Published On: Soare, Aug 15th, 2010

La razboi ca la razboi, mai mor si oameni

Share This
Tags

Intentia presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, de a filtra printr-un examen de capacitate profesionala angajatii din Spitalul Judetean de Urgenta Braila, cel mai mare spital de la noi, a nascut, asa cum era de asteptat, numeroase comentarii pro si contra. Multi dintre cititorii nostri s-au aratat de acord cu astfel de masura si au motivat-o prin faptul ca au trecut prin clipe de neimaginat, atunci cand au “beneficiat” de serviciile medicale din spital. Au adus argumente. Au spus ca a trebuit sa-si cumpere medicamentele cu care erau tratati in spital, ca au cumparat pana si fese sau seringi. S-au plans de faptul ca fara spaga este greu sa fii bolnav la Braila.
Evident, au fost si comentarii care incrimineaza decizia presedintelui Stancu. La inceput, unii au spus ca Stancu nu are competente medicale, deci nu poate avea o parere autorizata, insa cand acesta a declarat ca va forma o comisie din profesori universitari, medici din spital si reprezentanti ai sindicatelor din sanatate, comentariile negative s-au inmultit. De ce oare? De ce sa le fie frica unor oameni foarte bine pregatiti de o testare, banala, pana la urma? Personalul medical este platit din bani publici, din impozitele si taxele pe care brailenii nu cracnesc atunci cand le platesc. De ce nu si-ar dori platitorii de impozite ca banii lor sa se intoarca prin servcii medicale de calitate, oferite de personal calificat?
Cei care se opun testarii fac parte din doua categorii: cei carora le este frica de un posibil examen cu carente de organizare si din cei slab pregatiti, carora le este teama ca un posibil examen ar arata ca nu au ce cauta in cel mai mare spital brailean. Din a doua categorie sunt cei care, vazand ca Stancu nu renunta la ideea examinarii personalului medical, trimit comentarii de genul acesta: “Omorati-i pe toti, nu va merita, sunteti prea rai ca sa fiti salvati si tratati. Va doresc ca sa va petreceti clipele de durere, de boala langa oamenii fara competente, fara cunostinte, fara bun-simt. Asta meritati”. Citind un astfel de comentariu, nu pot decat sa fiu de acord suta la suta cu intentia lui Stancu de a da afara neprofesionistii din spitale. Ce dracu’ sa caute astfel de oameni intr-un spital? Pe acest principiu, cat de departe suntem de momentul in care vor ajunge unii angajati sa-i trateze pe braileni in functie de optiunile lor politice, religioase, sex, etc?
Sa ne intelegem, nici un angajat al spitalului nu a fost obligat sa-si aleaga o astfel de cariera, nu l-a obligat nimeni sa depuna un juramant prin care se obliga sa faca toate eforturile, pentru salvarea unei vieti omenesti. Prin urmare, este de neinteles ura pe care o muta unii asupra celor care vor ca in spital sa fie tratati civilizat, sa nu fie nevoie sa se intrebe daca au suficienti bani ca sa isi permita sa fie bolnavi. Daca sistemul pe care vrea Stancu sa-l schimbe contine si astfel de “oameni”, care isi doresc sa ne zbatem in chinuri pentru ca suntem de acord ca doar cei buni sa lucreze intr-un spital, este evident ca restructurarea din spital trebuie facuta, chiar cu riscul unor pierderi colaterale!

Comentarii

comentariu

About the Author