Published On: lun, Aug 30th, 2010

Scoli autorizate sanitar in baza declaratiilor pe propria raspundere ale directorilor

Share This
Tags

* este modalitatea in care se obtin, mai nou, autorizatiile sanitare pentru unitatile de invatamant * directorii acestora isi asuma declaratiile respective, care sunt considerate corecte, pana la proba contrarie, iar scoala obtine autorizarea mult mai simplu decat pana acum * unii dintre directori nu au avut insa curajul sa faca declaratiile respective, asa incat n-au cerut autorizarea

Doar 40% dintre spatiile unitatilor de invatamant brailene sunt autorizate sanitar, la acest moment, dar nu este exclus ca, pana la inceputul de an scolar, la 15 septembrie, lucrurile sa se mai schimbe putin. Este anuntul facut astazi de seful interimar al Directiei de Sanatate Publica Braila, Valerica Avram,  care l-a contrazis, fara sa  stie, pe seful Inspectoratului Scolar Judetean, Viorel Botea, ce spunea, recent, ca peste 80% dintre scolile brailene sunt autorizate sanitar.

Avram a inceput prin a explica faptul ca s-a schimbat modalitatea de autorizare sanitara, fata de anul  trecut: “Noi trebuia sa verificam la fata locului documentatia care se depunea la sediul institutiei si in functie de problemele pe care le constatam acolo, sa stabilim daca unitatea poate fi autorizata, daca poate fi autorizata cu anumite clauze, sau daca  nu poate fi autorizata, din cauza anumitor deficiente majore. In functie de aceste concluzii, noi stabileam raspunsul final. La aparitia acestui Ordin 1030, al Ministerului Sanatatii, s-a schimbat modalitatea de autorizare sanitara a unitatilor. Conform acestui ordin, autorizatiile sanitare la unitatile de invatamant se dau pe baza declaratiilor pe propria raspundere. In esenta, fiecare conducator de unitate vine la noi la institutie si semneaza o declaratie, ca indeplineste conditiile igienico-sanitare, conform legislatiei in vigoare”.

Avram a precizat ca din totalul celor 379 de locatii, reprezentand unitati de invamant si anexele aferente, doar 136 au autorizatie sanitara de functionare, ceea ce inseamna  39,57%. Potrivit lui Avram, asta inseamna o crestere cu 5,31% a numarului locatiilor scolare autorizate sanitar, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut.

Mai concret, din cele 23 de licee si grupuri scolare din judet, cu un numar total de locatii de 33, sunt autorizate sanitar 27 de locatii, toate aflate in mediul urban. Din totalul celor 30 de scoli din mediul urban, cu un numar de 35 de locatii, sunt autorizate sanitar 27 de locatii. Pentru 6 locatii nu s-a solicitat avizul sanitar. Ca exemple de motive pentru care nu s-a acordat acest aviz, Scoala nr.5 nu are cabinet medical, iar Scoala nr. 6 care grupuri sanitare insuficiente.

In ce priveste gradintele din mediul urban, sunt in numar de 33, cu un numar de 61 de locatii, din care doar 37 locatii sunt autorizate sanitar. Ca motive pentru care s-a refuzat autorizarea sanitara: Gradinita nr. 9 are circuite functionale necorespunzatoare, Gradinita nr.20 nu are spatiu de joaca, iar Gradinita nr. 40 functioneaza cu grupe dupa-amiaza.

In mediul rural, exista 50 de unitati scolare, cu un numar de 250 de locatii. Intre acestea, sunt autorizate sanitar doar 50 de locatii. In mediul rural, nu s-a solicitat autorizatie sanitara de functionare pentru 87 de locatii. Printre cauzele pentru care s-a refuzat autorizarea, amintim: * parametri de potabilitate necorespunzatori ai sursei de apa potabila din incinta unitatii ( Scoala Visani, Scoala Cotu Lung, Scoala Oancea, Scoala Muchea) * grupuri sanitare necorespunzatoare (Scoala Movila Miresii) * spatii comune pentru scoala si gradinita (Scoala Esna) * spatii neigienizate (Scoala Filipesti). La gradinitele rurale, problemele cele mai frecvente sunt legate de: * parametri de potabilitate necorespunzatori ai sursei de apa potabila din incinta unitatii ( Gradinita Visani, Gradinita Muchea, Gradinita Oancea) * grupuri sanitare necorespunzatoare (Gradinita Viziru, Gradinita Filipesti, Gradinita Movila Miresii) * circuite necorespunzatoare (Gradinita Tepes Voda, Gradinita Esna).

Avram a precizat ca, deocamdata, pentru autorizarea sanitara a scolilor s-a mers pe legislatia romaneasca, pentru ca daca s-ar discuta de respectarea normelor europene, ar fi o adevarata tragedie: “Daca noi am instaura ca legislatie normele europene in autorizarea unitatilor de invatamant, as vrea sa va spun ca  foarte putine unitati s-ar incadra in aceste norme. Noi am mers pe legislatia romaneasca si am mers chiar pe conditii minime de igiena, pentru a functiona si a primi autorizare – si aici ma refer la unitatile din mediul rural, care daca aveau cele doua conditii esentiale, alimentare cu  apa potabila in interiorul unitatii si un grup sanitar corespunzator, insemnand minim un grup sanitar cu un numar de cabine suficiente si o groapa vidanjabila, am pornit discutia de autorizare sanitara”.

El a explicat ca si in aceste conditii, tot sunt o multime de directori care nu s-au prezentat pentru a completa declaratia pe proprie raspundere si a cere autorizatia sanitara, pentru ca sunt constienti ca scolile lor nu corespund normelor si ca atare, nu au nicio sansa sa obtina avizul DSP.

Comentarii

comentariu

About the Author

-