Published On: lun, Aug 9th, 2010

In iarna 2010-2011, brailenii vor plati cu 70% mai mult pentru caldura

Share This
Tags

* pretul gigacaloriei platite de populatie va creste cu 108 lei * viceprimarul Stanel Necula sustine ca se vor acorda in continuare ajutoare sociale, dar pe criterii mai severe decat cele de pana acum

Consiliul Local Municipal a aprobat la cea mai recenta sedinta majorarea cu 70% a pretului platit de populatie, pentru energia termica, in iarna 2101 -2011. Mai exact, pretul mediu de facturare a energiei termice ce va fi livrata populatiei a fost stabilit la 374,26lei/Gcal, din care pretul pe care-l vor plati brailenii va fi  de 262lei/Gcal, la care se adauga subventia ce va fi asigurata de autoritatea locala, respectiv de municipalitate, in valoare de 112,26lei/Gcal. Noul pret nu va fi achitat insa de toate familiile care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat, cele mai sarace urmand sa beneficieze in continuare de ajutoare sociale.

“Avand in vedere constrangerile bugetare generate de efectele crizei  economice si tanand seama de faptul ca in acelasi context, compensarea combustibililor folositi pentru producerea energiei in sistem centralizat nu mai poate fi asigurata de la bugetul de stat, iar subventia datorata de la bugetul local nu poate prelua si componenta “compensare”, se propune o noua formula de subventionare a energiei termice, respectiv, pretul local de facturare a energiei termice livrate populatiei este de 262 lei/Gcal, iar subventia acordata de autoritatea locala de 112,26 lei/Gcal, adica 30% din pretul mediu de facturare  la populatie. In acelasi timp, pentru perioada sezonului rece 2010-2011, familiile cu venituri reduse, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat, vor beneficia de un ajutor pentru incalzirea locuintei”, se arata in raportul prezentat consilierilor.

Viceprimarul Stanel Necula ne-a precizat ca in luna ianuarie 2010 a fost aprobata o hotarare de Consiliu Local care prevedea ca, in conditiile in care autoritatea de reglementare in domeniu, respectiv ANRSC,a stabilit pretul pentru activitatea de producere a energiei termice destinata consumului populatiei la 359,17 lei/Gcal, pretul facturat la populatie era de 165,3 lei/Gcal, subventia acordata de la  bugetul local era de 99,27lei/Gcal , iar compensarea unitara a combustibilul folosit la producerea de energie termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, acordata de la bugetul de stat, era de 94,6lei/Gcal: “In conditiile in care nu ne mai putem baza pe subventia de la stat, a trebuit sa refacem calculele. Astfel, s-a ajuns la sumele respective, aprobate prin Hotarare de Consiliu Local. Trebuie precizat insa ca se lucreaza la modificarea legislatiei, astfel incat se vor acorda in continuare ajutoare sociale, insa nu pe criteriile de pana acum. Mai concret, din semnalele pe care le avem, se vrea o formula de tarif social, dar pe probleme sociale reale, nu pe declaratii pe proprie raspundere. Anul trecut, la nivelul municipiului, pe vechile prevederi ale legislatiei, circa 27.000 persoane au primit ajutoare sociale pentru incalzire, dintre care circa 6.000 au primit subventie la gaz, direct prin CET. Pana intram in sezonul de iarna, ordonanta ce vizeaza acordarea de ajutoare sociale pentru incalzire se va amenda, astfel incat se va sti exact cine va plati  262 lei/Gcal si cine, mai putin”.

Amintim ca, in urma cu cateva saptamani, viceprimarul Necula garanta ca pretul gicacaloriei nu se va dubla, la Braila .

Comentarii

comentariu

About the Author

-