Published On: Soare, Sep 12th, 2010

114 detinuti incep noul anul scolar, la Penitenciarul Braila

Share This
Tags

* dintre acestia, 9 vor fi boboci intr-ale abecedarului, iar 3, studenti * din acest an, persoanele private de libertate nu vor mai primi bani, daca fac cursuri, iar scolarizarea lor este obligatorie

Luni, 13 septembrie, la orele 11,30  va avea loc festivitatea de deschidere a noului an scolar la Penitenciarul Braila. In baza protocolului de colaborare pe care institutia amintita il are incheiat cu Inspectoratul Scolar Judetean, vor fi organizate si in acest an cursuri de pregatire scolara de nivel primar, gimnazial si liceal  pentru persoanele private de libertate. Astfel, pentru anul scolar 2010 – 2011 au fost inscrise in programul de scolarizare 114 detinuti, la toate cele trei niveluri: invatamant primar – 17 persoane private de libertate, gimnazial – 40, iar in cel liceal – 57. In plus, 3 detinuti vor fi studenti in acest an, iar 9 persoane private de libertate vor pasi pentru prima data pragul clasei, fiind inscrise in clasa I.

Penitenciarul Braila colaboreaza pe linia scolarizarii persoanelor private de libertate cu doua unitati de invatamant. Astfel, pentru ciclul primar şi gimnazial, se lucreaza cu profesori de la Scoala Generala nr.5” Nikos Kazantzakis” Braila si pentru ciclul liceal, cu dascali de la Colegiul National “ C.D. Nenitescu” Braila .

“Conform Legii privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, scolarizarea persoanelor private de libertate este obligatorie, iar fiecare detinut care promovează un an scolar beneficiaza de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsa, zile care se acorda numai in cazul absolvirii anului scolar.  Prin modificarile aduse la Legea nr. 275 / 2006, persoanele private de libertate nu mai primesc sume de bani pentru scolarizare. Astfel, plecand de la ideea ca dreptul la educatie este fundamental pentru orice fiinta umana, persoanele private de libertate trebuie indemnate sa apeleze la programele de educatie organizate de institutiile penitenciare, in colaborare cu inspectoratele scolare. In plus, procesul instructiv-educativ constituie o conditie de baza a recuperarii persoanelor private de libertate, prin transmiterea unor valori fundamentale si formare a unor deprinderi si atitudini care sa determine un comportament pro-social. Finalizarea cursurilor scolare sau profesionale de catre persoanele private de libertate le aduce acestora diplome de absolvire si certificate de calificare, documente recunoscute oficial, pe care nu se mentioneaza faptul ca au fost obtinute in detentie”, se arata intr-un comunicat transmis de purtatorul de cuvant al Penitenciarului, Simona Cioara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-