Published On: mar, Aug 31st, 2010

Viceprimarul Stanel Necula si-a pierdut functia la un vot!

Share This
Tags

* consilierii liberali democrati s-au abtinut de la vot, insa hotararea a trecut

Viceprimarul liberal-democrat Stanel Necula a fost eliberat astazi din functie, o mutare previzibila, anuntata de liderii noii majoritati locale formate din PSD si PNL. Ceea ce parea sa fie o pura formalitate a fost la un pas sa se transforme intr-o mare surpriza, eliberarea din functie a lui Necula realizandu-se la un vot diferenta. Din cei 24 de consilieri prezenti, 14 au votat pentru schimbarea lui Necula, 2 voturi au fost anulate, iar cei 8 consilieri democrat-liberali s-au abtinut de la vot.
Stanel Necula a incercat sa blocheze initiativa consilierilor PSD si PDL de a-l schimba din functie sustinand ca cererea a fost intocmita gresit. “Fata de proiectul cu numarul 20 care ma vizeaza si cred ca sunt indreptatit sa vorbesc de acest subiect, vreau sa expun un punct de vedere al consilierilor PDL, in ceea ce priveste modul in care el a fost propus spre aprobare. Hotararea CLM este considerata o lege locala, atata timp cat ea nu contravine legilor tarii. S-a facut referire in raportul de specialitate si in proiectul de hotarare la articolul 18 aliniatul 4 din Legea speciala 393, statutul functionarilor publici. In momentul care vorbim despre incetarea mandatului inainte de termen al viceprimarului, acesta poate inceta in urma eliberarii sau revocarii acestuia din functie. Deci propunerea noastra este, pentru ca azi hotaram daca practic inceteaza sau nu inceteaza mandatul viceprimarului inainte de termen, pentru ca suntem in aceasta situatie. Propunerea grupului de consilieri este urmatoarea: proiectul de pe ordinea de zi sa fie modificat astfel in loc de schimbarea viceprimarului Necula Stanel, sa vorbim despre eliberarea din funtie, revocarea, demiterea care sa fie premergatoare schimbarii. In situatia in care colegii consilieri nu sunt de acord si nu va trece de decizia dumneavoastra mi se pare corect ca, interpretand corect cuvantul schimbare , grupul de initiativa sau grupul de consilieri care a initiat acest proiect sa vina cu o propunere de schimbare, conform protocolului politic intuit de noi, pentru ca nu vorbim la momentul asta despre documente, sa vina cu o alternativa pentru ca etimologic vorbind, sau sensul cuvantului “schimbare” inseamna sa schimbi ceva cu altceva sau pe cineva cu altcineva. Mi se pare corect ca pentru comunitatea noastra locala, consilierii sa hotarasca daca schimba o persoana cu o alta persoana mai buna, sau necesara, sau propice sau potrivita pentru functia de viceprimar. Aceasta propunere in opinia noastra este absolut necesara, n-am vorbit despre scoaterea de pe ordinea de zi pentru ca vorbim despre o decizie pur politica, am citit cu atentie motivarea pe care au folosit-o consilierii initiatori ai acestui proiect si nu am cum sa contest asa ceva. E limpede ca vorbim de o decizie politica. Daca nici una din cele doua propuneri pe care noi le supunem atentiei dumneavoastra si votului dumneavoastra nu vor fi agreate, vreau sa va anunt ca grupul de consilieri PDL nu va participa la votul proiectului cu numarul 20, cu rezerva ca unul din ei o sa-l propunem in comisia de numarare a voturilor, iar eu voi ramane pentru ca sunt direct implicat si este evident sa fiu aici”, a spus Necula.
Secretarul Consiliului Local Municipal, Mircea Fudulaiche, i-a explicat ca proiectul de hotarare este in regula si ca nu se pune problema modificarii acestuia. “Legea 215 aliniatul 4 se refera la schimbarea din functie a viceprimarului, acest lucru putandu-se efectua in urma votului majoritatii consilierilor locali. De fapt, am sesizat in propunerea facuta de grupul de consilieri ca acesta este articolul invocat ca temei legal pentru promovarea proiectului de hotarare in cauza. Ca atare si raportul de specialitate s-a referit strict la aceasta prevedere, neluandu-se in calcul articolul din Legea 393 privind statutul alesilor locali, care se refera la eliberarea din functie ca si sanctiune. Si asa cum a spus domnul viceprimar Necula, este o initiativa de natura politica si nu o sanctionare”, a conchis Fudulaiche.
Explicatia secretarului CLM i-a convins pe consilieri, care au trecut la vot si au aprobat proiectul de hotarare privind schimbarea din functie a viceprimarului Stanel Necula. Acesta nu a parut surprins de decizie, insa a precizat ca va ataca in instanta decizia CLM, ba chiar a fost dispus sa parieze pe “continuitatea” sa la Primaria municipiului Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author