Published On: mie, Aug 11th, 2010

Sfarsit de saptamana cultural de exceptie, la Braila

Share This
Tags

* asta se anunta in perioada 12-15 august, cand se vor sarbatori Zilele Municipiului si Ziua Marinei

Autoritatile brailene au pregatit un adevarat maraton cultural pentru  acest sfarsit de saptamana, cand sarbatorim atat Zilele municipiului, cat si Ziua Marinei. Organizatorii au pus la punct o multitudine de evenimente pentru toate gusturile – expozitii, concerte, reprezentatii teatrale, proiectii de filme si chiar un targ al anticarilor, astfel incat sa-i faca pe braileni sa mai uite de grijile cotidiene si sa se bucure de sarbatoarea orasului.

Manifestarile vor incepe pe 12 august, la ora 18.00, in holul Palatului Administrativ, unde va fi vernisata expozitia de sculptura „Xilofonand cu Arta”.

 

13 AUGUST

Pe 13 august, pe Esplanada Dunarii, incepand cu ora 19.00, se va desfasura Parada Muzicilor Militare, pe traseul Bariera – Calea Calarasilor – statuia Ecaterina Teodoroiu – Scena de la Faleza, iar la ora 19.30  este programata festivitatea de deschidere a celei de-a IX-a editii a Festivalului International al Muzicilor Militare. In paralel, tot pe 13 august, la ora 15.00, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” se va deschide expozitia de fotografie si documente „Santierul Naval – 70 de ani de la infiintare”. Intre orele 18.00 – 19.00, in Gradina Publica, parintii si bunicii vor putea asculta formatia “Generatii”, in timp ce micutii sunt asteptati sa participe la  un concurs de desene pe asfalt. In parcul “Monument”, intre orele 18.00 – 19.00 va fi prezentat un program artistic sustinut de elevi ai Liceului de Arta , ce va continua, intre orele 19.00 – 20.00 cu un program de muzica usoara, muzica populara si dansuri sustinut de elevi ai Scolii de Arta „Vespasian Lungu”. La ora 20, va urca pe scena o formatie de muzica usoara din Ianca.

Pe de alta parte, la ora 18.00, la Scoala Generala „Fanus Neagu” va fi verisata  expozitia de picturi „Flori”, iar copii se vor delecta cu o prezentare de picturi pe fata.

Tot pe 13 august, in statiunea Lacu Sarat, la ora 18.00 incepe un program artistic sustinut de formatia de muzica usoara „Stelute Dunarene, solisti ai Casei de Cultura a Municipiului Braila, Miruna  Sanziana Popa si Naum Alexandru Popa.

La teatrul ”Maria Filotti”, la ora 09.30 este programata festivitatea de premiere pentru 50 de ani de casnicie,  a unui numar de 50 de familii din municipiul Braila, iar la ora 11.00, la Sala Oglinzilor va avea loc simpozionul „Ziua Marinei Romane, zi de sarbatoare nationala”.

Un eveniment inedit va fi Targul anticarilor „Poveştile colectionarilor braileni”, ce va fi deschis oficial la ora 17,30.

Teatrul „Maria Filotti” va gazdui o multitudine de alte evenimente culturale: * ora 17.30 – Expozitie de afise de teatru „60 de ani de activitate teatrala permanenta la Braila”,  in fata intrarii principale – Corpul B * ora 17.30 – Atelier fotografic la minut „ In haina unui personaj iubit” * ora 17.30 – Expozitie de picturi – lucrari ale membrilor UAP Braila * ora 17.30 – Expozitie de fotografie „Braila interbelica in imagini”, organizata cu sprijinul Bibliotecii Judetene „Panait Istrati” Braila si a Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Braila.

In Piateta Lyra, la ora 19.50 ese programat spectacolul „Fetita cu chibrituri”, in care va evolua Teatrul de Copii din Navodari, in timp ce la ora 20.30 , la Muzeul Brailei  va avea loc proiectia filmelor „Panait Istrati, 75 de ani de actualitate”, „Mica Europa”, „Restaurarea Manastirii Maxineni”. La ora 21.30, brailenii vor beneficia de  cinematograf in aer liber , cu filmul „Misterele Bucurestilor”

Pe strada Mihai Eminescu, colt cu strada Ana Aslan, la ora 17.30, se va deschide o expozitie  de caricatura semnata Costel Patrascan – „A nimerit orbu’ Braila. Dar şi criza…”.  La ora 17.30,  se va deschide si o expozitie foto cu lucrari ale elevilor Scolii Populare de Arte si Meserii „Vespasian Lungu”.

