Published On: lun, Sep 27th, 2010

Consilierul Damian face caterinca pe seama locatarilor de la bloc

Share This
Tags

* este opinia lui Marian Covache, presedintele Federatiei “Uniunea Asociatiilor de Proprietari * asa interpreteaza Covache sugestia lui Doru Damian, ca proprietarii apartamentelor sa ceara chirie CET, pentru tevile de la sistemul de incalzire

La asociatiile de proprietari din Braila au inceput  deja sa apara afise in care oamenii sunt instiintati ca daca au centrale termice de apartament sau sunt debransati total ori partial, iar tevile sistemului centralizat de incalzire le traverseaza apartamentele, sunt nevoiti sa plateasca „la intretinere“ caldura pe care o degaja aceste conducte. Locatarii au aflat, astfel, ca sunt obligati sa suporte o cota-parte din contravaloarea energiei termice indiferent daca tevile sunt izolate sau nu si mai  mult, proprietarii apartamentelor nu au nici voie sa le taie. Chiar daca multe dintre familiile cu centrale termice proprii sunt nemultumite de noile reglementari, acestea nu pot apela la solutia de a cere, la randul lor, chirie CET, pentru ca ii permit sa treaca tevile prin apartamentele proprietate personala – cel putin asta sustine Marian Covache, presedintele Federatiei “Uniunea Asociatiilor de Proprietari” (FUAP). Covache ne-a declarat ca varianta propusa recent de consilierul municipal PSD Doru Damian, referitoare la perceperea unei chirii pentru tevi, nu este legala: “Majoritatea blocurilor au fost construite in mentalitatea comunista, cand totul era al nostru, la comun, in bloc astea-s regulile, ca asa si tevile de apa rece trec prin casa pe la cineva si cele de gaz… Deci “cade” varianta cu plata chiriei de catre CET Braila, fata de proprietarii care au in apartamente tevile din instalatia comuna a blocului. Conform ordinului A.N.R.S.C. nr. 343/ 13 iulie 2010 , toti proprietarii trebuie sa plateasca contributia pentru caldura in spatiile comune, inclusiv pentru cea degajata din tevile care traverseaza apartamente debransate sau incalzite din alte surse. FUAP Braila nu este, in schimb, de acord cu cotele de 30 si respectiv 50% prevazute in respectivul ordin. Ele trebuie sa fie stabilite de adunarile generale sau birourile executive ale asociatiilor, in functie de specificul fiecarui bloc in parte”.

Covache este chiar mai dur cu Damian si sustine ca acesta face “caterinca” pe seama bietilor locatari saraci, cand  lanseaza asemenea “solutii”: “Problema este la nivel legislativ, dar si la nivelul consiliilor locale, care nu pot pune piedici in societatile in care au capital majoritar. Spre exemplu, Consiliul Local Braila controleaza 78,95% din capitalul producatorului de energie si atunci de ce consilerii locali nu intervin pentru a clarifica unele inadvertente si fac doar caterinca pe seama unor bieti pensionari si someri? Ne miram ca nu le-au sugerat celor fara centrale (cei care nu au, pentru ca nu isi pot permite financiar instalarea lor) ca ar putea cere despagubiri pentru faptul ca sunt poluati de cei cu centrale !

In perioada ianuarie-martie 2010, CET Braila a consemnat un profit net de 6,4 milioane de lei, mai mare de 2,4 ori, chiar daca a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri in scadere cu 7,7% , fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aici trebuie sa intervina consilierii locali… sa vada de ce s-a ajuns la aceasta situatie si cum trebuie sa procedeze pentru ca brailenii sa nu se mai debranseze de la CET si sa atraga consumatorii catre acest producator. Amintesc ca din 54.000 de apartamente existente in municipiu, daca mai sunt incalzite de CET vreo 17.000. Si atunci? Sugestiile catre asociatii si proprietari, consilierii sa le lase in seama presedintilor si administratorilor”.

Presedintele FUAP sugereaza chiar ca este posibil ca, odata cu venirea iernii, sa apara probleme in legatura cu incapacitatea oamenilor de a achita facturile la caldura si sa se tulbure “linistea“ autoritatilor: “Invitam pe aceasta cale autoritatile locale, furnizorii de servicii, consilierii municipali interesati si parlamentarii braileni, la o discutie cu reprezentantii FUAP Braila, pentru a gasi solutii comune pentru reglementarile ce privesc “locuitul la bloc” . Daca legislatia se schimba de la un an la altul, reglementarile ANRSC si cele locale, la fel, atunci sa nu ne asteptam la liniste in cadrul asociatiilor de proprietari si in relatia acestora cu furnizori de utilitati si primarii!”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-