Published On: Soare, Aug 1st, 2010

Micii comercianti braileni nu sunt atat de evazionisti, pe cat ii crede Fiscul

Share This
Tags

* dovada, faptul ca la Braila , inspectorii fiscali nu si-au putut face norma la sumele recuperate la bugetul de stat, de la comerciantii  persoane fizice, banuiti a prezenta risc mare de evaziune

Pentru ca, la vreme de criza, bugetul statului este din ce in ce mai sarac, guvernantii a cerut imperativ Fiscului sa stranga surubul si sa stoarca de la agentii economici si ultimul leu datorat sub forma de taxe si impozite, chiar daca asta insemna ca firmele sa-si dea obstescul sfarsit. In acest context general, conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice Braila  a raportat prefectului judetului, Dumitru Popa, intensificarea actiunilor desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, in incercarea de a strange cat mai multi bani la bugetul de stat. Astfel, potrivit raportului prezentat recent in cadrul Colegiul Prefectural, directorul DGFP Braila, Ilie Deca, a informat ca au crescut cu 50% numarul de somatii, precum si numarul conturilor bancare poprite. ”In semestrul I 2010, din executare silita s-au incasat 51,41 milioane lei. Comparativ cu perioada anului precedent, avem urmatoarele rezultate: *somaţii comunicate: 40.327, in creştere cu 55 % fata de perioada precedenta * conturi bancare poprite: 10.701, in creştere cu 57 %* popriri venituri terti: 2.561, in creştere cu 12 % * sechestre bunuri mobile: 464 fata de 206, in semestrul I 2009. Desi s-au depus eforturi sustinute in sensul identificarii, evaluarii si valorificarii bunurilor mobile si imobile sechestrate, in vederea recuperarii creantelor bugetare, rezultatele acestor activitati se situeaza sub nivelul celor din 2009, datorita efectelor negative ale crizei economico- financiare manifestate atat prin scaderea tranzactiilor in domeniul imobiliar, cat si prin scaderea generala a lichiditatilor si a cererii de cumparare a bunurilor de acest tip. Cea mai eficienta modalitate de executare silita s-a dovedit a fi comunicarea somatiei, care a condus la incasari de 52,75 % din totalul veniturilor din executarea silita”.

In ceea ce priveste valorificarea bunurilor confiscate, seful DGFP Braila a precizat ca in cursul semestrului I 2010 au intrat in proprietatea privata a statului, prin institutia sa, bunuri in valoare de circa 175 mii lei, declarate astfel: * Poliţia Mun.Brăila 59.712 lei * Inspectoratul Judetean de Politie 1.566 lei * Inspectoratul Politiei de Frontiera  10.437 lei * Garda Financiara 74.640 lei * Inspectoratul de Jandarmi 4.309 lei * Tribunalul Braila 400 lei * Poliţia Comunitara 1.647 lei * D.J.A.O.V. Braila 21.641 lei. “Din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului in cursul sem.I 2010, s-a incasat suma de 69.697 lei, prin urmatoarele modalitati retinute de dispozitiile legale: * valorificare în regim de consignaţie 11.410 lei * vanzare directă 42.401 lei * sume confiscate sau abandonate 15.886 lei. De asemenea, in cursul sem.I 2010 au fost atribuite cu titlu gratuit, in condiţiile legii, bunuri în valoare de 3.036 lei”.

Ilie Deca se mandreste si cu rezultatul activitatii de inspectie fiscala, mai ales cu faptul ca inspectorii sai si-au depasit norma la recuperarea banilor de la evazionisti: “Actiunile de inspectie fiscala au vizat, prioritar, contribuabilii cu potential de evaziune si frauda fiscala ridicat, selectati in baza analizei de risc: * dezvoltatorii imobiliari – persoane fizice, care aveau obligativitatea inregistrarii ca platitori de T.V.A. * domeniile care au inregistrat pierderi in anii de crestere economica (societati comerciale din sectorul constructiilor, societati comerciale implicate in tranzactii intracomunitare * societatile comerciale care au raportat TVA de recuperat si nu l-au solicitat la rambursare * societati care au efectuat tranzactii cu firme aflate in inactivitate fiscala si/sau in insolventa. In semestrul I 2010, activitatea de inspectie fiscala a inregistrat rezultate bune: au fost efectuate 1051 verificari la contribuabili persoane juridice si fizice si au fost stabilite obligatii suplimentare in suma de 62 mil. lei (cu 59% mai mult fata de aceeasi perioada din anul trecut). Pierderea fiscala a fost diminuata cu 3,5 mil. lei. S-au dispus masuri asiguratorii pentru suma de 37 mil. lei (3,8 mil. lei in semestrul I 2009). In plus, pentru deficientele constatate, s-au aplicat amenzi contraventionale insumand 0,17 mil. lei si au fost inaintate organelor abilitate in vederea continuarii cercetarilor un numar de sesizari penale cu un prejudiciu de 37,5 mil. lei, ceea ce reprezinta o crestere a activitatii de combatere a evaziunii fiscale de peste 67%, fata de perioada similara a anului trecut. S-au facut un numar de 31 de sesizari penale, comparativ cu numai 13, in semestrul I 2009”.

Deca recunoaste insa ca mai sunt inca aspecte care trebuie imbunatatite. Spre exemplu, daca norma de inspectii efectuate la sase luni de un inspector la contribuabili persoane juridice a fost stabilita la 10,02, la DGFP Braila, valoarea acestui indicator a fost de numai 7,22. In plus, daca valoarea sumelor nete atrase suplimentar  pe un inspector in sase luni, urmare inspecţiilor fiscale la

contribuabili persoane fizice trebuia sa fie de 70,02 mii lei, la DGFP Braila, valoarea acestui indicator a fost de numai 66,02 mii lei/inspector. “Situaţia economica a judetului Braila si lipsa reprezentativitatii segmentului de mici producatori/comercianti si liber profesionisti, conduce la inregistrarea de dificultati atat in ceea ce priveste selectarea contribuabililor, cat si in identificarea de segmente posibil evazioniste”, a explicat Deca. Altfel spus, micii comercinati verificati nu si-au facut norma la evaziune, astfel incat si inspectorii fiscali sa si-o poata face, la recuperarea sumelor catre buget.

Comentarii

comentariu

About the Author

-