Published On: sâm, Sep 18th, 2010

Concursul Internaţional de Caricatură şi-a desemnat câştigătorii

Share This
Tags

* Doru Axinte este fericitul câştigător, selectat de juriul de la Brăila prezidat de Tudor Octavian * alte premii s-au acordat unor umorişti din Polonia, Serbia, România, Bulgaria, Israel * valoarea premiilor oferite de Consiliul Judeţean Brăila la ediţia a V-a a competiţiei s-a ridicat la 4.700 euro

Casa Tineretului din Brăila a fost în centrul atenţiei, în după-amiaza de 17 septembrie, pentru că aici s-au acordat premiile ediţiei a V-a a Concursului Internaţional de Caricatură 2010.  Atmosfera a fost una cu totul specială, membrii Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila, în frunte cu dirijorul Petrea Gogu intonând pasaje celebre din piese muzicale cu ton solemn, aşa cum a dorit Gheorghe Bunea Stancu – preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) – cel care a dat şi tonul, de altfel, în câteva momente cheie ale evenimentului dotat cu premii de 4.700 euro.

În holul Casei Tineretului şi pe culoarele instituţiei a fost amenajat Salonul Internaţional de caricatură, cuprinzând cele mai interesante şi amuzante desene care au concurat în competiţie – ale 158 de caricaturişti din 42 de ţări. Ca să fie în ton cu tema aleasă – CRIZA – organizatorii, în frunte cu umoristul şi caricaturistul Costel Pătrăşcan, membru al juriului, au aplicat… petice (din hârtie cu autocolant ) pe hainele oaspeţilor şi ale reprezentanţilor publicului care au dorit să intre în joc.

Iată care este palmaresul ediţiei: Premii Speciale, în valoare de câte 300 euro, au fost pentru Sergey Sichenko din Israel, Darko Pavic din Croaţia, Rumen Dragostinov din Bulgaria;  Premiul III a fost obţinut de Mihai Ignat din România – care a fost prezent, ridicându-şi personal premiul de 800 de euro ; Premiul II a plecat în Serbia, la Slobodan Obradovic – artistul desenator urmând să primească şi cei 1.000 euro. Premiul I a revenit lui Pavel Koczynsky din Polonia, valoarea lui fiind 1.000 euro. Marele Premiu – în valoare de 1.500 euro – a revenit lui Doru Axinte, pentru prima dată, unui umorist din România. “Acest salon are şi un caracter ecologic, având în vedere că suntem în măsură să salvăm cele trei animale pe cale de dispariţie din ţara noastră – leul, râsul şi elanul”, a ţinut câştigătorul să precizeze.

Centrul de Creaţie a publicat, ca şi la celelalte ediţii, un frumos catalog cu toate premiile şi cu alte lucrări selectate de juriu în finală.

Şi cum orice eveniment are culoarea lui, să spunem pentru cei care nu au putut fi prezenţi cam cum a fost. La festivitate au participat nu doar umorişti brăileni, ci şi scriitori, oficiali cum ar fi Ana Hărăpescu – directorul Direcţiei pentru Cultură, Dragoş Neagu – directorul Bibliotecii Judeţene, viceprimarul Doiniţa Ciocan, senatorul Ion Rotaru, alţi brăileni iubitori de umor şi cultură. Şi dacă nu s-a înghesuit nimeni la… apa chioară pe care organizatorii, cu dărnicie, au oferit-o, ca nişte bune gazde, covrigii împărţiţi de Maria Puşcaciu – directorului Centrului de Creaţie Brăila, principalul organizator, alături de CJ, în subordinea căruia se află – nu au fost refuzaţi – ca să mai spună cineva că administraţia, politica şi umorul nu sunt (uneori) împreună…! Şi tot Maria Puşcaciu a oferit diplomele premianţilor, înmânarea lor fiind asigurată de Bunea Stancu – şi moderator al evenimentului, atent şi să nu cumva să se întindă lumea la vorbă multă…  Aşa s-a făcut că din cuvântul său, Costel Pătrăşan a păstrat doar… introducerea, iar ceilalţi membrii ai juriului au făcut aproape la fel. Tot în puţine vorbe, ceilalţi doi membrii ai juriului au făcut câteva remarci : Năstase Leonte a remarcat absenţa peticelor decorative din zona… politicului, iar Mihai Stănescu şi-a explicat motivaţia de a publica o carte cu pagini goale, carte pe care a oferit-o spre vânzare la vernisajul Salonului de Caricatură 2010.

Despre umorul blând… cu “o ţară peticită” şi despre Boc-ul trecător

Evident însă că Tudor Octavian – preşedintele juriului – nu avea cum să epuizeze în două cuvinte prezentarea manifestării. “Noi trebuie să vorbim cuviincios despre o perioadă stânjenitoare. Un proverb chinez, foarte isteţ, spune că dacă treci în vârful picioarelor printr-o cameră plină cu «rahaţi» şi nu calci în nici unul, când ieşi afară tot puţi. Asta ar putea fi şi definiţia crizei (…) Salonul acesta de caricatură are toate clauzele crizei pe care o parcurgem (…) Crizele astea comportă şi ele modalităţi de tratament. Ştim foarte bine că ce se întâmplă acuma economic, este la fel cu ce se întâmplă cu un pacient care stă o lună în spital : intră cu o bubă şi se trezeşte cu un picior cangrenat. Operaţia chirurgicală este necesară ; cei care au produs situaţia, sunt tot aceia care trebuie s-o rezolve. Ei bine, în momentul de faţă România trebuie să suporte o amputare de picior. Din păcate, amputarea asta nu se face cu bisturiul, ci se face cu toporul sau cu satârul. Adică nu are eleganţă, nu are înţelegere, nu are adresare către popor. Este făcută cu brutalitate. Caricaturiştii, veţi băga de seamă în aceste desene, sunt oameni foarte civilizaţi. Ei tratează ideea dezastrului şi a purgatoriului cu un umor foarte selectat. Adică te-ai aşteptat să fie totul umor negru. Nu! Este un umor blând, plin de înţelegere, de blândeţe. Petecul. Rezolvă multe la o haină, dar în acelaşi timp şi defineşte starea persoanei. Suntem o ţară peticită (…) Ideea este că purtând aceste petice peste tot, nu numai pe haine, ci şi pe conştiinţe, pe privire, pe mers, pe simţăminte, să încercăm să ne purtăm cu demnitate. Pentru că ştiţi care este definiţia Boc-ului? Este ceva care nu durează (…) Vă mulţumesc !”.

Prezent de asemenea la eveniment, primarul municipiului Aurel Gabriel Simionescu a făcut trimitere la înţelepciunea asiatică: “Un peşte înoată în sensul curentului întrun râu şi nu poate să schimbe cursul apei. Noi, la Brăila, încercăm prin acest gen de manifestări să schimbăm cursul…  crizei”, a subliniat el.

Comentarii

comentariu

About the Author

-