Published On: Soare, Sep 26th, 2010

Circa 700 de braileni, angrenati in Marea Curatenie judeteana

Share This
Tags

* cei mai multi dintre participantii la campania “Let`s Do It, Romania!” au fost elevi * s-au mai implicat in actiunea de salubrizare de sambata reprezentanti ai unor firme si jandarmi, precum si detinuti de la Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti

Campania“Let`s Do It, Romania!” a adus, sambata, in cele doua puncte de inregistrare organizate in municipiul Brăila, circa 700 de persoane, care au primit saci din plastic si indicatii exacte pentru locurile in care pot sa desfasoare actiuni de salubrizare. Unii dintre voluntari s-au deplasat in teren cu masinile lor, altii au folosit autobuzele puse la dispozitie de organizatori. Printre participanti s-au aflat atat adulti, reprezentanti ai unor firme sau institutii, sau simpli cetateni veniti sa dea o mana de ajutor la curatarea orasului, dar si multi elevi, de gimnaziu sau de liceu, veniti impreuna cu dascalii lor.

Principalele zone în care s-a facut curățenie au fost Lacu Sărat, Pădurea Stejarul, Soseaua de Centură, zona Poligonului, precum si porţiunea de pădure de după localitatea Vărsatura. Brailenii au participat in numar mare , adunand deseuri atat din Lacu Sarat , Padurea Stejaru , Poligon dar si Soseaua de Centura. Printre voluntarii s-au numarat elevi ai Colegiului National Gh. M. Murgoci , Liceului Economic , Liceului de Arta  dar si alte unitati scolare si gradinite din municipiu.

“Nu vad asta ca o rusine! Cred ca pana la urma este obligatia noastra sa avem grija ca mediul inconjurator sa nu fie afectat de actiunile noastre. Imi pare rau insa ca astfel de actiuni nu se organizeaza mai des”, a declarat Adina Radu, eleva in clasa a XI-a in cadrul  Liceului Economic.

Unii dintre voluntari s-au plans ca organizarea a lasat de dorit. Ei au spus ca la un viitor proiect de acest gen, nu vor mai participa, pentru ca organizatorii nu le-au oferit masti si manusi, ca sa se protejeze, in timpul activitatilor de salubrizare. “Am gasit tot felul de minunatii aici. De la resturi menajere, pana la excremente umane, ca sa le zic asa. Ni s-a promis de catre organizatori ca vom fi protejati, dar cred ca riscam sa ne imbolnavim cu totii”, ne-a declarat Ionut Stanciu, student brailean aflat in vacanta la Braila .

In plus, 15 persoane private de libertate aflate în custodia Penitenciarului de Minori si Tineri Tichileşti, clasificate în regim semideschis, au participat la campania de curăţenie si au salubrizat spaţiile verzi din zona Cărămidărie – Trecere Bac Măcin.

Primăriile comunelor Tudor Vladimirescu, Movila Miresii, Șuţesti, Gemenele, Scorţaru Nou şi Măxineni au mobilizat si ele satenii, care au colectat deşeurilor de pe drumurile din zona localitatilor amintite.

Mii de saci cu deseuri colectate selectiv au fost adunati pe marginea drumurilor, iar dupa-amiaza, la finalul actiunii, masinile firmelor de salubritate au venit si i-au ridicat.

Scopurile campaniei “Let`s Do It, Romania!” au fost stimularea motivaţiei pentru protejarea mediului şi formarea comportamentului ecologic adecvat, conştientizarea şi informarea populaţiei asupra importanţei menţinerii unui mediu cât mai curat, dar si curăţarea mormanelor de gunoi lasate in urma de oameni, in natura.

Coordonatorul campaniei “Let`s Do It, Romania!” la nivelul judetului Braila, Oana Poenaru, ne-a declarat: “Au venit in jur de 700 de persoane la Primarie in la punctul din parcul Monument si majoritatea sunt elevi de la scoli generale sau licee. Mie imi place foarte mult cum se lucreaza, s-au adunat deja multi saci cu gunoaie si cred ca vom face treaba buna, pana la finalul zilei”.

Din nefericire, toti cei cu care am discutat s-au declarat siguri ca, in cateva zile, mormanele de gunoaie vor aparea la loc. (Daniela Giorgiana Ghita)

Comentarii

comentariu

About the Author

-