Published On: mie, Aug 18th, 2010

Ultimul lautar al baltilor Brailei ramane fara urmasi

Share This
Tags

* Nicolae Tatu, care si-a facut renume din porecla Nicu Tiganu, nu mai are cui lasa meseria de lautar, fiindca fiii si nepotii nu au chemare pentru asa ceva

Nicolae Tatu s-a nascut acum 88 de ani in Tichilesti si provine dintr-un neam vestit de lautari, caruia i-a dus faima mai departe. De-a lungul anilor, cel cunoscut sub numele “de scena” de Nicu Tiganu a cantat la petrecerile tuturor consatenilor si a ramas singurul care mai stie cantecele lui Terente, regele baltilor. El a inceput sa cante la vioara de mic, invatat de bunicul sau, Mos Neagu, lautar vestit, dar si de unul dintre fratii sai, Gheorghe, zis Scaraotchi. Timp de cateva decenii, nu a fost petrecere la care gazda se respecta, in Braila , dar si in judetele apropiate, sa nu fie chemat Nicu Tiganu sa cante cu vioara lui fermecata. Ca era vorba despre cantece de petrecere, baladele lui Vulcan, lui Lapusneanu lui Jianu, sau asa-numita Balada a lui Terente, cea mai draga inimii sale, lautarul facea furori. El spune ca acum, nu se mai cauta muzica lautareasca adevarata, ca pe vremea lui: “Se cauta, dar mai rar, acum, au inceput cu alt fel de muzica, de-asta, usoara, nu mai sunt oameni ca pe vremuri, ca atunci cand le cantam la mese, la nunti”.

De vreo 15 ani, de cand l-a lasat sanatatea, Nicu Tiganu a renuntat la cantarile la petreceri si acum, singurii care il mai asculta sunt cei din familie, carora le zice din vioara, cand il apuca dorul de vremurile sale de glorie. Desi a tot primit invitatii, batranul lautar spune ca n-a mai cantat la nunti de cand avea vreo 75 de ani, pentru ca nu-l mai tin puterile sa tina in priza zeci de oameni, ore in sir. Rudele spun insa ca in casa, intre fii si nepoti, canta zilnic, fiindca nu poate lasa deoparte vioara, cat i-ar fi de rau. Ele isi amintesc cu drag de vremurile bune, cand la poarta lui nea Tatu era coada, iar clientii se programau, ca sa aiba timp sa ajunga la toti . “Toata lumea buna il cauta, avea si vinerea si sambata, pana lunea canta, toata lumea il cerea si nu era zi de la Dumnezeu sa nu vina lumea dupa el. Asta, cand era mai in putere, ca acum, la 90 de ani, ce poti sa-i mai ceri? Si tot ne canta in casa, n-ai treaba! Nu e zi de la Dumnezeu sa nu ne cante!”, n-a spus astazi Veta Tatu, nora lautarului.

Nicu Tiganu este insa suparat ca odata cu el, se stinge neamul lautarilor vestiti din Tichilesti. Desi are patru fii si zece nepoti, niciunul nu are tragere de inima sa-i urmeze batranului in ale lautariei.

Directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, spune ca Nicu Tiganu este un lautar autentic, dar, in acelasi timp, un om de o mare eleganta. “Mos Tatu este descendendentul unei familii renumite de lautari, scoliti sau mai putini scoliti. Fratele lui, Dumitru Tatu, zis Scaraotchi, a fost si este citat in numeroase culegeri de etnografie si folclor si este considerat reprezentativ prin repertoriul pe care il aborda si prin maniera de interpretare. Mos Tatu  este de o foarte mare modestie, noi am inceput colaborarea prin anul 1995, avem numeroase inregistrari cu domnia sa, are un repertoriu foarte valoros – si aprecierea nu o fac eu, pentru ca nu este specialitatea mea etnomuzicologia,  aceasta apreciere au facut-o specialistii Institutului de Etnografie si Folclor. Are un repertoriu foarte bogat de balade si muzica de petrecere. Numai marii lautari au la varsta de 85-90 de ani, glasul cristalin inca si foarte clar, atunci cand interpreteaza. Ori Mos Tatu este vizibil si prin aceasta caracteristica in categoria ilustrilor lautari”, ne-a declarat Maria Puscaciu.

Comentarii

comentariu

About the Author