Published On: joi, Aug 5th, 2010

Viol, seductie sau parinti iresponsabili?

Share This
Tags

* este intrebarea retorica pe care o pun politistii, care inregistreaza un numar alarmant de cazuri de fetite de pana in 14 ani care intretin relatii sexuale sau chiar devin mamici

Cazurile din ce in ce mai numeroase ale unor fetite care devin mame la varsta la care ar trebui sa se joace cu papusile ingrijoreaza politistii braileni, care inregistreaza, in ultima perioada, un numar mare de plangeri si reclamatii pe aceasta tema. Dincolo de faptul ca asemenea  situatii starnesc indignare, oamenii legii cred ca este vorba despre un adevarat fenomen care ar trebui sa intre in atentia autoritatilor, a specialistilor, dar si a parintilor, nu doar a Politiei: „De cele mai multe ori lumea murmura, arata cu degetul si se mira cum de astfel de lucruri sunt posibile si cum pentru aceste fetite, copilaria se termina brusc.

Recent a fost mediatizata situatia unei copile de 12 ani din satul Pitulati care, se pare ca la varsta de 10 ani a avut o intrerupere de sarcina, iar in prezent ar fi din nou insarcinata.  Un alt caz a intrat zilele trecute in atentia Politiei. Este vorba despre o fata de 14 ani din comuna Visani care, la scaldat, a intalnit un tanar de 20 de ani, cu care a convenit sa se intalneasca in seara urmatoare, la miezul noptii. Dupa o plimbare de 2 ore, cei doi au intrat in locuinta bunicii baiatului unde, de comun acord, au intretinut raporturi sexuale. Ulterior, spre dimineata, cand copila a ajuns acasa, tatal a sunat la Politie si a reclamat faptul ca fiica sa a fost violata. Cercetarile politistilor au confirmat faptul ca tanara a consimtit sa aiba raporturi sexuale cu tanarul, acesta din urma alegandu-se cu dosar penal pentru savarsirea infracţiunii de act sexual cu un minor. Si lista ar putea continua cu alte si alte cazuri la fel de nefericite”, se arata intr-o informare data publicitatii de biroul de presa al IPJ Braila.

Politistii considera ca trebuie identificate cauzele acestui adevarat fenomen, iar familia este prima care trebuie sa fie atenta la factorii de risc:  „Pe langa stigmatizarea sociala cu care aceste fete se vor confrunta cu siguranta, in comunitatea din care fac parte, este necesara identificarea unor factori care conduc la aparitia acestor situatii triste. Desi riscurile (pe care tinerii probabil ca nici nu le cunosc) sunt destul de mari, tentatia primeaza. De cealalta parte, tinerele fete isi pun in pericol viata, in situatia unor sarcini nedorite, fara a mai lua in considerare dezechilibrul emotional ce survine dupa un astfel de episod. Cu toate acestea, nu puţine sunt situatiile cand fetele ajung, intr-un final, sa aduca pe lume copii nedoriţi.

Psihologii sustin ca inca din primii ani de viata, copilul poate experimenta sentimentul de rusine, ca urmare a mustrarii administrate la incalcarea unor norme morale elementare. Cu alte cuvinte, intr-o familie in care nu exista reguli de conduita bine stabilite, copilul isi creeaza propriile reguli, care adesea sunt in contradictie cu cele unanim acceptate. Copiii si adolescentii reprezinta o categorie de populatie cu risc de vulnerabilitate crescut in ceea ce priveste adoptarea unor comportamente antisociale pe fondul aparitiei conflictelor afective, conflictelor de idei, de autoritate etc. Etapele de negare si contestare, precum si efervescenta specifica acestei varste, pot influenta intr-un mod negativ conduita adolescentilor, care ajung sa gestioneze gresit diferite situaţii. Modele familiale in care incalcarea normelor morale si chiar a legilor reprezinta un mod de viata, implicarea tot mai redusa a familiei in timpul liber si in educarea copilului, toţi acestia sunt factori care pot dezvolta un comportament nu tocmai dezirabil. Uitand de atribuţiile ce decurg din rolul de parinte, adultii constata deodata ca fiul sau fiica ajung in anturaje dubioase, consuma alcool sau chiar droguri, abandoneaza scoala, isi incep viata sexuala la varste extrem de fragede, pleaca de acasa, se afiliaza unor grupuri cu potential infractional. Parintele uita ca ar trebui sa impuna anumite reguli cu privire la absenta copilului noaptea de acasa, ca ar trebui sa stie cu cine si unde fiul sau fiica isi petrece timpul si ca ar trebui sa discute cu copilul orice subiect, desigur in raport cu varsta copilului şi capacitatea sa de intelegere. Atata timp cat o mama este mai degraba preocupata de orice altceva, decat de faptul ca fiica ei de 11-12 ani adopta o vestimentatie nepotrivita, isi petrece cea mai mare parte a timpului in afara familiei sau are deja un prieten, nu este de mirare faptul ca adolescenta se afla pe un drum gresit”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-