Published On: lun, Sep 27th, 2010

Calcatul strugurilor – secretul vinului de Maxineni

Share This
Tags

In comuna Maxineni, detinatorul secretelor prepararii si degustarii vinului este Ion D. Stefan, gospodar renumit in toata zona. Mestesugul se transmite din generatie in generatie, insa pentru aceasta trebuie sa stii pasii necesari, nu numai cand umpli sacul cu struguri buni de calcat, dar si cum “ii joci” in picioare, cu forta, sacadat. De aceea, la Maxineni doar barbatii calca strugurii, iar femeile desarta galetile cu must.
Nea Ion ne-a povestit ca mustul trebuie lasat 40 de zile sa fermenteze si sa se limpezeasca la umbra si temperatura constanta, de preferat intr-un cosar, pentru ca altfel, daca “il ia soarele” se oteteste si doar pentru tuica ar mai fi bun. El ne-a aratat cum face vinul, asa cum a invatat de la tatal sau, care a “furat” mestesugul de la bunicul lui: “Trebuie sa culegi strugurii la timp, ca altfel nu mai sunt buni, se sparge boaba. Dupa ce i-ai cules, ii pui in saci si bagi la calcat. Trebuie bine zdrobiti, sa iasa tot mustul. Cand eram eu mic, ii calcam in picioarele goale, dar acum il pun pe nepotul meu sa-i calce cu niste cizme de guma foarte curate. Dupa ce am zdrobit strugurii, lasam mustul sa se liniteasca si sa dea in fiert, asa, cam la 40 de zile. Abia dupa aceea, il tragem de pe boasca in butoaie sau damigene curate”.
Nici resturile de la mustit nu sunt de aruncat, spune gospodarul, caruia nu-i place sa iroseasca nimic. Din acestea se poate face o tuica buna, de boasca, dar pot fi si date la gaini sau la oi. Taranii din Maxineni stiu toti secretul calcatului, insa pana astazi s-au ferit sa-l dezvaluie strainilor. Ei spun ca vinul facut astfel este mai bun si mai tare, iar daca il bei cumpatat, iti ajunge pana la Craciun.

Comentarii

comentariu

About the Author

-