Pe strada Mihai Eminescu, colt cu Petru Maior, la ora 17.30, se va deschide o expozitie a Centrului de Creatie, de arhitectura taraneasca exprimata prin creatii textile – tesaturi, cusaturi, stergare, foitele de perete, scoarte, marame, etc si o expozitie lucrari de la Saloane Internationale 2006 – 2010. Tot acolo, va fi organizata la ora 17.30 o sezatoare – moment prezentat copii din invatamantul prescolar, iar la ora 17.30 va fi deschisa o expozitie de icoane semnata Florin Calin.

Pe strada Mihai Eminescu, colt cu Bdul Al. I. Cuza, la ora 17.40 este programat un spectacol prezentat de Comunitatea Elena, iar la ora 18.00, un altul, sustinut de Comunitatea Rusilor Lipoveni.

 

14 AUGUST

Pe 14 august, la bazinul descoperit al Liceului cu Program Sportiv, incepand cu ora 10.00, se vor desfasura un concurs de  inot si o demonstratie de navomodele, in care vor fi implicati membri ai clubului de profil de la Palatul Copiilor.
Pe Esplanada Dunarii, intre orele 11.00 – 13.00 va avea loc un concert al Orchestrei Prezidentiale a Republicii Moldova şi Muzica

reprezentativa a MAPN. In parcul Monument, sunt programate mai multe activitati: * ora 11.00 – 12.00 – Concurs sah – Club Fair Play * ora 11.00 – 12.30 – Demonstratii jocuri de baschet – Cuza Sport

* ora 11.00 – 13.00 – Concert Muzica Militara a Garnizoanei Braila

* ora 18.30 – 19.30 – Program artistic al Liceului de Arta (muzica usoara, muzica populara) * ora 19.30 – 20.00 – Program artistic sustinut de formatia “Stelute Dunarene”.

In paralel, in statiunea Lacu Sarat va fi organizat un alt program cultural: * ora 11.00 – 13.00 –  Concert Muzica Militara a Garnizoanei Iasi * ora 18.00 – 18.45 – Program artistic Scoala Vespasian Lungu * ora 18.45 – 19.30 – Muzica populara: Tudorita Voineag, Niculina Mitria, Mihai Constandache, George Petrenco * ora 19.30 – 20.15 – Spectacol folcloric – Formatia Ianca * ora 20.15 – 20.45 – Spectacol folcloric Formatia „Doina Baraganului”.
In Gradina Publica, la  ora 11.00,  brailenii se vor putea delecta cu un  concert sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Cluj Napoca, in timp ce copiii lor vor putea participa la un concurs de desene pe asfalt si o expozitie de desene.

La caminul cultural Chercea, la ora 18.30,  trupa Teatrului „Maria Filotti” va prezenta spectacolul „Piatra din Casa”.

Pe de alta parte, pe faleza va continue programul Festivalului Muzicilor Militare, cu o parada a formatiilor participante, la ora 19.00 , pe traseul Bariera Calarasilor – Piata Independentei – Esplanada Dunarii, iar la ora 19.30 este programat un nou program instrumental sustinut de Muzica Militara a Garnizoanei Braila, dupa care vor avea loc show-urile tuturor formatiilor participante si festivitatea de inchidere a Festivalului Muzicilor Militare.

Strada Mihai Eminescu va fi din nou plina de viata. Astfel, in Piata „Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril” , la ora 11.00, este programat un concert al Orchestrei de suflatori din Hanovra. In plus, la Teatrul „Maria Filotti”, programul va fi foarte aglomerat: * ora 17.30 – Expozitie de afise de teatru „60 de ani de activitate teatrală permanenta la Braila”,  in fata intrarii principale – Corpul B * ora 17.30 – Atelier fotografic la minut „ In haina unui personaj iubit” * ora 17.30 – Expozitie de picturi – lucrari ale membrilor UAP Braila * ora 17.30 – Expozitie de documente si fotografii „Braila Interbelica in Imagini” – realizata de Biblioteca Judeteana si Directia Judeteana a Arhivelor Statului.

