Published On: joi, Sep 2nd, 2010

300 de agricultori au protestat in fata Prefecturii

Share This
Tags

Indignati de faptul ca Guvernul Boc nu ia niciun fel de masuri in vederea sprijinirii agricultorilor, sute de membri ai mai multor asociatii de profil din Braila au manifestat astazi in fata Prefecturii. Ei au venit “inarmati” cu pancarte, steaguri, fluiere si 9 tractoare, au strigat lozinci si i-au huiduit copios pe guvernanti. Agricultorii s-au plans de faptul ca produsele straine invadeaza piata romaneasca, iar guvernantii nu le ofera subventiile necesare pentru a face fata preturilor legumelor aduse din strainatate. O delegatie a participantilor la miting a avut o discutie cu prefectul Dumitru Popa, la finalul acesteia inmanandu-i un memoriu adresat Guvernului Boc.
“Stimati agricultori! Stimati sindicalisti din agricultura! Vreau sa va multumesc pentru participare, ma asteptam sa fie mult mai serioasa, dar este bine si asa sa tragem un semnal de alarma catre cei care ne conduc. Agricultura Romaniei fara sprijinul statului nu se poate dezvolta, nu poate supravietui. Dupa cum probabil ca multi dintre dumneavoastra stiti in perioada de la inceputul anului 2010 pana in prezent am incercat ca reprezentant al producatorilor agricoli am incercat sa facem conducerea ministerului sa priceapa ca agricultura fara sprijinul statului nu se poate dezvolta. Am reusit sa dam jos legea 150 a creditului agricol. Reusit intre ghilimele bineteles, legea 138 a irigatiilor sa dam jos cu pensia pe unitatea de  suprafata 2010 sa se reduca la 50% adica la nivelul de 80 de euro. Va convine acest 80 de euro?  Vrem sa atragem atentia conducerii tarii ca daca va continua aceasta politica paguboasa din 3 milioane de hectare de teren parloaga in Romania vor ajunge la 9 milioane. Romania va ramane o paragina a Europei! E bine asa?”, i-a intrebat retoric pe participanti Costica Macelaru, presedintele APA Braila.

“Bogatii stau aici si nu fac nimic pentru noi!”

“Uite cata saracie este! Uite cata saracie exista! Bogatii stau aici si nu fac nimic pentru noi. Absolut nimic! Ce se va intampla peste doi ani cand vaca nu va mai fi? De unde o sa bem lapte? O sa bem lapte praf facut prin nu stiu ce tara? Cand noi il avem aici si il platim cu opt mii de lei! Este bataie de joc! Apa plata este 10 mii si laptele este 8 mii. Toata Europa primeste 300 de euro pe hectar, pe cand noi, toti acesti oameni nici macar n-am un ban anul asta. Ne plateste de acum doi ani. Si banii curg si nici macar nu pot sa incaseze tva-urile. Incompetenta! Avem 9 milioane la sate si 9 milioane la oras, daca doi de la sat pot sa produca pentru unu din oras, nu putem sa calculam, nu stiu sa faca calcule?”, a spus consilierul judetean Nicu Cireasa.
Producatorii agricoli acuza clasa politica de incompetenta, in care agricultura este lasata de izbeliste, iar piata romaneasca este invadata de produse straine. “Am depasit faza de discutii sociale si politice asta este crasa incompetenta. Si sa avem un popor care are o inzestrare capabil sa produca mancare pentru o europa intreaga dar importam din Egipt cartofi, din Austria ceapa si usturoi din China, nu mai avem ce sa discutam. Asta este oglinda adevarata a politicii. Restul e tacere!”, a declarat consilierul judetean Vasile Datcu, care are importante afaceri in agricultura.
Spusele celor doi consilieri au fost sustinute de catre cei prezenti, mai ales de legumicultori. Acestia se considera totalmente defavorizati de politica guvernamentala in privinta agriculturii si acuza Guvernul ca, prin indolenta de care da dovada, ii aduce in sapa de lemn. “O lacrima de apa nu avem pe canal! Am udat pana acum de i-a costat pe oamnei 7 milioane mia de metrii cubi si acum cand trebuie sa udam sa dam productia o dam pe degeaba! O arde soarele! Pietele sunt goale si nu avem o lingura de apa sa udam legumele. Sa vina sa vada legumele cum se usuca! Dam degeaba la speculanti si la bisnitari. Totul ne ia speculantii si producatorii nu pot sa adune bani sa ne plateasca macar apa. 50 de bani kg de ardei, 50 de bani kg de vanata! Piata e plina cu produse din Ungaria, din Bulgaria. Noi nu putem sa intram pe piata! Numai bisnitari si speculatntii! Am ajuns de ras! Suntem rasul Europei si al tarii si al tuturor!”, s-a plans un legumicultor.

Legumele romanesti sunt mai curate, dar vor disparea

Mai mult, legumicultorii se plang ca inexistenta subventiilor pentru acest sector determina disparitia produselor romanesti. Ei spun ca nu poti sa concurezi cu produsele straine, in conditiile in care propriul guvern nu te ajuta cu nimic. “Folosim in general numai ierbicide si pesticide atestate de aceste firme datorita faptului ca sunt accesibile dar si pentru ca nu avem alte forme de ierbicide si pesticide. Munca fizica sau mecanica nu opresc producerile de legume. Acestea sunt oprite de formele de subventii care sunt in alte state europene. Noi nebeneficind de aceste subventii trebuie sa vindem la aceleasi preturi ca si ei. De exemplu vin rosiile din Turcia sau din Grecia cu 1 leu kg si noi trebuie sa le dam tot cu un leu. Ei beneficiaza de subvebntii de 80% pentru a produce leguma iar noi de nici un leu. Nici apa, nici pesticide, nimic! Singura forma de subventie este cea pe hectar, pe suprafata, dar nu este subventie, sunt bani dati de UE, si ne-a luat-o si pe aceasta acum! Am ramas cu 85 de euro, este zero pentru legume. Leguma daca nu este subventionata in proportie de peste 50% nu poti sa cultivi legume si mai ales de calitate!
Principalul element in producerea legumelor si factorul primordial este apa. Apa ne-au luat-o in totalitate! Cei care sunt la treapta a doua, a treia de pompare nu mai pot sub nici o forma sa produca legume.
La rosii, cel putin producatorii de la noi din sat nu au folosit Etrel niciodata si nu folosim, mai ales ca noi producem legume in camp, marea majoritate a legumelor iar solariile le folosim pentru producerea rasadurilor. Iar cei care produc legume si in solare nu folosesc acest element. deci pot sa testez, am in momentul de fata rosii, castraveti in solarii, chair as vrea sa vina sa-mi ia probe din orice fruct si din orice leguma. 90% folosim numai gunoiul de grajd. Cumparam si ingrasamant natural pe care nu-l avem. Ingrasaminte chimice nu folosim si le evitam pe cele foiare care sunt cele mai periculoase pentru organism”, a spus un reprezentant al unei asociatii agricole din Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author