Published On: vin, Aug 27th, 2010

Se clatina scaunul directorului Rodica Sin

Share This
Tags

* presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, este nemultumit de activitatea directorului interimar al Spitalului Judetean si lasa sa se inteleaga ca nu este exclus sa o schimbe din functie * Stancu incearca o conciliere cu sindicatele, in ideea de a gasi varianta cea mai putin dureroasa pentru angajati, in vederea reducerii cheltuielilor cu personalul * una din solutii este pastrarea tuturor angajatilor, dar diminuarea tuturor salariilor, a doua, concediile fara plata lunare, iar a treia vizeaza disponibilizari masive

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu,  nu-i condamna pe salariatii Spitalului Judetean Braila, care, in disperare de cauza, au iesit ieri in curtea unitatii, intr-o actiune spontana de protest. Stancu spune ca intelege teama oamenilor de a se vedea cu veniturile reduse, sau chiar fara loc de munca, insa considera ca aceasta atmosfera de confuzie si tensiune are drept cauza si o proasta comunicare a conducerii cu sindicatele. Mai mult, seful CJ a lasat astazi sa se inteleaga ca aceasta lipsa de comunicare este doar una dintre nemultumirile sale, in ceea ce priveste activitatea actualului manager interimar, Rodica Sin si ia in calcul inlocuirea ei din functie: “Protestul spontan, din ceea ce stiu eu, e admis de legislatia in vigoare, deci nu putem comenta asta, ci am putea comenta faptul ca sindicalistii nu sunt bine informati, vizavi de situatia actuala a spitalului. Nimeni nu doreste sa dea oamenii afara de dragul de a-i disponibiliza, ci dorim sa cream un echilibru financiar in care sa acoperim si salariile si medicamentele si materialele sanitare si dezinfectantii si utilitatile si analizele si mancarea si spalatul si alte cheltuieli. Daca plecam de la aceste realitati, trebuie sa dimensionam marimea salariilor, care astazi este sensibil egala cu ceea ce  incasam de la Casa Judeteana de Asigurari, ce este principala sursa de finantare,  aproape de 100%, astfel incat sa fim capabili sa cream o functionare cat de cat a spitalului. Eu cred ca noi nu avem o problema cu sidicatele din punct de vedere al respectarii unei dorinte a  noastre de a crea in judetul Braila un spital care sa functioneze. Cred ca sindicatele nu sunt informate suficient, sau sunt, mai bine zis, dezinformate si am inteles ca si astazi a fost o discutie intre Comitetul Director si sindicate, in care sa incercam sa armonizam interesele atat ale sindicatelor, cat si ale conducerii, pentru ca daca conducerea nu gaseste solutiile care sa conduca la imbunatatirea activitatii spitalului, va trebui sa aducem alta conducere. Deci Comitetul Director trebuie sa se prevaleze de prerogativele pe care le are si sa ia masurile ce trebuie luate, pentru imbunatatirea activitatii spitalului. Consiliul de Administratie are alte atributii, de strategie, iar Consiliul Judetean are cu totul si cu totul alte competente si nu cele care sunt ale Comitetului Director. De aceea cred ca Comitetul Director trebuie sa-si asume responsabilitatea in restabilirea echilibrului financiar in cadrul Spitalului Judetean. Acolo se incearca sa se spuna ca toate sunt de la Stancu, el face, el suceste si asa mai departe. Este drept ca sunt preocupat de ceea ce inseamna Spitalul Judetean, dar nu sunt preocupat in mod special sa dau oameni afara – pentru ca si eu am familie si stiu, ca am plecat de jos, ce inseamna sa ramai fara un loc de munca -, dar trebuie sa gasim solutii in interiorul spitalului, pentru a intra intr-o normalitate”.

Presedintele CJ este multumit ca s-a gasit o cale de comunicare cu sindicatele si astazi a avut loc o prima intalnire intre Comitetul Director si acestea, pentru a se ajunge la o solutie agreata de amblele parti, pentru reducerea cheltuielilor: “Suntem toti foarte nervosi in perioada asta, cred ca si datorita “caldurii”, faptului ca nu poti intr-o luna sa cunosti destul de bine ceea ce  inseamna activitatea spitalului si sunt foarte multe dezinformari, din ce am vazut eu, in randul personalului TESA, adica nu se prezinta situatiile reale; acolo sunt greseli in ceea ce priveste calculul sporurilor care s-au descoperit zilele acestea, e vorba de multe miliarde care s-au aruncat pe apa Sambetei si care trebuie, probabil, recuperate de la cei vinovati, in instanta. Eu cred ca asezandu-ne fara arme la masa discutiei, adica asezandu-se Comitetul Director, cum a facut astazi, cu sidicatele, se incearca sa se gaseasca solutii si sa se inteleaga ca fiecare trebuie sa lase cate putin, ca sa putem functiona cu medicamente , materiale, dezinfectanti si asa mai departe”.

Stancu a admis ca una dintre propunerile sindicatelor a fost reducerea salariilor la toti angajatii, dar pastrarea tuturor locurilor de munca actuale: “Acum depinde cat este de  legal, ei trebuie sa gaseasca o solutie care sa se incadreze in legislatia actuala in vigoare si care sa scada fondul de salarii. Este si asta o varianta, mai este ca lumea sa lucreze mai putine zile in luna, prin acele concedii fara plata lunare, pe care le-a dat si statul roman, exista si a treia varianta, care inseamna atestarea profesionala legata atat de partea practica, dar si de teorie, cu grila, care sa conduca la diminuarea personalului. Incercam toate solutiile pentru a scadea cheltuielile la Spitalul Judetean”.

Intrebat daca se amana evaluarea agajatilor spitalului, pana se hotaraste care din cele trei variante se aplica, sau daca aceasta se anuleaza, Stancu a raspuns: “Nu as spune ca se anuleaza, as spune ca trebuie asteptat pana luni, cand trebuie sa avem un punct de vedere al sindicatelor si eu salut faptul ca sindicatele au inteles sa puna umarul pentru a gasi solutii impreuna, este un prim pas in sens pozitiv, al unei  discutii de normalitate. De aceea, cred ca aparatul Comitetului  Director trebuie fructificat la maximum si atunci cand lucrurile sunt clare, sunt propuneri scrise si Comitetul Director s-a pus de acord cu sindicatele, atunci ar trebui sa primeasca si un aviz din partea Consiliului de Administratie. Dupa aceea, noi putem revoca hotararea de Consiliu referitoare la organigrama, putem da alta, depinde care va fi interesul la momentul respectiv”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-