Published On: joi, Sep 16th, 2010

“Contabilitatea la Spitalul Judetean se tine cum se tinea acum 20 de ani, la CAP”

Share This
Tags

* o spune presedintele Consiliului de Administratie al spitalului, Catalin Boboc, care a dezvaluit ca in aceasta unitate nu exista sistem informatizat, iar contabilitatea o tin 55 de angajati

Presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean Braila, consilierul judetean Catalin Boboc (PNL), a acuzat astazi lipsa de comunicare intre conducerea unitatii si angajati, ca fiind una dintre cauzele care au dus la situatia exploziva de zilele trecute, cand oamenii au iesit in curte, intr-un protest soldat cu geamuri sparte si folosirea de gaze lacrimogene. Boboc a precizat, in plenul Consiliului Judetean, ca a sugerat conducerii spitalului sa discute direct cu angajatii, prin intermediul sefilor de sectii si asistentelor sefe si nu prin intermediul sindicatului: “Totul s-a intamplat pe fondul lipsei de comunicare dintre conducerea spitalului si salariati, pentru ca ei, Colegiul Director, au ales o solutie uzuala, care se practica, au invitat la discutii liderii de sindicat, care, asa cum am aflat, una se discuta cu liderii de sindicat si alta ajungea la oameni. Adica lipsa asta de comunicare…. am avut o discutie cu conducerea, in care eu unul, le-am sugerat – pentru ca nu pot sa fac mai mult, nu am atributii mai mult de atat – ca dupa fiecare discutie, dupa ce se va stabili sa se ia cate o masura, sa se trimita oficial, din partea conducerii, fiecarui sef de sectie sau fiecarui asistent sef, solutiile care s-au adoptat, astfel inca nimeni sa nu mai comenteze si nimeni sa nu mai interpreteze asa cum vrea. Pe fondul nemultumirii clare, evidente a oamenilor si justificate, stim foarte bine ca au fost si unii care putin i-au instigat pentru ca oamenii, cand sunt nemultumiti, cand au probleme, deja, evident ca nu mai lipseste decat o scanteie, ca sa aprinda un astfel de conflict. Daca dialogul asta ar fi avut loc mai transparent, eu cred ca nu se ajungea aici”.

Boboc a explicat ca realitatea este ca la spital, personalul este excedentar si oricat se va incerca, nu se vor putea evita concedierile. Presedintele CA a dat si exemple de situatii incredibile pe care le-a constatat personal: “S-a ajuns astazi la acest numar de personal, dupa toate calculele, inclusiv dupa propunerea celor de la sindicat, era evident ca trebuie facute niste reduceri de personal, eu am mai spus cu alta ocazie, la personalul TESA, oameni cu care nu am nimic, dar ca  principiu, nu-mi pare in regula, 55 de persoane lucreaza la serviciul financiar contabil. Si cand am intrebat de ce, mi s-a spus pentru ca, simplu, contabilitatea Spitalului Judetean, ditamai institutia, cea mai mare din judetul Braila, contabilitatea se tine pe cartoteca, cum se tinea acum 20 de ani la CAP. Adica sunt niste lucruri la care trebuie sa umblam, niste lucruri care sunt evidente. Stiti ce n-am discutat niciodata in Consiliul Judetean? Am vorbit despre sindicate, am vorbit despre salariati, despre cativa care, e drept, vor fi  loviti de valul de disponibilizari,  dar de pacienti, carora tot timpul le aratam usa spre farmacia de vizavi, sa-si ia medicamente, sau cum spunea cineva odata, le aratam drumul spre Bucuresti? Eu cred ca trebuie sa asezam odata situatia din Spitalul Judetean, pentru ca pana, la urma, beneficiarii si sustinatorii, cei care platesc pentru sistemul de sanatate sa beneficieze cu adevarat de eforturile pe care le fac, atunci cand li se opresc bani din salariu, pentru a contribui la acest fond”.

Boboc a mai declarat raspicat ca el, unul, nu va aproba la inceputul anului viitor un buget similar cu cel actual, pe care-l considera sinucigas, fiindca rezultatul firesc va fi falimentul si inchiderea spitalului: “Inca ceva mai trebuie spus aici. O rezolvam si le lasam sa curga asa, om vedea noi ce facem, mai punem datorii peste datorii, luna de luna. La inceputul anului, ca si membru in Consiliul de Administratie si ca si presedinte la CA, va spun ca nu am cum sa votez un buget asa cum a fost aprobat de minister… Eu, unul, nu am sa votez cu siguranta, nu am sa-l aprob de maniera asta, in care, dupa ce vedem ce cheltuieli avem, trecem banii din contractul cu Casa si alte mici venituri si ca sa ne iasa, scriptic vorbind, mai marim veniturile  proprii, nu le marim dublu, de la un miliard, la doua, le marim de cateva sute de ori, tocmai pentru ca, pe hartie, trebuia sa dea bine, ca n-avem voie sa depasim veniturile. Si atunci, eu unul va spun de acum ca nu am cum, nu  vreau sa fac treaba asta, nu am sa pot sa fac treaba asta, sa votez un buget construit aiurea. Si apoi, dupa 1 ianuarie, cum vom face, ca bugetul de venituri va fi unul pe care, oricat am vrea, nu putem sa-l intindem si cheltuielile vor fi aceleasi? Vom plati o luna, doua, trei, ce putem  plati, dupa care venim cu un lacat mare, il punem pe usa si gata! Ca si-asa mergem la alte spitale sa ne tratam. Eu cred ca problema trebuie tratata mai serios, cred ca ar fi cazul macar pe subiectul asta sa depasim discutiile politice, pentru ca trebuie s-o recunoastem, toti cei care au fost pana acum la conducerea ministerului – ca de-acolo se trage buba, nu de la noi, noi suntem acum cei care au primit un pisoi in brate, care zgarie si cred ca toti suntem vinovati, pentru ca la conducerea Ministerului Sanatatii, cei care au coordonat sistemul sanitar din Romania, toti, de la toate partidele, ne-am plimbat, am trecut pe acolo”.

Boboc a omis insa sa precizeze ca acela care a marit in scripte veniturile  proprii “de cateva sute de ori” a fost fostul sau coleg de partid, Stefan Mihailescu, pe care, la vremea respectiva, liberalii l-au aparat cu dintii, cand a fost schimbat din functia de director al Spitalului Judetean.

Comentarii

comentariu

About the Author

-