Published On: mie, Sep 8th, 2010

“Curcubeu peste Carpaţi”, proiectul Şcolii “Ion Creangă” construieşte punţi culturale spre Târgu Mureş

Share This
Tags

* tradiţia şi obiceiurile populare, valoarea şi forţa creatoare - sunt doar câteva din obiectivele ambiţiosului demers educativ * scriitorul şi academicianul Fănuş Neagu pe de o parte, poetul şi editorul Nicolae Băciuţ pe de alta, sunt personalităţile literare prin care se desăvârşeşte această uniune culturala

Proiectului educativ “Curcubeu peste Carpaţi”, derulat în parteneriat de Şcoala cu clasele I-VIII “Ion Creangă” din municipiul Brăila şi Şcoala nr. 2 Târgu Mureş, a adus în perioada 1 – 7 septembrie în municipiul şi judeţul Brăila, la cea de-a doua ediţie a sa, zece elevi târg mureşeni însoţiţi de prof. Codruţa Băciuţ – coordonator din partea Şcolii nr. 2 – şi pe poetul Nicolae Băciuţ, în calitate de invitat de onoare şi personalitate literară reprezentativă pentru zona Târgu Mureş. Aşa cum a fost stipulat în proiect, a cărei primă ediţie s-a derulat anul trecut la Târgu Mureş, coordonatorul lui brăilean – prof. Angela Olaru de la Şcoala “Creangă” – a ales pe scriitorul şi academicianul Fănuş Neagu să fie cealaltă personalitate literară demnă de prezentat elevilor, ca fiind reprezentativă pentru zona brăileană a literaturii. În acest sens, una din activităţi a avut loc chiar la Grădiştea, în localitatea natală a lui Fănuş Neagu, fiind gazdă prof. Nicu Negoiţă, oaspeţii fiind întâmpinaţi de primarul Adrian Petre şi preot. La casa natală a scriitorului, viitoare casă memorială prin grija Consiliului Judeţean Brăila şi a Muzeului Brăilei (n.aut. Ideea de casă memorială are la bază şi contribuţia subsemnatei), elevii au fost părtaşi la o şezătoare în stil tradiţional şi, de asemenea, au audiat o interesantă prezentare a biografiei şi operei fănuşiene realizată de Nicolae Băciuţ, deopotrivă şi director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural naţional Târgu Mureş.
În aceste şapte zile de proiect, elevii au vizitat şi Casa Memorială “D. P. Perpessicius”, Muzeul Brăilei şi Teatrul “Maria Filotti”, au fost şi la Galaţi la “Delfinariu” şi “Planetarium”, au efectuat chiar şi o călătorie cu vasul pe Dunăre, sponsorizată de Primăria Brăila. Echipajul proiectului a avut bucuria să se întreţină şi cu Aurel Gabriel Simionescu – primarul municipiului Brăila.
Ultima zi de proiect s-a derulat la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI), spaţiu ales de Angela Olaru pentru a fi şi vizitat de oapeţii din Târgu Mureş. Motivaţia este dată atat de faptul că a fost renovat şi dotat după toate standardele europene, prin grija Consiliului Judeţean Brăila, devenit astfel un model pentru unităţile unde sunt educaţi elevi normali, spre deosebire de CSEI, unde elevii sunt copii şi tineri cu dizabilităţi. La sediul CSEI au fost prezentate momente artistice, dans modern şi o şezătoare. De asemenea, au avut loc şi lansări de cărticele, cuprinzând texte inspirate din activităţile proeictului, ale copiilor din Târgu Mureş – o iniţiativă deosebită promovată cu sprijinul lui Nicolae Băciuţ, care este şi editor. S-au oferit diplome, s-a cântat şi s-a dansat, s-au recitat versuri. Bucuria de a deveni prieteni şi de a dezvolta împreună, cu dragoste – aşa cum a subliniat şi prof. Livia Elena Băcanu – directorul adjunct al Şcolii “Creangă” – subiecte de interes comun a fost imprimată în dorinţa expresă a tuturor de a fi parteneri şi la o ediţie viitoare a proiectului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-