In piateta Lyra, programul cuprinde: * ora 20.30 – Muzeul Brailei – Proiectie filme „Panait Istrati 75 de ani de actualitate”, „Mica Europa”, „Restaurarea Manastirii Maxineni” * ora 21.30 – 22.30  Cinematograf in aer liber – „BD in alerta”.

Pe strada Mihai Eminescu, colt cu strada Ana Aslan, la ora 17.30, se va deschide expozitia de caricatura semnata Costel Patrascan – „A nimerit orbu’ Braila. Dar şi criza…”, precum si expozitia foto cu lucrari ale elevilor Scolii Populare de Arte si Meserii „Vespasian Lungu”.

Pe strada Mihai Eminescu, colt cu Petru Maior, la ora 17.30, se va deschide o expozitie a Centrului de Creatie de arhitectura taraneasca exprimata prin creatii textile – tesaturi, cusaturi, stergare, foitele de perete, scoarte, marame, etc si o expozitie lucrari de la Saloane Internationale 2006 – 2010. Tot acolo, va fi organizata la aceasi ora o sezatoare – moment prezentat copii din invatamantul prescolar, iar la ora 17.30 va fi deshisa expozitie de icoane semnata Florin Calin.

La fosta Arena de Box, la ora 18.30, Teatrul de Papusi Carabus va prezenta spectacolul „Ursuletul Rim Cim Cin”. 

Pe strada Mihai Eminescu, colt cu Bdul Al. I. Cuza, la ora 17.40 este programat un spectacol prezentat de Comunitatea Elena, iar la ora 18.00, un altul, sustinut de Comunitatea Rusilor Lipoveni.

 

 

15 AUGUST

De ziua Marinei, pe faleza Dunarii, programul va incepe la ora 9.00, cu intampinarea si primirea la bordul vasului  „DAMBOVITA” a invitaţilor. La ora 9.55  este programata Ridicarea pavilionului, geacului şi a marelui pavoaz. Dupa trecerea in revista a navelor si felicitarea echipajelor, va fi citit mesajul comun al Ministrului Apararii Nationale si al Ministrul Transporturilor, privind aniversarea Zilei Marinei Romane. Vor urma ceremonialul religios si  lansarea la apa a ancorei de flori, parada navala militara si exercitiile navale. Dupa parada navelor civile, in jurul orei 11.00, brailenii vor putea urmari sosirea zeului „NEPTUN”, discursul acestuia, botezul marinarilor, precum si deschiderea concursurilor si  jocurilor marinaresti. Vor fi concursuri de barci, concursuri si demonstratii cu ambarcatiuni sportive (caiac,canoe, schifuri), demonstratii cu salupe civile rapide, jocuri marinaresti pe apa (porcul la scondru, vanatoarea de rate). La ora 12.45 este programata inchiderea jocurilor si concursurilor marinaresti si retragerea zeului Neptun. Programul va continua, insa, la ora 14.00, cu o expozitie de nave militare.

Dupa-amiaza, pe Esplanada Dunarii, va avea loc un program artistic: * ora 17.00 – 17.30 – Spectacol Palatul Copiilor (muzica populara, muzica usoara, trupele de dans „Dimanic” si „Strarkids”) * ora 17.30 – 17.50 – Dansuri populare formatia Gemenele * ora 17.50 – 18.00 – Recital Iulia Ivan * ora 18.00 – 18.20 – Muzica populara Scoala Vespasian Lungu * ora 18.20 – 19.10 – Muzica populara: Tudorita Voineag, Niculina Mitria, Mihai Constandache, George Petrenco * ora 19.10 – 19.30 – “Stelute Dunarene” * ora 19.30 – 19.40 – Recital Gabriel Ciubuc * ora 19.40 – 20.00 – Parada modei Florentina Giol * ora 20.00 – 20.20 – Recital Lorra Music * ora 20.20 – 21.20 – Anda Adam * ora 21.20 – 22.20 – Puya * ora 22.20 – 22.45 – Focuri de artificii.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-