Published On: vin, Sep 10th, 2010

Deschidere festiva de an scolar, la Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti

Share This
Tags

Luni, 13 septembrie, la ora 10, la Penitenciarului de Minori şi Tineri Tichileşti, va avea loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2010-2011, pentru persoanele private de libertate. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de purtatorul de cuvant al institutiei, Ionel Dinca, la cursurile şcolare s-au înscris 122 de persoane private de libertate, 31 în ciclul primar şi 59 în cel gimnazial, 21 arte şi meserii şi 11 la liceu tehnologic ciclul inferior. Instruirea şcolară a  persoanelor private de libertate o vor asigura 13 cadre didactice, angajate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, din care 6, titulare şi 7 profesori suplinitori calificaţi în acest nou an şcolar, la Şcoala de Arte şi Meserii, care funcţionează în cadrul unităţii de detenţie.

Cursurile se vor desfăşura în 11 săli, iar curricula şcolară va fi cea stabilită la nivel naţional de Ministerul Educaţiei, fiind aceeaşi ca şi pentru învăţământul de masă.

“Potrivit Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cursurile de şcolarizare a persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei, împreună cu Ministerul Justiţiei, cu personal didactic asigurat şi salarizat de Inspectoratul Scolar, în condiţiile legii, prin bugetele unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială este situat penitenciarul”, se mai arata in comunicat.

La festivitate vor participa delegati ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi sunt invitaţi părinţii elevilor.

„Activitatea de şcolarizare reprezintă una dintre posibilităţile aflate la îndemâna persoanelor private de libertate de a  ocupa timpul într-un mod util şi constructiv, în condiţii similare celor existente în afara mediului instituţional şi de a accesa un nivel superior de cunoaştere, care să le aducă un plus de valoare. Deşi este un drum anevoios, cu un nivel crescut al exigenţelor, „şcoala” se constituie într-o succesiune de experienţe de învăţare, simpla participare la acestea contribuind în mod remarcabil la îmbogăţirea universului lor cultural şi spiritual a diferitelor generaţii de elevi perindate prin P.M.T Tichilesti.

Personalul încadrat la nivelul unităţii de detenţie contribuie în mod efectiv la îndeplinirea misiunii educative a instituţiei penitenciare, fiecare acţiune întreprinsă, fiecare contact cu persoanele aflate în custodie reprezintă un prilej de umanizare a mediului penitenciar şi de oferire a unor modele de conduită acceptate social”, ne-a mai informat Dinca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-