Published On: mar, Aug 24th, 2010

Neatentia vanzatorilor, principala cauza a furturilor din magazine

Share This
Tags

* este concluzia unei analize facute de politistii braileni * de la inceputul anului, in mediul urban s-au inregistrat aproape 200 de furturi din magazine

In perioada iulie-septembrie 2010, Inspectoratul de Politie Judetean Braila desfasoara o serie de activitati de prevenire a furturilor din societatile comerciale din municipiul. Campania are ca scop suplimentarea masurilor de siguranta, pentru evitarea unor situatii in care societatile comerciale ar putea reprezenta tinta infractorilor. Intr-un comunicat dat publicitatii de purtatorul de cuvant al IPJ, insp. Jenel Sogor, se arata: „ Conform analizelor realizate la nivelul Inspectoratului de Politie, de la inceputul anului, pana in prezent, au fost inregistrate 186 furturi din societati comerciale din mediul urban. In functie de momentul comiterii faptei, 41% dintre aceste fapte au fost comise pe timp de noapte, iar 42,3%, pe timp de zi, in celelalte cazuri nefiind precizat momentul comiterii infractiunii. Principalele moduri de operare in cazul furturilor comise pe timp de noapte sunt efractiile, respectiv prin: spargerea geamului, fortarea usii de acces, fortarea sistemelor de inchidere a usilor/geamurilor (lacatelor, grilajelor, ramelor etc.). Pe timp de zi, principala cauza care favorizeaza furtul din societati comerciale, la nivelul municipiul Braila, ramane neatentia vanzatorilor”.

Politistii au mers la societatile comerciale situate in zona strazii Scolilor, B-dului Independentei si B-dului Dorobantilor si au discutat cu vanzatorii si patronii de magazine referitor la masurile de protectie pe care acestia trebuie sa le respecte pentru nu deveni victime ale hotilor.

Pe langa faptul ca magazinele/societatile comerciale reprezinta un punct de atractie pentru hoti, toate eventualele deficiente apar la depozitarea, manipularea si paza obiectelor de valoare pot fi speculate de catre infractori. Gradul de risc la care este expusa o societate comerciala depinde de tipul produselor comercializate, de localizarea magazinului, de sistemul de paza si protectie, orarul de functionare, pozitionarea unor bunuri de valoare in vitrinele magazinelor etc”, se arata in comunicat.

Politistii i-au sfatuit pe comercianti sa nu tina bunuri de valoare in vitrine pe timpul noptii, sa nu pastreze banii din incasari la vedere, sa asigure magazinul cu un sistem de alarma viabil, sa fie vigilenti cand le sunt solicitate produse de pe rafturile greu accesibile, sa ofere produsele concomitent cu primirea banilor de la client, sa asigure iluminatul corespunzator pe timp de noapte, cand deservirea clientilor se va face pe o fereastra special amenajata si nu in ultimul rand, sa apeleze la serviciile unei firme de paza si protectie.

Totodata, oamenii au fost informati ca montarea unor sisteme de protectie si alarmare sau desfasurarea unor activitati de paza fara licenta, prevazuta de lege, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare.

„Campania de prevenire a furturilor din societatile comerciale vizeaza transmiterea de informatii cu privire la modul de conduita al vanzatorilor din societatile comerciale, sporind astfel gradul de constientizare a pericolului reprezentat de infractionalitatea contra patrimoniului. Este foarte important ca angajatii sa cunoasca regulile de baza ale meseriei de comerciant, modul de pastrare a valorilor monetare si sa manifeste vigilenta in relatiile cu clientii. In egala masura, exista detinatori de societati comerciale care ignora cele mai elementare norme de protectie a patrimoniului, putand deveni victime sigure”, sustin oamenii legii.

Campania va continua in zona centrala a orasului, in Cartierul Viziru si in zona Garii CF- strada Apollo.

Comentarii

comentariu

About the Author

-