Published On: joi, Aug 26th, 2010

Zvonul reducerii sporurilor declanseaza proteste la Spitalul Judetean

Share This
Tags

* circa 100 de angajati s-au adunat in aceasta dupa-amiaza in curtea spitalului, dupa ce au auzit zvonul ca la sedinta Consiliului de Administratie sa va discuta despre taierea sporurilor * conducerea unitatii are in vedere, intr-adevar, varianta reducerii unor sporuri, in ideea de a se putea incadra in bugetul existent * presedintele CJ spune ca a gasit in acte, trecute la capitolul “venituri proprii”, circa 247 de miliarde lei vechi, care, de fapt, nu exista

 

Cateva zeci de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Braila s-au adunat astazi in fata intrarii conducerii, cu putin inainte de 15,30, ora la care urma era programata sedinta Consiliului de Administratie al unitatii. Acestora li s-au adaugat, in timp si alti salariati, astfel incat, in jurul orei 16, numarul protestatarilor se apropia de 100. Oamenii s-au declarat ingrijorati de zvonurile cu privire la intentia conducerii de a le reduce din sporuri, masura care, spun ei, le-ar afecta dramatic veniturile si asa mici. Protestatarii sustin ca lucreaza intr-un stres continuu de cand s-a aflat ca vor fi operate concedieri, ca sunt impotriva selectiei personalului in urma unui concurs si ca muncesc pe salarii extrem de mici, din care orice reducere i-ar lasa muritori de foame. In plus, acestia au reclamat ca sunt nevoiti sa cumpere din banii lor diferite materiale care ar trebui sa fie in dotarea spitalului si in plus, ca nu li se mai permite sa-si ia concediu fara plata.  Salariatii au strigat, timid, lozinci de genul ”Vrem sa muncim!” “Iesiti afara!”, “Demisia”, iar dupa circa doua ore, s-au retras, nemultumiti de lipsa de unitate de care dau dovada ei, intre ei. Unii dintre protestatari au cerut colegilor sa iasa in fiecare zi, la ora 15,  timp de o luna, intr-o actiune de protest de acest gen, insa multi dintre cei prezenti s-au aratat sceptici ca se va putea realiza acest lucru. In plus, mare parte dintre cei iesiti in curte astazi se temeau ca asemenea proteste le pun in pericol siguranta locului de munca.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, ne-a declarat astazi ca, de fapt, este vorba despre un calcul aritmetic simplu: nu poti sa imparti mai mult decat ai. El a precizat ca s-a procedat la o impartire a bugetului pe sectii si pentru ca nu s-au facut disponibilizari suficiente, banii nu ajung ca sa acopere integral salariile si sporurile tuturor celor ramasi pe posturi. Stancu a mai declarat ca asteapta din partea sindicatelor, care s-au opus disponibilizarilor, solutii despre cum trebuie impartiti banii existenti, ca sa ajunga la toti. Mai mult, seful CJ a vorbit despre o masluire a situatiei de fapt, prin includerea unor sume inexistente, la capitolul “venituri proprii”, ca sa se mascheze lipsa de fonduri: “In actele legislative scrie clar ca sporurile si salariile trebuie sa se incadreze in prevederea bugetara. Uitandu-ma ieri pe prevederea bugetara, am constatat ca au inscris in executia bugetara venituri care nu au nicio legatura cu realitatea, circa 247 de miliarde lei vechi, venituri proprii. Probabil ca in 247 de mii de ani vor obtine banii astia din venituri proprii. Si atunci va trebui reanalizat, in cadrul Consiliului de Administratie de astazi , bugetul. Ei ce au facut? Au pus Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, transferul de bani care vin de la minister si se duc la UPU si asa mai departe si le-au pus ca venituri proprii, ca sa echilibreze cheltuielile. Si eu le scot din vechi in ultimii 5 ani cate venituri proprii au avut, le scot in fiecare luna care sunt veniturile proprii, punctual si lucram pe realitati, nu pe vrajeli din astea a la nu stiu ce conducere care a facut treburile astea”.

Intrebat daca este posibil sa se reduca drastic sporurile, presedintele CJ a spus: “Nu spun ca sa se reduca drastic sporurile, nu, deja sectiile au primit un buget de venituri si cheltuieli pe sectie, iar noi aliniem prevederea bugetara la potenta surselor pe care le avem si atunci fiecare trebuie sa se orienteze. Eu as mai dori sa mai angajam 1.000 de oameni la Spitalul Judetean, dar aia sunt banii pe care-i avem pentru salarii si sporuri, nu avem altii. El trece prin Consiliul de Administratie si atunci invitam sindicatele sa-si spuna punctul de vedere, cum dam banii: taiem sporurile, taiem salariile, ce taiem? Daca sunt asa de filosofi si  asa de invatati… noi argumentam si fundamentam ceea ce propunem. Nu exista alta solutie, o sa ma acuza lumea ca transform spitalul intr-un SA, dar altfel nu se poate”.

Precizam ca la sedinta CA nu s-a luat nicio decizie cu privire la modul in care se va proceda, pentru ca spitalul sa se incadreze in sumele alocate pentru cheltuielile de personal. Discutia va fi reluata intr-o viitoare sedinta, insa surse din cadrul CA sustin ca nu prea exista alta varianta, in afara de reducerea sporurilor, pentru ca sa poata fi platite salariile integral. Aceleasi surse ne-au informat ca, la un moment dat, reprezentanti ai sindicatelor ar fi avansat varianta de a se reduce salariile la toti angajatii, cu conditia sa nu se mai faca disponibilizari.  

Comentarii

comentariu

About the Author

-