Published On: joi, Sep 9th, 2010

Comasare de şcoli în judeţul Brăila – 71 de elevi mici fac acum naveta

Share This
Tags

Situaţia de criză economică, prin care s-a ajuns la disponibilizarea de personal în educaţie – la nivelul Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila fiind reduse 200 de posturi, la finele anului şcolar trecut – a condus, în deschiderea anului şcolar 2010 – 2011, la comasarea unor şcoli. Efectul are o componentă referitoare la diminuarea cheltuielilor, dar şi una mai puţin plăcută, care presupune deplasarea – şi aici, din nefericire, se presupune un anume consum – unui număr de elevi, de obicei din clasele mici, din localităţile de domicliu la cele unde se află şcoala.  În total, un număr de 71 elevi din clasele I – IV vor face naveta pentru a ajunge zilnic la ore, primăriile din localităţile respective fiind responsabile cu alocarea carburantului pentru microbuzele şcolare.
Practic, aşa cum reiese din documentele pe care cu amabilitate ni le-a pus la dispoziţie Mariana Popa, de la departamentul Reţea Şcolară  al ISJ Brăila, dintr-un total de 136 de unităţi cu personalitate juridică, rămân în funcţiune în acest an şcolar 131, din care două sunt destinate învăţământului special – o şcoală de arte şi meserii şi Centrul Judeţean pentru Educaţie Incluzivă. În cele 129 de unităţi cu personalitate juridică destinate învăţământului de masă sunt funcţionabile 205 unităţi fără personaliate juridică, în municipiu şi judeţ, după cum urmează: 143 de grădiniţe (cu personalitate juridică sunt 29 de unităţi preşcolare), 47 şcoli cu clasele I – IV, 15 şcoli cu clasle I – VIII (numărul unităţilor de acest tip cu personaliate juridică fiind de 73). Unităţile comasate, în număr de 13, sunt următoarele: Grădiniţa nr. 5 – devine structură a Grădiniţei nr. 2 Brăila; Grădiniţa nr. 14 – devine structură a Grădiniţei nr. 3 Brăila; Grădiniţa Făurei – devine structură a Grupului Şcolar Industrial “G. Vâlsan” Făurei; Şcoala cu clasele I – VIII “Spiru Haret” (fost nr. 3 din Bariera Călăraşilor, clădire de patrimoniu în renovare) – devine structură a Şcolii cu clasele I – VIII “Al. I. Cuza”.
În comuna Bărăganu, unde funcţionau două şcoli gimnaziale cu personalitate juridică, se desfiinţează Şcoala nr. 2, care trece în administrarea Şcolii nr. 1. si Şcoala cu clasele I – VIII din Măgureni se desfiinţează ca unitate de sine stătătoare din punct de vedere al administrării, ea trecând ca structură a Şoclii cu clasele I – VIII Măraşu. Şcoala cu clasele I – VIII Batogu devine Şcoala cu clasele I – IV Batogu şi trece în administrarea Şcolii Cireşu.
Şcoala cu clasele I – IV Măru Roşu, aparţinând de oraşul Însurăţei, se comasează cu Şcoala cu clasele I – IV de la Lacu Rezi. Şcoala cu clasele I – IV Corbeni, comuna Racoviţa, se comasează cu Şcoala cu clasele I – IV Racoviţa. Şcoala cu clasele I – IV Florica, comuna Roşiori, se comasează cu Şcoala  cu clasele I – IV Colţea. Şcoala cu clasele I – IV Gurguieţi, comuna Scorţaru Nou, se comasează cu Şcoala cu clasele I – IV Sihleanu. Iar Şcoala cu clasele I – IV Căldăruşa, comuna Traian, se comasează cu Şcoala cu clasele I – IV Urleasca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-