Published On: joi, Aug 19th, 2010

Simulare de explozie si incendiu, la Spitalul Judetean Braila

Share This
Tags

* exercitiul a fost programat de mai mult timp si a fost doar o coincidenta ca s-a desfasurat la cateva zile dupa incendiul de la Maternitatea din Giulesti, in care au murit mai multi bebelusi

Explozie in bucataria Spitalului de Urgenta Braila , cu afectarea sectiei Boli infectioase, plus un incendiu intr-un salon de la sectia Chirurgie, soldate cu doi raniti si zeci de pacienti evacuati. Este scenariul unei simulari facute astazi de specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila , la Spitalul Judetean de Urgenta Braila , in scopul pregatirii de interventii in cazuri de forta majora.

Exercitiul a inceput cu un apel la 112, prin care un angajat al spitalului anunta un incendiu izbucnit la bucatarie, din cauza unei plite electrice. In cateva minute, masinile de pompieri si Salvare au ajuns la fata locului. Pompierii au inceput interventia pentru stingerea focului, au scos din flacari, pe brate un ranit. In pararel, pentru ca explozia afectase elemente de structura ale imobilului in care este gaduita sectia Boli infectioase, salvatorii au evacuat pacientii din zona periculoasa. Tot ca urmare a exploziei, instalatia electrica a spitalului a fost si ea afectata, iar un scurtcircuit produs la o priza a dus la un nou incediu, intr-un salon de chirurgie de la etajul III. Pompierii au evacuat din incaperea in flacari o persoana care fusese cuprinsa de flacari. Ranitul a fost coborat pe o scara exterioara de interventie, a fost preluat de paramedici si transportat de urgenta la spital, pentru a primi ingrijiri medicale.

Chiar daca a fost vorba despre o simulare, personalul din spital este constient ca exista oricand riscul producerii unui incendiu, asa cum s-a intamplat recent la Maternitatea din Giulesti. “In principiu, zonele vulnerabile ale spitalului ar putea fi centrala termica si blocul alimentar, adica  acolo unde exista utilaje mari consumatoare de energie electrica. Din fericire pentru spitalul nostru, instalatia electrica la centrala termica a fost refacuta si saptamana asta s-a dat in folosinta, iar blocul alimentar a fost si el refacut in urma cu doi ani, atunci cand s-a facut externalizarea serviciului de hrana. Dar ca orice spital judetean din Romania, e o cladire veche, din 1981, cu o instalatie calculata si executata la nivelul anilor ’80, care a primit in timp aparatura cu consumatori mai mici sau mai mari. In plus, au aparut si schimbarile astea climatice, au aparut si aparatele de aer conditionat, care s-au inmultit, care incarca si ele reteaua electrica, asa ca, in principiu, oricand, oriunde, poate sa apara ceva”, ne-a declarat  dr. Mihai Iugulescu, medic in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila.

Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, col. Florin Silvi,  a precizat ca, personal, este multumit de modul in care a decurs simularea, insa exercitiul va fi analizat de toti responsabilii implicati, pentru a se identifica eventualele puncte slabe si a se lua masurile de rigoare, astfel incat sa se reduca la minimum riscul aparitiei unui incendiu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-