Published On: joi, Aug 5th, 2010

Toti patronii magazinelor care dau marfa pe datorie sunt evazionisti

Share This
Tags

* seful Garzii Financiare Braila sustine ca daca nu pun bani din propriul buzunar, pana clientii achita marfa, vanzatorii fac evaziune fiscala si sunt pasibili de amenda

Patronii magazinelor care vand marfa pe datorie si-si trec clientii pe caiet, in asteptarea platii, or fi ei de omenie, dar sunt evazionisti sadea, din punct de vedere al Fiscului.  Este ceea ce spune Marcel Constantin, comisar-sef al Garzii Financiare, care a prezentat recent, in cadrul Comisiei de dialog social, rezultatele controalelor facute de subordonatii sa in prima jumatate  a anului. Constantin a dat exemple de nereguli depistate atat in municipiu, cat si la magazinele satesti, unde multi patroni nu au habar ca incalca legea, atunci cand incearca sa fie mai flexibili in incasarea banilor de la clienti: “Am constatat asta in comune, unde foarte multi operatori economici dau marfa pe datorie, dar n-au inteles ca atunci cand dai marfa pe datorie, trebuie sa bagi in casa de marcat banii tai din buzunar, pentru ca marfa pleaca din gestiune, lucrul pe care foarte multi nu l-au stiut. Legea nu-i iarta pe cel care nu cunoaste legea”. Si asta nu este tot: “O alta deficienta si este in floare, mai ales la comune: orice produs care se vinde trebuie codificat si marcat in  casa de marcat. De exemplu, sunt foarte multi care vand “preparate din carne”, asa pun in bunul fiscal. Ori preparate din carne sunt multe, preturile sunt diferite, asta concura la evaziune, la nedepistarea veniturilor in evidenta contabila”.

O problema des intalnita in mediul rural, dar nu numai, este lipsa caselor de marcat electronice fiscale, pentru care amenzile sunt usturatoare. Constantin spune insa ca desi, teoretic, poate parea exagerat cand spui ca toti agentii economici verificati pe aceasta linie au fost sanctionati, in realitate, la capitolul sanctiune se trec si avertismentele, ceea ce inseamna ca firma respectiva nu a platit nimic: ”Am mai spus-o, conform Ordonantei 2, se poate da si avertisment. Faptul ca acest cuantum al sactiunilor este curprins intre 80 de milioane lei vechi, minim si 100 milioane, maxim se explica prin aceea ca operatorii economici sunt de marimi diferite, in functie de numar de salariati si de pericolul social. Operator economic este si cel de la taraba din piata, este si cel care are o retea de magazine, sa spunem 7 magazine, un caz autentic, unde nu avea casa de marcat deloc. Ala merita sa ia maxim, dar la ceilalti am aplicat amenzi mai mici, fiindca nu era pericol asa de mare. Din 164 de operatori economici sanctionati, 85 au fost sanctionati cu avertisment. Legislatia stabileste si masuri complementare, de exemplu suspendarea activitatii pe trei luni. Sub acest aspect, nu numai eu, la Braila, ci si alti colegi au ridicat aceasta problema si au propus amendamente la Ordonanta, sa se elimine aceasta masura, pentru ca sunt foarte multi operatori economici care au marfuri perisabile si astea nu se pot inchide si sa reziste trei luni de zile. Pe de alta parte, toti cei care sunt sanctionati cu amenda de 80 de milioane lei vechi, minim, trec in instanta si le da castig de cauza, e firesc, o transforma in avertisment. Masura suspendarii implica alte lucruri, inchiderea magazinului pe trei luni, personalul respectiv trebuie dat afara… De asemenea, se confisca si suma care nu se marcheaza in casa de marcat”.

Comisarii Garzii Financiare au calcat, in primul semestru al acestui an si proprietarii firmelor care se ocupa cu jocurile de noroc electronice, la care neregulile au fost de alta natura: “Avem un numar de 24 de agenti economici care practica astfel de jocuri; foarte multi nu au reinnoit autorizatia la Comisia Nationala de Jocuri si pentru aceasta, au fost aplicate amenzi in valoarea de 14.500 lei”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-