Published On: joi, Aug 26th, 2010

Sanatatea e un sistem bolnav, care trebuie sa rezolve problemele altor oameni bolnavi

Share This
Tags

* este opinia senatorului PSD de Braila Ion Rotaru * acesta considera ca ocuparea politica a posturilor de manager genereaza “tot felul de aberatii” * Rotaru are indoieli asupra capacitatii autoritatilor locale de a administra spitalele 

Senatorul este de parere ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 48/2010 privind  descentralizarea in Sanatate este un pas inainte si reprezinta un inceput in ceea ce priveste reforma in domeniu, dar nu rezolva nici pe departe problematica extrem de complicata cu care se confrunta astazi Sanatatea. Rotaru a declarat in plenul Senatului, la discutia asupra ordonantei amintite, ca asistam in continuare la un sistem care nu functioneaza, care are sincope ce genereaza complicatii majore in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei si modul in care este tratat pacientul: “Ne aflam, de fapt, in situatia in care un sistem bolnav, cu un handicap grav, este chemat sa trateze si sa aiba grija de sanatatea noastra fizica si mentala. Sigur ca este destul de greu ca un om cu un handicap sa ajute si sa rezolve problemele altui om cu un handicap la fel de mare, sau mai mare decat al sau.

 Spun acest lucru pentru ca ne confruntam in continuare cu o grava si accentuata lipsa de fonduri, ne confruntam in continuare cu un management al spitalelor defectuos. Nu este posibil ca manageri ai unor spitale sa angajeze 10 directori, sa avem in zona informaticii 20 de oameni, sa avem in zona personalului TESA un numar extrem de mare de oameni. Nu este posibil, de asemenea, sa avem in zona achizitiilor publice 10-15-20 de oameni, iar actul medical sa sufere din lipsa de personal si sigur, nu numai din acest motiv”.

Rotaru considera ca este foarte clar faptul ca in masura in care ocuparea posturilor de manager va ramane in zona politicului, aceasta va genera “tot felul de aberatii si de decizii care sa duca nu la insanatosirea sistemului, ci dimpotriva, sa genereze alte complicatii. In continuare, o mare parte a bugetului alocat Sanatatii se duce spre salarii, mai putin spre medicamente, spre zona de dotare cu aparatura, spre zona de investitii. Acest lucru trebuie regandit si reasezat si din pacate, de-a lungul anilor nu am avut niciodata – nu avem nici la aceasta ora – o strategie coerenta, obiectiva, clara care sa genereze masuri in consecinta si care sa determine imbunatatirea sistemului de sanatate”. Senatorul PSD este de parere ca trebuie regandit rolul si locul pe care il are Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in conditiile in care, la un moment dat, “se manifesta discretionar atat in distribuirea fondurilor, cat si in deciziile pe care le ia, atunci cand concepe si cand fundamenteaza bugetul”.

Rotaru apreciaza ca este absolut necesar “sa avem acea strategie coerenta pe care sa o preia fiecare Guvern, indiferent de coloratura politica pe care o are, sa stabilim obiective clare, sa punem Sanatatea pe locul pe care il merita si de care are nevoie, astfel incat sa determinam alocarea unui procent important din PIB catre Sanatate. Suntem tara cu unul dintre cele mai mici bugete acordate acestui domeniu. Ori, in aceste conditii, nu putem continua sa speram ca sanatatea va merge pe un drum bun. De asemenea, cred ca este nevoie sa gasim masuri coerente pentru a stimula personalul sanitar, medicii, sa nu mai paraseasca tara, sa-i responsabilizam si sa-i motivam prin salarii care sa-i determine sa produca un act medical de calitate”.

Rotaru si-a exprimat, in acelasi timp, indoiala privind “capacitatea autoritatilor publice locale de a administra, de a avea managementul necesar pentru a urmari si a coordona in mod eficient activitatea din spitale. Sigur, nu putem generaliza, dar am convingerea ca vor fi serioase disfunctii din acest punct de vedere, avand in vedere faptul ca este un inceput si va fi destul de greu. Ma intreb ce vor face autoritatile publice locale, in conditiile in care sunt spitale care au acordat, ca sume din bugetul alocat, 90-94-96% pentru salarii, iar anul viitor trebuie sa mearga pe 70% maxim? Mi-e teama ca vor lua masuri care sa genereze reducerea numarului de personal pentru a se incadra in aceasta cifra de buget, dar care vor determina, in acelasi timp, consecinte grave in ceea ce priveste calitatea actului medical”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-