorii au primit aici detalii de la constructori, începând chiar cu şeful de şantier, dar şi de la prof. univ. dr. Călin Hoinărescu – care controlează în amănunt proiectul de restaurare şi este si vicepreşedinte al Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice nr. 4 având astfel în atenţie procesul de protejare al monumentelor din mai multe judeţe. Cu siguranţă, atunci când arhitectul Hoinărescu a menţionat că se transformă în asasinat actul prin care se deformează o lucrare de restaurare, nerespectându-se întru totul procedurile, materialele, tehnologiile, tinerii au realizat ce dramă trăieşte România şi ce mari probleme au monumentele la noi. Astfel, lecţia de la Măxineni a fost una de adevărată implicare în profesie, în cazul de faţă arhitectura fiind vizată.

Ca o concluzie, se poate spune că tinerii au avut numai de câştigat din activităţile orchestrate de Direcţiile pentru Cultură Brăila şi Buzău, nefiind doar simple excursii, ci un complex de împrejurări cu informări pertinente şi învăţăminte transmise de oameni care pun pasiune în activitatea lor profesională.

Comentarii

comentariu

About the Author

-