Published On: Soare, Aug 1st, 2010

Stancu vrea sa dea in judecata Ministerul Sanatatii

Share This
Tags

* presedintele Consiliului Judetean acuza ministerul ca pacaleste administratia locala, obligand-o sa suporte datorii ale Spitalului Judetean de dinainte de 31 martie, desi legislatia in vigoare nu prevede acest lucru

La judecata cu Ministerul Sanatatii, pentru cateva zeci de miliarde de lei vechi. Este ceea ce are de gand presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, dupa ce a constatat ce belea financiara si-a capatat, preluand administrarea Spitalul Judetean. Dupa analiza situatiei economice a unitatii, Stancu a inteles ca desi Ordonanta de descentralizare a spitalelor prevede ca statul le plateste acestora toate datoriile istorice, pana la 31 martie 2010, de fapt, sumele achitate in realitate sunt mult mai mici. Mai exact, guvernantii au de gand sa lase in sarcina noilor administratori toate sumele reprezentand contravaloarea unor servicii efectuate si facturate inainte de 31 martie, dar neplatite la timp de fostii manageri. Referindu-ne la Spitalul Judetean Braila, aceasta inseamna zeci de miliarde de lei care reprezinta, printre altele, facturi la medicamente si analize medicale contractate inainte de data amintita, dar care, potrivit normelor in vigoare, pot fi platite in 90 de zile. Pentru ca are senzatia ca este inselat pe fata, presedintele CJ vrea sa dea in judecata Ministerul Sanatatii si sa-l faca sa-si asume toate facturile de dinainte de 31 martie.

“Iau in calcul si am avut prima discutie, sa ne judecam cu Ministerul  Sanatatii, pentru ca ne-a pacalit premeditat, in emiterea  unui ordin cu plata la 180 de zile, iar in OU 48 apare “datorii scadente la 31 martie”. Deci 6 luni in urma de medicamente, care inseamna 54 de miliarde lei vechi, care inseamna sa le platim noi. Plus Medcenter (contravaloarea analizelor medicale –n.r.), Titan ( contravaloarea serviciilor de bucatarie si spalatorie – n.r.), care sunt o groaza  de bani, pana la 92 de miliarde si sunt circa 54-55 miliarde datorii la Directia Finantelor Publice Braila. Eu va rog sa ne gandim cu totii, e un subiect foarte important, foarte sensibil, legat la urma urmei de sanatatea oamenilor din judetul Braila ”, a declarat  Stancu in cadrul sedintei de astazi a Consiliului Judetean.

El a facut ulterior, in fata ziaristilor, mai multe precizari, pe aceasta tema: “Ei au prevazut in Ordonanta ca vor acoperi cheltuieli scadente la 31 martie. Dar sunt cheltuieli facute cu medicamente si altele, cu plata la 90 de zile, care rostogolindu-se si devenind scadente dupa 31 martie, pica in sarcina Spitalului Judetean. Noi am semnat protocolul de predare-primire cu obiectiuni si am spus sa fim de acord  cu preluarea tuturor cheltuielilor care sunt efectuate dupa 31 martie efectiv. Ce e inainte de 31 martie, chiar de facturat, nu sunt cheltuieli care sa ne apartina noua. Deci ei in mod vadit si premeditat au aruncat in curtea noastra atat scadentele astea, cat si partea de salarizare, care se numesc cheltuieli neachitate, cu toate ca aveau obligatii catre Directia Finantelor Publice, cele 54 – 55 de miliarde de care va spuneam. Deci pe aceste doua componente, pe faptul ca au facut-o premeditat, cu buna stiinta si pe faptul ca nu pot sa platesc eu cheltuiala, daca tu ti-ai asumat raspunderea, chiar daca a trecut scadenta, ca structura cheltuielilor cel mai bine o stiau ei, nu noi. Sunt in discutii cu o casa de avocati cu care m-am intalnit saptamana asta, la Bucuresti. Vom face procedura respectiva si in principiu, as vrea sa ne judecam. Nu stiu daca vom reusi”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-