Published On: joi, Sep 16th, 2010

“Niciun partid, in toata istoria lumii, nu va fi curat in sensul de moral”

Share This
Tags

* este principiul in baza caruia porneste pe un nou drum politic liderul PP local, Adrian Zamfirache * acesta crede ca la Braila nu functioneaza nici democratia in partide, iar exemplul cel mai recent este PDL Braila , penultimul partid la care a fost

Presedintele local al noului Partid al Poporului – aflat inca in formare, la aceasta data, din punct de vedere juridic -, Gheorghe Chiru, este multumit de modul in care a inceput activitatea de organizare la nivel de judet. Chiru spune ca partidul sau este unul de mase, iar tempo-ul in care se fac inscrieri este unul normal. Liderul PP Braila – care a mai fost la PNTCD, PNL, PC, PUR si PDL – spera ca noul sau partid sa “dinamizeze” scena politica locala, in care formatiunile politice “nu fac nimic”: “Noi, fiind un partid de mase, vom accepta pe toata lumea si baza noastra vor fi cei multi. Ideea de partid de masa nu e una deloc rea, cred ca este chiar generoasa, in sensul in care fiecare dintre paturile sociale va avea acces la actul politic, inclusiv intr-o filiala cum este Braila, asa cum spun eu mereu, la marginea Romaniei si fara nicio sansa. Speram ca prin aceasta aparitie politica sa indreptam intr-un fel lucrurile in acest oras, in acest judet. Consider ca prin prezenta noastra vom dinamiza un pic atmosfera destul de gri din atitudinea publica a partidelor politice, care nu vin cu nimic. Va spun, fiind prezent in ultimii 20 de ani in politica, la momentul de fata, in politica braileana nu se intampla nimic si ma refer la aceea ce isi propun partidele, la ceea ce aduc si la explicatii fata de masurile pe care le iau. Daca vorbim de opozitia la nivel de administratie locala, nu exista, pentru ca asa cum spuneam si alta data, lumea politica traieste, convietuieste  intr-un cerc vicios, care permanent si-a intarit laturile, prin atragerea in acest cerc a unor indivizi care au incercat, poate, pe ici, pe colo, sa scoata un pic “capul” in politica. Noi vom incerca in prima faza sa dinamizam un pic viata politica in Braila si sa facem opozitie la actul guvernamental si la cel administrativ local”.

Intrebat daca, in opinia lui, mai exista vreun partid curat in Braila , in afara cercului vicios despre care vorbea, Chiru a spus: “Nu e vorba de partid curat aici, cand e vorba de politica, deja trebuie facut un remember sau amintit de plecarea din pestera, cand oamenii s-au adunat si au creat o formatiune de a conduce. “Curat”, in politica din Romania , deja e un termen perimat. In Braila nu mai e niciun partid in afara acelui cerc, pentru ca au existat interese comune si corb la corb nu-si scoate ochii”.

Secretarul general al PP Braila, Adrian Zamfirache – care si el a avut un traseu sinuos in politica locala -, sustine opinia potrivit careia notiunea de “curat” nu poate fi folosita, cand e vorba de politica sau de partide: “Eu nu cred ca e cel mai potrivit termen, acela de curat. De ce? Pentru ca niciun partid, in toata istoria lumii si nici ce vom avea de acum incolo, nu va fi curat in sensul pe care-l percepem, despre moral. Partidele nu sunt niste fapturi angelice, partidele trebuie sa functioneze ca institutii si intr-o democratie parlamentara, un partid trebuie sa fie o institutie democratica, deci as zice, mai curand, ca la Braila nu functioneaza democratia in partide. Si nu functioneaza pentru motive pe care le stim, statutele sunt incalcate cu nonsalanta, cu seninatate, aceste partide sunt de fapt in mana unor indivizi care fac politica asa cum ii taie pe ei capul, sau cum le dicteaza lor interesele. Deci, mai precis, am spune ca la Braila efectiv nu exista un partid care sa ofere un cadru democratic membrilor sai. Si va dau un simplu exemplu: eu am avut o experienta in PDL, desi nu faceam parte dintr-o structura de conducere, am incercat sa-mi  manifest vointa si parerile, depunand pe ordinea de zi a sedintelor diverse initiative. Aceste initiative, chiar daca politic nu aveau nicio valoare, sau puteau fi puse sub semnul intrebarii, ele reprezentau un document juridic si o spun direct, se stergeau cu ele undeva. Deci functionau si nedemocratic si discretionar si haotic, ajungeam sa facem sedinte numai de dragul de a face sedinte, fara macar a se vota ceva. Pai in momentul in care o structura de partid nu-si manifesta vointa prin vot, inseamna ca are o problema de vointa politica, de organizare de cadre”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-