Published On: joi, Aug 5th, 2010

Primaria Brailei nu mai are juristi s-o reprezinte in instanta

Share This
Tags

*din cei sase angajati ai Directiei Juridice, n-a mai ramas niciunul * singura care inca rezista pe baricade este seful Directiei, Angelica Pamfil; restul sunt in concediu sau si-au dat demisia

Primaria municipiului Braila se afla intr-o situatie disperata, din punct de vedere al reprezentarii juridice, in contextul in care prin Directia de specialitate bate vantul. Din sase functionari publici, n-a mai ramas niciunul, iar seful Directiei, Angelica Pamfil, se conduce pe sine insasi, pentru ca subordonatii sai fie sunt in concediu de maternitate, sau de odihna, fie au demisionat si pleaca in avocatura sau in strainatate, atrasi de castiguri substantial mai mari.

Primarul Aurel Simionescu este ingrijorat de aceasta situatie, mai ales ca nu mai are pe cine trimite sa reprezinte Primaria in instanta,  la cele peste 260 de procese in care este implicata institutia: “Ce va pot spune este ca in momentul de fata, din cele sase posturi de la Directia Juridica, doua sunt vacante, avem un concediu de maternitate, un concediu medical, o cerere de demisie pentru plecat definitiv in strainatate si o cerere de demisie pentru plecat in baroul de avocati. Adica in momentul de fata, nu mai ramane niciun jurist in Primarie. I-am luat pe cei doi juristi care sunt la nivelul Consiliului Local, deci care activeaza ca incadrare in zona “Hotarari” si ei vor reprezenta in instanta, in diversele cauze, CLM si Primaria”.

Teoretic, solutia ar fi simpla: angajarea de personal, insa, practic, este ceva mai greu, dat fiind ca salariile oferite juristilor la Primarie, mai ales acum, pe buget de austeritate, sunt unele de mizerie. O recunoaste si edilul-sef: “Un jurist la Primarie, cu oarece vechime, pleca de la un salariu de baza de 1281 Ron, adica de 12 milioane lei vechi si ajungea, cu toate sporurile aferente, sa ia 14 milioane. Dupa  reducerea cu 25%, pleaca de la 990 si ia 866 Ron. Altul, pleaca de la 963 si ia 704 Ron. Daca noi credem ca un jurist care sa se si documenteze foarte bine si care sa si reprezinte in n cauze activitatea CLM si a Primariei sta pe 866 sau pe 704 ron, ne inselam; si sa ne uitam in casele de avocatura, sta cu suma asta, dar in euro, probabil. Deci va trebui, cu toate economiile pe care le facem, sa ne gandim totusi cum tinem oameni competenti in administratia publica, pentru ca altfel, intotdeauna vom avea probleme si ne vom intreba de ce  se intampla ceva. Este cazul acum la juristi, dar eu va spun ca si din punct de vedere al inginerilor si al economistilor, la astfel de sume, poate vor mai sta oamenii acum, cat nu sunt locuri de munca, dar dupa aceea, singur nu se va intampla asa ceva. Teoretic, toate cele sase posturi putem  sa le ocupam, daca dam concurs si vor veni oameni care sa-si dovedeasca pregatirea corespunzatoare, pentru ca organigrama nu este la limita, suntem sub ceea ce ni s-a aprobat. Ceea ce noi am insistat si sper ca in noua lege a salarizarii sa se regaseasca este ca sumele pe care noi le avem, incadrandu-ne in normele de personal, sa poata fi asezate si sa putem, sub o forma oarecare, cel putin intr-o anumita zona, in care exista o mare competitivitate pe piata muncii, sa dam niste salarii cat de cat rezonabile. Ca altfel, cu 700 de Ron bani in mana, nu stiu care jurist sta si daca sta, nu stiu ce calitate are juristul respectiv”.

La randul sau, secretarul Consiliului Local, Mircea Fudulaiche a declarat ca reprezentarea in instanta va fi intr-adevar o problema si ca este cert faptul ca in multe multe dintre cazuri, Primaria nu va fi reprezentata la toate infatisarile. Fudulaiche sustine insa ca nu se poate considera, totusi, ca institutia nu va beneficia de aparare in procesele respective si se arata increzator ca magistratii vor lua decizia corecta, chiar si fara juristul care sa sustina cauza Municipalitatii: “Sunt peste 260 de dosare la Directia Juridica si fizic, nu vom putea participa la toate aceste instante unde suntem solicitati. Vom apela in multe cazuri la judecarea in lipsa, pana cand vom reusi ca acest serviciu juridic sa-l aducem la necesar. Judecarea in lipsa nu inseamna fara aparare, pentru ca actele de procedura  le vom depune, dar nu va avea cine sa le sustina. Argumentele din actul de procedura, ca este o intampinare, ca este o actiune, sunt luate in considerare de catre judecatori, probele sunt luate in considerare, care este in masura sa se pronunte in cunostinta de cauza”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-