Published On: mie, Aug 11th, 2010

Nu vor fi inchise toate scolile fara autorizatie sanitara!

Share This
Tags

* o spune inspectorul scolar general brailean, Viorel Botea * el sustine ca s-a inteles gresit o declaratie a ministrului Educatiei, care doreste sa se inchida numai scolile cu numar mic de elevi si cu conditii extrem de proaste, din punct de vedere al imobilelor si utilitatilor

Inspectorul scolar general al Brailei, Viorel Botea, sustine ca nu exista nicio intentie de a se inchide toate scolile din judet care nu au autorizatie sanitara de functionare, asa cum au inteles unii, dupa o recenta declaratie a ministrului de resort. Botea considera ca este o intelegere gresita din partea presei centrale, care a transmis un mesaj distorsionat, in conditiile in care, de fapt, ministrul Daniel Funeriu se referea strict la acele unitati de invatamant care functioneaza cu un numar mic de copii, in cladiri care stau sa se prabuseasca, fara apa potabila: “S-a inteles putin gresit solicitarea domnului ministru in mass-media, am observat acest lucru. Domnul ministru nu a spus sa inchidem scolile, dumnealui ne-a solicitat sa monitorizam reparatiile si igienizarile in scoli in asa fel, incat marea majoritate a scolilor sa aiba autorizatie sanitara. Ni s-a sugerat un procent de 5%, cel al scolilor fara autorizatie, probabil ca nu-l vom realiza, probabil procentul va fi undeva in jurul a 10%, pentru ca, de exemplu, sunt scoli unde exista apa, exista canalizare, dar apa nu este potabila, stim foarte bine, in rural. Deci inchiderea de scoli de refera la acelea care au un numar foarte mic de copii si in primul rand au o situatie deplorabila din punct de vedere al constructiilor si al conditiilor in care sunt primiti elevii. Noi, in momentul de fata, avem 18% scoli in Braila care nu au autorizatie sanitara, insa, prin activitatile pe care le desfasuram impreuna cu Primaria si Consiliul Judetean, speram ca acest procent se se duca undeva intre 5 si 10%”.

Botea a precizat ca din aceasta saptamana,  impreuna cu autoritatile locale, se face o monitorizare foarte atenta stadiului lucrarilor de reparatii, dar si a igienizarilor in scolile din intreg judetul: “Incepand din aceasta saptamana, monitorizam stadiul pregatirilor si reparatiilor din scoli, in asa fel, incat noul an scolar sa inceapa in conditii optime si aceste reparatii dorim sa se finalizeze mult inainte de 15 septembrie – de fapt, 13 septembrie, adica in jurul datei de 1 septembrie dorim ca lucrurile sa fie in stadiu final. De asemenea, in acest an, avand in vedere faptul ca mobilitatea cadrelor didactice va lua sfarsit in jurul datei de 1 septembrie, orarul scolii va fi finalizat in prima saptamana, in jurul datei de 8-9 septembrie, toate scolile vor avea orarul finalizat, ca sa nu mai fie niciun fel de delegari incepand de la 13 septembrie, privind desfasurarea orelor in scoli”.

Botea a facut cateva precizari si cu privire la informatiile vehiculate la nivel central, cum ca examenul de titularizare din acest an nu ar fi fost legal, iar rezultatele sale nu sunt valabile. El a asigurat cadrele didactice din judet ca examenul este perfect legal si pot sta linistite, in privinta posturilor ocupate: “In general, oamenii, cand n-au ce face, fac afirmatii de acest gen. Cum credeti ca un minister isi poate permite sa realizeze un examen de titularizare ilegal?Deci deja povesti si afirmatii pe care le fac unii pe la diverse posturi de televiziune nu fac altceva decat sa bulverseze colegii. Noi de fapt ne ocupam de altceva: sa incercam sa dam posturi conform pregatirii oamenilor tuturor acelora care sunt suplinitori calificati. De fapt, ideea este alta: nu faptul ca examenul de titularizare este facut ilegal, aceasta este o afirmatie pe care nici nu pot sa o califica, problema noastra este a incerca sa crestem calitatea actului educational prin suplinitorii calificati, care ne pot sprijini mult mai bine decat cei necalificati, care stim bine cum isi desfasoara activitatea”.

Intrebat daca vor exista suficiente cadre didactice la inceput de an, in contextul  in care se vorbeste tot mai mult despre exodul profesorilor – si nu numai – in afara tarii, din cauza salariilor mici, Botea ne-a asigurat ca nu vor fi probleme cu acoperirea orelor, pentru ca a fost o avalansa de candidati atat la examenele de titularizare, cat si la cele de suplinitori calificati sau necalificati.

Precizam ca ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a anuntat recent ca din toamna, elevii nu vor mai studia decat in unitatile scolare “care au sau sunt in curs sa primeasca autorizatia sanitara de functionare”, iar celelalte scoli, care nu sunt funcţionale, vor fi inchise. El a precizat ca acolo unde se constata lipsa autorizatiei sanitare de functionare si nu exista sanse reale pentru obtinerea acesteia, scoala va fi inchisa, iar elevii vor fi mutati in unitatile scolare apropiate, “cu respectarea criteriilor de distanta si de oportunitati”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-