Published On: lun, Sep 27th, 2010

Campanie antiviolenta in scoala

Share This
Tags

* politistii braileni au discutat cu elevii scolii “Ion Creanga” despre violenta si suferinta provocata de aceasta

Seria de activităţi preventive programate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila pentru perioada 27 septembrie – 1 octombrie, sub genericul „Săptămâna prevenirii criminalităţii” au debutat cu o întâlnire cu elevii Şcolii  „Ion Creangă” din municipiu. Activitatea a avut ca temă „Prevenirea violenţei în şcoală” şi face parte din cadrul „Programului local de prevenire a violenţei în mediul şcolar la nivelul municipiului Brăila ”.

Tema adusa in discutie a fost “agresivitatea”, asa cum o definesc si o inteleg copiii. Împreună cu poliţiştii, elevii au identificat formele specifice de manifestare ale acestor comportamente în mediul şcolar, atât între elevi, cât şi în relaţia profesor- elev. Micutii au dat explicatiile proprii notiunii de “agresivitate”, pe care o percep atat ca actiunea de a brusca, a imbranci, sau a lovi pe cineva, dar si ca aceea de a porecli sau barfi intr-un mod care jigneste sau de a ofensa in alte feluri pe cineva. Concluzia trasa de inspectorul principal Elena Nechifor, la nivelul de perceptie al copiilor, fost cat se poate de simpla: violenta poate fi de doua tipuri, fizica sau verbala, insa ea afecteaza la fel de dureros oamenii, fie ca ei sunt adulti sau copii. Ilustrativa si plina se miez pentru cei mici, a fost povestea “O experienta personala”, care a avut drept scop invatarea si indrumarea elevilor catre o atitudine nonviolenta. Ei au analizat împreună cu poliţiştii o situaţie dată, în care un elev s-a confruntat cu comportamentele agresive ale colegilor săi. Ca să înţeleagă şi mai bine cât de grav este un comportament violent, copiii au vorbit despre trauma sufleteasca prin care trece o victimă a violenţei.

Activitatea a avut ca scop conştientizarea şi sensibilizarea elevilor cu privire la prevenirea violenţelor din mediul şcolar, dar şi a consecinţelelor negative ale acestor comportamente, asupra celor care devin victime.

La finalul întâlnirii, copiii au înţeles că există întotdeauna soluţii pentru a evita un comportament violent: pot cere sfatul părinţilor, profesorilor, consilierilor şcolari, atunci când nu ştiu cum să procedeze într-o situaţie conflictuală.

Comentarii

comentariu

About the Author

-