Published On: mie, Aug 25th, 2010

“Nu pot destitui un inspector sau un director decat daca sunt dat in judecata sau terfelit!”

Share This
Tags

* o spune inspectorul scolar general Viorel Botea * el sustine ca si-ar dori sa inlocuiasca o serie de inspectori sau directori de scoli, insa legislatia deficitara face aproape imposibil acest lucru

Inspectorul scolar general, Viorel Botea, este nemultumit de o parte dintre inspectorii din subordine, dar si dintre directorii de scoli, insa este si mai nemultumit ca nu-i poate schimba din functie, pentru a aduce altii, mai buni. Botea ne-a declarat ca legislatia in domeniu este de asa natura, ca decat sa ajungi sa te judeci, sau te terfeleasca vreun director dornic sa se razbune ca a fost dat afara, mai bine te lipsesti si-i pastrezi in functie: “Este o chestiune care ma deranjeaza foarte tare, pentru ca oamenii sunt obisnuiti cu mentalitati vechi, cu mentalitatile sefului suprem, care conduce si peste el  nu se poate trece si nu se poate face nimic. Din pacate, legislatia este destul de deficitara si sprijina managerii in acest sens, pentru ca in momentul in care eu consider, ca manager al inspectoratului, ca un inspector sau un director nu-si face treaba cum trebuie, nu am parghiile  necesare de a-l destitui, decat daca sunt dat in judecata, sunt terfelit sau stiu eu ce alte treburi. Deci legislatia nu ne permite acest lucru si  vreau sa va spun ca sunt directori – si foarte multi in mediul rural – care acolo sunt stapani pe mosie, nu le face nimeni nimic, nu le zice nimeni nimic; te duci intr-adevar, dar ce poti sa-i faci, ii dai o mustrare, ii dai un avertisment, il tai la calificativ… Cand ai inceput cu taiatul la calificativ, deja inseamna ca distrugi poate existenta unui om, pentru ca stim foarte bine ca un calificativ de “bine”, sau “satisfacator” ii cauzeaza la o gradatie,  la o promovare si asa mai departe. Dar omul nu intelege sa-si faca treaba si atunci, va dati seama, este destul de complicat”.

Intrebat ce anume, concret, il nemultumeste in activitatea inspectorilor si directorilor la care se refera, Botea a vorbit despre lipsa de reactie a acestora, in rezolvarea problemelor: “Nu imi place tergiversarea, minciuna, ascunzisul, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, toate lucrurile acestea ies la iveala. Acestea sunt lucrurile care ma nemultumesc, dar in primul rand, reactia lenta si problemele facute de multe ori asa, hai sa le facem, ca trebuie sa le facem, dar daca daca stai sa te uiti in profunzime, vezi ca este o solutie de moment”.

Inspectorul scolar general spune ca se intampla de multe ori sa vina la el, la birou, oameni din mediul rural, cu probleme care si-ar fi gasit o rezolvare simpla in localitatea de domiciliu, fara a mai fi necesare drumuri facute la oras si cheltuieli inutile: “Peste 50% din probleme nu ca nu sunt de competenta mea, ca totul e de competenta mea, ca inspector general, dar exista descentralizare si aceasta presupune ca managerul de acolo sa rezolve problemele din comunitatea respectiva. Asa, omul bate drumurile pe aici, pierde timpul, sta pe aici, ca omul de la tara are un anumit respect, ti-e si mila, cand intra pe usa, intra de parca e speriat, de parca e obisnuit cu parul, nu cu stilul civilizat de comportament. Si el saracul, vine de fapt la tine, cand directorul trebuia sa-i dea o adeverinta, sau ceva de doi lei”.

Asemeni primarului municipiului, Aurel Simionescu, ce a sesizat in ultima perioada o stare de tensiune crescanda la interlocutorii sai si Viorel Botea a detectat o irascibilitate impinsa la extrem, care afecteaza relatiile intre autoritatile locale si directorii de scoli: “Stim o treaba, ca fiecare primar isi doreste oamenii lui, din diverse interese, de natura politica, financiara, de imagine si asa  mai departe. Si e firesc, pentru ca orice primar este alesul satului, al comunitatii. Lucrul care m-a deranjat si ma deranjeaza cel mai tare este un tip de irascibilitate in relationare si in comportament, gen Moromete, Ion. Aceste mentalitati nu se vor schimba sub nicio forma, deci daca X nu se intelege cu Y, nu se vor intelege pe veci, acolo singura posibilitate de a se intelege e ca unul dintre ei sa dispara, efectiv. Irascibilitatea se manifesta dinspre ambele parti, pentru ca si managerul are orgoliul lui si e si normal, iar primarul spune “eu sunt cu banul, eu dictez, tu trebuie sa te supui!”. Parerea mea este urmatoarea: da, intr-adevar, comunitatea locala este cea importanta, primarul da directia, are o strategie, un plan de dezvoltare a comunitatii respective, insa relationarea cu scoala trebuie sa fie cat se poate de buna, chiar daca sunt din partide diferite”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-