Published On: Soare, Aug 15th, 2010

Ziua Marinei, sarbatorita cu program scurt, de canicula

Share This
Tags

Cateva mii de persoane au urmarit astazi, pe faleza din Braila ,  festivitatile dedicate Zilei Marinei. Oficialitatile, printre care s-au numarat presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, primarul municipiului, Aurel Simionescu, viceprimarul Doinita Cionca, directori de institutii, consilieri judeteni si municipali, au fost primiti de gazde la bordul vasului  „DAMBOVITA”, de unde au urmarit toate momentele manifestarii. Programul a fost conceput de la bun inceput mai redus decat in anii anteriori, atat din cauza caniculei anuntate pentru astazi, cat si a bugetului de austeritate.

Dupa ridicarea pavilionului, geacului si a marelui pavoaz, a avut loc trecerea in revista a navelor si felicitarea echipajelor. Au urmat ceremonialul religios si  lansarea la apa a ancorei de flori, parada navala militara si exercitiile navale. Sosirea zeului Neptun, pe un vas special decorat, a fost primita cu aplauze. “Eu, Neptun, fiul lui Cronos, prin gratia marelui Zeu, fratele meu, stapanesc cu tridentul lumea apelor din rasarit in miazanoapte si din miazanoapte in asfintit. Dupa cum  vedeti, umbland pe mare insotit de cetele de delfini si de nimfele nereide, am ajuns aici, la Braila”, a declarat Zeul, din mijlocul alaiului sau de nimfe si marinari.

Dupa discursul lui Neptun, a avut loc botezul marinarilor, urmat de traditionalul legamant al ghibortului: “Jur cu toata taria/ Sa-mi fac datoria/ Jur sa fac tot ce se poate/ Ca sa obtin rezultate/, Jur ca sa ma port cu tact/ Sa mai obtin un contract/ Jur ca de nu mai pot/ Sa raman tot matelot/ Jur ca dupa acest botez/ Cu Neptun drept protector/ Sa inving apa, furtuna/ Sa inving chiar si minciuna”.

Ca in fiecare an, cele mai urmarite momente din program au concursuri de barci, demonstratii cu salupe civile rapide si jocurile marinaresti pe apa: porcul la scondru si vanatoarea de rate.

In final, castigatorii concursurilor si-au primit premiile din mainile zeului Neptun.

Comentarii

comentariu

About the Author

-