Published On: Soare, Sep 12th, 2010

Costul platit de agricultori pentru irigatii a crescut de 10 ori, fata de anul trecut

Share This
Tags

*o spune senatorul PSD Ion Rotaru, care da si explicatia: s-a intamplat din cauza renuntarii la subventionarea costului energiei electrice consumate la pompa *  Rotaru spune ca este foarte posibil ca mari suprafete de teren sa ramana parloaga, pentru ca nicio cultura nu mai este rentabila, cu noile preturi la irigatii

Senatorul PSD Ion Rotaru declara ca renuntarea la subventionarea energiei electrice consumate la pompa, pentru irigatii, a adus disperarea in multe familii de agricultori din judet, care s-au trezit anul acesta cu niste facturi uriase la plata. El spune ca daca anul trecut, taranii plateau numai 10% din costul real, acum, facturile au venit cu pretul intreg, 100%, iar oamenii si-au dat seama ca, dupa ce au irigat pe rupte, nu au cu ce plati apa: “Semnalele din judet si in general, din tara sunt ingrijoratoare, din punct de vedere al agriculturii. Pe de o parte, au disparut subventiile, in afara de subventia pe suprafata, pe care o va acorda Uniunea Europeana  – speram ca la aceasta sa se adauge o particica si din banii de la buget care vor fi alocati pe unitatea de suprafata -, dar din informatiile pe care le am, aceasta subventie pe unitatea de suprafata va fi categoric mai mica decat cea acordata in acest an, deci este o problema. In rest, alte tipuri de subventii nu mai exista si aici ajungem la problema  ca nu mai este subventionata nu apa, ci costul energiei electrice consumata pentru a pompa apa de la Dunare pana la hidrant, in capul parcelei. Ceea ce te costa 1 milion de lei vechi anul trecut, pentru irigatii, anul asta te-a costat 10 milioane, deci cresterile sunt de 10 ori, nu mai este posibil sa sustii o asemenea chestiune. Am avut norocul ca a plouat, altfel ar fi fost un dezastru in materie si va deveni absolut ineficienta ideea de a iriga, pentru ca economic, nu mai poate fi sustinuta din punct de vedere financiar, nu mai poti plati, orice tip de cultura ai pune, oricat de rentabil ar fi, nu poti sa sustii aceasta diferenta de pret extrem de mare, pe care o subventiona statul. Pe de alta parte, exista o foarte mare i-as spune discriminare intre agricultori, generata de faptul ca nu exista un tarif unic pentru apa. Sunt avantajati cei din prima treapta de udare, adica cei care sunt mai aproape de zona in care se pompeaza apa de Dunare, in speta si cu cat te indepartezi de Dunare, vine treapta a II-a, treapta a III-a, treapta a IV-a, cu costuri mult mai mari si sigur, cu tarife mult mai mari pentru agricultori, pe care nu le vor mai putea sustine.

In ce ma priveste, probabil ca saptamana cealalta voi depune o declaratie politica pe tema  agriculturii, in care sa tragem un semnal de alarma din acest punct de vedere; pe de alta parte, imi propun sa merg si la domnul ministru Tabara, sa am o discutie pe aceasta tema, pentru ca sunt multe alte probleme care ar trebui ridicate, din partea Asociatiei Producatorilor Agricoli”.

Rotaru crede ca exista un pericol real ca suprafete intinse de teren din judet sa fie lasate parloaga de catre agricultorii care nu-si mai permit sa infiinteze noi culturi si sa le intretina, din punct de vedere al irigatiilor, dar si al lucrarilor, pesticidelor, etc: “Acest semnal a fost tras inca de la inceputul anului, daca o sa mergeti la Asociatia Producatorilor Agricoli, care au o evidenta destul de riguroasa din acest punct de vedere, o sa constatati ca la inceputul anului, cateva mari societati locale au renuntat la aceasta activitate de cultivare a pamantului si fie l-au dat inapoi proprietarilor, deci au renuntat la ideea de a arenda, fie l-au transmis altor societati, care au fost dispuse sa il preia. Pe de alta parte, aceasta problema, a renuntarii este din ce in ce mai des enuntata de oameni, in discutiile pe care le am si eu. Da, este un semnal foarte serios si este o posibila varianta, un posibil scenariu, dar in aceste conditii, daca Guvernul nu se apleaca spre agricultura, sigur se va intampla si acest lucru”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-