Published On: mar, Aug 24th, 2010

Nicio scoala fara autorizatie sanitara din Braila nu se inchide

Share This
Tags

* presedintele Sindicatului invatamantului brailean, Valeriu Partene, spune ca in Braila este o situatie fericita, cand se discuta despre starea imobilelor in care functioneaza scolile

Incepul de an scolar nu va insemna inchiderea niciunei scoli din judetul Braila , fie ea cu sau fara autorizatie sanitara de functionare. O spune liderul Sindicatului invatamantului brailean, Valeriu Partene, care sustine ca Braila este printre judetele fericite, din punct de vedere al starii imobilelor in care functioneaza unitatile de invatamant. Liderul sindical nu ezita sa recunoasca meritul fostului inspector scolar general, Viorel Mortu, pe vremea caruia au inceput investitii masive in reabilitarea scolilor: “Nu, din punctul nostru de vedere, nu se pune problema inchiderii vreunei institutii de invatamant fara autorizatie sanitara. Autorizatie sanitara de functionare au un procent foarte mare de scoli din judet, nu pot sa va dau o cifra exacta, dar din cate stiu, ne apropiem de 80%. Cele care nu au autorizatie, daca se regasesc intr-o comunitate locala unde avem o singura unitate de invatamant, categoric nu putem desfiinta scoala. Nu au fost interventii brutale pe reteaua noastra de invatamant la nivelul judetului Braila, insa, in conditia in care avem finantare per capita, cu sau fara vointa sau indicatia cuiva, sistemul se va reorganiza. Cert este ca imobilele pentru educatie din intregul  judet au capatat o alta fata, in ultimii ani. Avem scoli cu probleme in cateva localitati – si as vrea sa va dau exemplul de la Salcia Tudor, unde scolile sunt acum in reabilitare. Acolo e o greutate mare, insa nu e din vina nimanui, fondurile, in ultima vreme, stim cu totii ca s-au imputinat si nu au mai venit, ca sa poata sa termine lucrarile, insa scoala functioneaza la nivelul comunei respective”.

Partene ne-a declarat ca directorii care deschid scolile fara autorizatie sanitara de functionare pot fi  acuzati chiar  ca au comis o infractiune, in anumite conditii, deci nu este de joaca, atunci cand se discuta despre aceste lucruri: “Poate constitui chiar infractiune, daca managerul unitatii de invatamant n-a facut tot ce depinde de el, deci tot efortul, sa obtina acest aviz de functionare, dar daca el si-a facut obligatia, s-a dus, a cerut, a facut toate demersurile si sunt niste chestiuni care dincolo de vointa noastra, nu le putem indeplini… Spre exemplu, volumul de aer dintr-o sala de clasa: daca sala este intr-un tip de unitate de invatamant mai vechi si nu are volumul respectiv, nu am ce face, nu pot sa daram scoala, ca sa pot sa indeplinesc aceasta conditie. Sau conditia apei potabile sau a toaletei in interiorul unitatii  de invatamant. Inca o data va spun, in judetul Braila unitatile de invatamant si-au schimbat fata in ultimii 5-6 ani, cel putin dupa 2005 incoace, cand  a venit prima mare infuzie de capital, de 1,1 miliarde lei, pentru infrastructura sistemului de invatamant. Braila fost unul din judetele favorizate,  fiind judet pilot, aici au venit banii, aveam la un moment dat peste 200 de spatii educationale care erau in reabilitare.

La momentul acesta, numarul de scoli care ar mai avea nevoie de reabilitare s-a restrans destul de mult”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-