Published On: mar, Sep 21st, 2010

Datorii de circa 50 miliarde lei vechi, la care se aplica duble penalitati

Share This
Tags

* este numai un aspect al situatiei financiare critice in care se afla Spitalul Judetean Braila * angajatii spitalului nu beneficiaza, la acest moment, de asigurari de sanatate si de somaj si nu au platite nici contributiile la fondul de pensii

Datorii peste datorii, la care, de la 1 iulie, nu se aplica numai un singur rand de penalitati, ci doua - este problema cu care se confrunta conducerea Spitalului Judetean de Urgente Braila , asa cum a fost ea prezentata astazi de directorul economic al unitatii, Cristina Vranceanu. Aceasta a declarat, in cadrul Comisiei de Dialog Social, ca noua echipa manageriala a descoperit ca in spital se prestau servicii medicale pentru care nu exista incheiat contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si deci, pentru care nu se incasau bani. Si asta nu era tot: ”Incepand cu data  de 1 iulie, atunci cand Ordinul 860 al ministrului a inceput sa produca efecte, s-a diminuat numarul de paturi de la 1210 la 1014, asta inseamna ca s-au pierdut 196 de paturi. Pierderea acestor paturi a condus la diminuarea contractului cu Casa de Asigurari, s-au pierdut in jur de 10 miliarde de lei vechi pe luna. Atunci cand am venit, am gasit servicii efectuate fara a fi in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru spitalizari de zi, deci nu exista contract de la inceputul anului. Aceste servicii erau la sectiile de cronici, care nu aveau contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, pentru ca erau in curs de amenajare, la sectia de recuperare medicala. Deci incepand cu luna iulie, s-a diminuat contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate: pe iulie am avut 52 de miliarde total pentru ambulatoriu, fizioterapie, toate absolut toate serviciile pe care le-am avut si pentru luna august, la fel. Incepand cu data de 1 septembrie s-a semnat un act aditional la contract, care ne va aduce un plus de bani, pentru spitalizarea de zi. Pentru luna iulie s-au platit salarii in valoare de 49 de miliarde lei vechi, in luna august, 46 de miliarde lei vechi. Cheltuielile de intretinere si functionare a spitalului sunt in jur de 20 miliarde lei vechi in fiecare luna, asta insemnand medicamente si materiale sanitare, in jur de 10 miliarde, utilitatile, cu toate celelalte cheltuieli de intretinere si functionare a spitalului, inca 10. Ne apropiem de iarna, ceea ce inseamna ca se vor mari cheltuielile cu intretinerea spitalului”.

Vranceanu a precizat ca noua conducere a inceput sa achite din sumele restante la asigurarile sociale, insa, deocmadata, din cauza ca acestea nu au fost platite de ani de zile, angajatii spitalului nu beneficiaza de asigurari de sanatate, de somaj sau de pensii: “Am gasit datorii neachitate la bugetul consolidat in valoare de 48 de miliarde. Am facut eforturi luna trecuta, pe langa cotele datorate la bugetul statului, am achitat inca 3 miliarde lei vechi in plus si totusi in conditiile astea, sa stiti ca personalul nostru nu este asigurat nici pentru sanatate, somaj si nici pentru pensii. Desi acestea li se opresc pe statul de plata, banii merg la datoriile trecute. Incepand cu data de 1 iulie se aplica Ordonanta de Urgenta numarul 39/ 21 aprilie, care spune ca la aceste penalitati se calculeaza o penalitate de 15%, calculata la baza. Asta inseamna ca intram intr-un cerc fara sfarsit. Am inteles ca si vechea conducerea a incercat sa achite o parte din aceste datorii, fara sa reuseasca. Insa e clar ca daca nu facem ceva, nu putem rezolva problema”.

Amintim ca, zilele trecute, angajatii il aclamau pe fostul manager, Stefan Mihailescu, pe timpul caruia, spuneau ei, li se plateau salariile integral, dar din cauza caruia ei nu au acum platite asigurarile amintite.

Comentarii

comentariu

About the Author

-