Published On: lun, Aug 23rd, 2010

Protectie cu detectoare de incendiu, pentru scolile brailene

Share This
Tags

* astazi, in sedinta Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar, s-a cerut directorilor de scoli sa ia masuri pentru instalarea de detectoare de fum * de fapt, conducerile unitatilor de invatamant trebuie sa intinda mana la Primarie, ca sa le fie alocati bani in acest scop * un detector de fum costa intre 30 si 100 lei  * este putin probabil ca aceasta dotare sa se poata face in urmatoarele luni, la nivel de judet

Dupa tragedia intamplata recent la Maternitatea Giulesti, unde mai multi bebelusi au murit, iar altii au fost raniti in urma unui incediu, responsabilii din invatamant si-au invatat lectia si incearca sa acorde atentia cuvenita problemelor legate de paza contra incendiilor. Conducerea Inspectoratului Scolar Braila a cerut astazi directorilor, in sedinta Consiliului de Administratie, sa ia toate masurile pentru ca scolile sa fie dotate cu detectoare de incendiu si extinctoare.

Presedintele Sindicatului invatamantului brailean, Valeriu Partene, ne-a declarat ca, de fapt, atat timp cat cladirile in care functioneaza scoli sunt in administrarea primariilor, acestea trebuie sa se ocupe si de montarea detectoarelor amintite: “Si in unitatile de invatamant sunt sigur ca avem probleme in sensul acesta. De aceea, s-a recomandat astazi, in Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar, sa fie instiintate toate scolile ca sa aiba numarul necesar de extinctoare, sa fie incarcate la zi si in plus, sa se gaseasca solutii, fie prin interventia comunitatii locale, sau in ultima instanta, chiar din surse pe care unitatea de invatamant le poate avea, sa-si instaleze detectoare de fum, ca sa nu avem situatii deosebite in invatamant. Noi n-am avut pana acum in Braila astfel de aspecte, dar e bine sa lucram preventiv. Avand in vedere ca toate spatiile noastre din invatamant,  sunt, ca si cheltuieli,  in sarcina comunitatilor locale, acestea ar trebui sa gaseasca solutii si resurse financiare sa monteze in spatiile pentru educatie detectoare de fum, asa cum o fac si pentru spitale. E normal ca si pentru scoli sa gaseasca surse, sa poata monta aceste detectoare, ca sa nu avem suprize”.

Partene ne-a informat ca in total, la acest moment, la nivel de judet sunt 139 de unitati de invatamant, insa acestora li se adauga si spatii anexe, precum sali de sport, ateliere, camine, etc, ceea ce ridica numarul spatiilor la 340. Intre acestea, numai in municipiu sunt circa 80 de asemenea imobile ce trebuie dotate cu senzori de fum.

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al ISU Braila, mr. Stefan Stoian, detectoarele de fum fac parte din clasa detectoare de incendiu si costa intre 30 si 100 de lei bucata: “Acestea se monteaza in functie de suprafata ce trebuie protejata contra incendiilor, inaltime, destinatie si chiar forma tavanului, pentru ca daca e casetat, in fiecare caseta se pune detector. Exista detectoare termice, termoelectrice, de flacara, de fum, cu camera de ionizare, iar alegerea se face in functie de fazele de dezvoltare a incendiului si de spatiile ce trebuie monitorizate. In plus, detectoarele amintite se monteaza in baza unui proiect si trebuie conectate la o centrala de monitorizare. Va spun toate acestea ca sa intelegeti ca nu este atat de simplu, se duce maine administratorul, cumpara cateva detectoare, le monteaza pe perete si gata!”.

Stoian a precizat ca scolile nu au nevoie de un aviz din partea ISU pe partea de prevenirea si stingerea incendiilor, an de an, asa cum se da avizul sanitar de functionare. Specialistii ISU fac, insa, la fiecare inceput de an verificari la scoli si gradinite, in baza unui program de control.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU, situatia difera de la scoala la scoala, insa, in principiu, in fiecare sala de clasa, in functie de suprafata ei, trebuie montat cel putin un astfel de detector. Asadar, la o scoala cu 16 clase, spre exemplu, sunt necesare minimum 16 detectoare, la care se adauga cele pentru cancelarie, secretariat, biroul directorului, sala de sport si toalete, laboratoare, asadar, vor fi necesare cel putin 30 de detectoare, daca nu luam in consideratie holurile. Cheltuiala, in acest caz, daca vorbim despre un pret mediu de 50lei/buc, va fi de circa 1.500 lei numai pentru senzori, fara a pune la socoteala extinctoarele, centrala si alte materiale necesare pentru prevenirea incendiilor. In plus, proiectul care trebuie facut, pentru stabilirea exacta a numarului necesar de detectoare si a amplasarii acestora, costa si el.

Comentarii

comentariu

About the Author

-